JAV planuoja pradėti „deepfake smegenų plovimą“ internete: kas žinoma?  ()

„Deepfake“ – tai vaizdų apdorojimo būdas naudojant dirbtinį intelektą, kai vieno vaizdo įrašo fragmentai uždedami ant kito. Labai dažnai taip pakeičiami žmonių veidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugeliu atvejų giliųjų padirbtų vaizdo įrašų kūrimui naudojami generaciniai-priešiniai neuroniniai tinklai, susidedantys iš dviejų nepriklausomų dalių – viena iš jų generuoja vaizdus, ​​kol antroji pripažįsta, jog sukurtas vaizdas toks pat kaip originalus, rašo „The Intercept“, remdamasi ištirtais dokumentais.

Remiantis „The Intercept“ išnagrinėtomis federalinėmis viešųjų pirkimų sutartimis, JAV specialiųjų operacijų vadavietė (SOCOM), vykdanti slaptas karines misijas įvairiose šalyse, naudodama propagandą ir informacines bei psichologines kampanijas internete, nori panaudoti išmaniąsias vaizdo klastotes. Žvalgybos agentūros pageidavimų sąraše pateikiamos technologijos, skirtos naudoti „karinės informacinės paramos operacijose“, kaip paaiškino žurnalistai, nes Pentagonas paprastai taip vadina operacijas, skirtas gyventojams apgauti arba „smegenų plovimui“. Konkrečiai, SOCOM nori, kad jam būtų suteikta galimybė rinkti duomenis iš viešųjų šaltinių, tokių kaip socialinė žiniasklaida, vietiniai leidiniai, siekiant „plėtoti ir vadovauti influencerių operacijoms“.

Kaip pažymėjo „The Intercept“, JAV specialiųjų operacijų vadovybė anksčiau ieškojo būdų, kaip aptikti giliuosius padirbtus vaizdus, o dabar nusprendė juos panaudoti savo naudai. Žvalgybos tarnyba svarstys įvairių kūrėjų pasiūlymus iki 2025 m., kad artimiausiu metu tokios technologijos būtų panaudotos.

 

SOCOM susidomėjimas giliosiomis klastotėmis, kaip dezinformacijos priemone, kyla dėl pastarojo meto tarptautinio susirūpinimo dėl įvairių jėgų, įskaitant Rusijos, sukurtų netikrų vaizdo įrašų. Amerikiečiai neturi įrodymų, kad rusai galėjo skaitmeniniu būdu paveikti 2016 m. JAV rinkimus, tačiau Pentagonas nusprendė sustiprinti savo propagandos pajėgumus, kad neatsiliktų, o SOCOM čia vaidina svarbų vaidmenį.

 

„Tuo metu, kai visame pasaulyje įsibėgėja skaitmeninė propaganda, JAV turi padaryti viską, kas įmanoma, kad išsaugotų demokratiją, stiprindama paramą bendroms idėjoms apie tiesą ir tikrovę. „Deepfake“ veikia priešingai. Suabejojimas bet kokio turinio ir informacijos pagrįstumu, tikros arba sintetinės galiausiai pakerta pačios demokratijos pagrindus“, – sakė Brukingso instituto DI ir naujų technologijų projekto vadovas Chrisas Meserole. „Jei giliosios klastotės bus naudojamos tikslinėms karinėms ir žvalgybos operacijoms, jų naudojimas turėtų būti tikrinamas ir kontroliuojamas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()