Europos greitkeliuose pasirodys autotraukiniai (Video)  (7)

2011 m. Europoje prasidės autotraukinių technologijos bandymai. Prie „greitkelių karavanų“ prisijungę vairuotojai galės skaityti laikraščius, žiūrėti TV ar miegoti – už juos vairuos karavano vedlys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal Europos Komisijos „Framework 7“ tyrimų programą finansuojamo SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) projekto esmė – sudaryti tinkamesnes sąlygas kasdien į darbą kitame mieste važinėjantiems žmonėms ir visiems į ilgesnę kelionę automagistralėmis išsiruošusiems vairuotojams. Projekto vykdytojai teigia, kad jis leis palyginti pigiai padidinti eismo ES šalių automagistralėmis efektyvumą, sustiprins jo saugumą, sumažins degalų sąnaudas, taupys laiką, padės išvengti spūsčių ir suteiks nepalyginamai daugiau patogumų vairuotojams. To norima pasiekti jungiant automagistralėmis važiuojančius automobilius į vadinamuosius autotraukinius – iki 6-8 automobilių grupes. Naudojant palydovinės navigacijos įrangą, bevielio ryšio priemones ir autonominio vairavimo technines bei programines priemones, į autotraukinį susijungusių automobilių, važiuojančiu normaliu greičiu, tačiau arčiau vienas kito, valdymą perimtų „karavano vedlys“ – profesionalus grupės priekyje važiuojančio vilkiko, autobuso ar kitos transporto priemonės vairuotojas. Jis perimtų į karavaną įsijungusių automobilių vairavimo, greičio ir stabdymo funkcijas. Magistralėje prie tokio autotraukinio priartėję vairuotojai bevieliu ryšiu gautų informaciją apie kelionės maršrutą ir panorėję galėtų automatiškai prie jo prisijungti. Priartėjus prie galinės autotraukinio mašinos, automobilio valdymą bevieliu ryšiu perimtų autonominio vairavimo sistema, ir vairuotojas galėtų paleisti iš rankų vairą – galėtų žiūrėti TV, skaityti knygą ar laikraštį, dirbti kompiuteriu ar paprasčiausiai nusnūsti. Jo automobilį už jį vairuotų autotraukinio „mašinistas“.

Jei po tam tikro laiko vairuotojui reikėtų išsukti iš automagistralės į kitą kelią, apie tai jam būtų laiku pranešta, ir jis paprasčiausiai perimtų savo automobilio valdymą. Kiti autotraukinio automobiliai sumažintų dėl jo pasitraukimo padidėjusią distanciją, ir karavanas judėtų toliau.

Pasak SARTRE programos atstovų, tokie autotraukiniai būtų sudaryti iš 6 – 8 automobilių, kurių priešakyje važiuotų kelią gerai žinantis profesionalus vairuotojas. Kadangi automobiliai važiuotų arti vienas kito, dėl mažesnio oro pasipriešinimo būtų sutaupoma iki 20 proc. energijos, be to, būtų efektyviau išnaudojama greitkelio eismo juosta. Manoma, kad autotraukiniams būtų leista važiuoti viešajam transportui skirtomis juostomis.

Pirmieji automobilių su autonominio vairavimo funkcija, galinčių jungtis į autotraukinius, bandymai bus pradėti 2011 m. Ispanijoje, vėliau juos ketinama vykdyti Švedijoje bei D. Britanijoje. Jeigu jie bus sėkmingi, pirmieji sertifikuoti autotraukiniai Europos keliuose gali pasirodyti po 10 metų.

Apie panašios paskirties ir vis dar taip pat pakankamai egzotiškas idėjas galite paskaityti šiuose straipsniuose - apie JAV visuomeninį transportą, naudosiantį levitaciją bei apie Naujojoje Zelandijoje testuojamą vienbėgę žmogaus jėga varomą visuomeninio transporto sistemą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)