Reikia gyvenimiško patarimo? Jau netrukus jo galėsite paprašyti iš vyresnės savo versijos  ()

Nors mokslininkai dar neišrado laiko mašinos, dabar yra būdas, kaip iš vyresnės savo versijos gauti reikalingų patarimų, rašo „Daily Mail“.



© Alexandra_Koch (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/ai-robot-artificial-intelligence-7977960/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačusetso technologijos instituto (MIT) specialistai sukūrė „Future You“ – dirbtinio intelekto pokalbių robotą, kuris imituoja 60 metų amžiaus vartotojo versiją.

Mokslininkai teigia, kad trumpas pokalbis su būsimuoju savimi yra kaip tik tai, ko reikia žmonėms, kad jie pradėtų labiau galvoti apie savo dabartyje priimamus sprendimus.

Naudodamas pasendintą jūsų nuotrauką ir dirbtinius viso gyvenimo prisiminimus, pokalbių robotas pateikia tikėtinas istorijas apie vartotojo gyvenimą ir išminties kupinus patarimus „iš ateities“.

Atlikus bandymą su 334 savanoriais, vos po trumpo pokalbio su pokalbių robotu vartotojai jautė mažesnį nerimą ir didesnį ryšį su savo ateities savimi.

Kol kas ši technologija buvo išbandyta tik atliekant tyrimą, tačiau artimiausiais metais ji gali būti prieinama visuomenei.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 6,27€! El. dviratis, pompa, 10in1 šakotuvas, mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui, gręžimui ir kt. (Video)
2957 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BlitzWolf BW-NEW TH5“ - 10in1 daugiafunkcis šakotuvas

2) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

3) „ANENG A3005“ - multimetras

4) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, be baterijos ir įkroviklio

5) „TUERBB T-AP66“ - belaidė pompa

6) „Honey Whale S6 Pro“ - 350W, 48V 15Ah el. dviratis

Išsamiau

Norėdami pradėti pokalbį su ateities savimi, savanoriai pirmiausia turėjo dirbtiniui intelektui atsakyti į keletą klausimų apie savo dabartinį gyvenimą, praeitį ir tai, kur galbūt norėtų būti ateityje.

Vartotojams taip pat reikėjo pateikti dirbtiniam intelektui dabartinę savo nuotrauką, kuri buvo pasendinama, kad primintų juos senatvėje.

Tada atsakymai buvo perduodami „OpenAI“ pokalbių robotui „ChatGPT“, kuris sukūrė „dirbtinius prisiminimus“, kad sukurtų nuoseklią istoriją, iš kurios būtų galima atsakyti į vartotojų klausimus.

Viena dalyvė papasakojo „Future You“, kad ateityje norėtų tapti biologijos mokytoja.

Vėliau, kai ji paklausė 60-metės savęs apie maloniausią karjeros akimirką, dirbtinis intelektas atsakė: „Maloniausia mano karjeros istorija būtų ta, kai galėjau padėti mokiniui, kuriam sunkiai sekėsi, pagerinti pažymius ir sėkmingai įveikti biologijos pamokas.“

 

Dirbtinis intelektas, kuris teigė esąs į pensiją išėjusi biologijos mokytoja, pridūrė: „Buvo labai malonu matyti, kaip mokinio veidas nušvinta iš pasididžiavimo.“

Patas Pataranutapornas, dirbantis su projektu „Future You“ MIT žiniasklaidos laboratorijoje, sako, kad, jo manymu, tokio pobūdžio sąveika gali būti tikrai naudinga naudotojams.

P. Pataranutapornas laikraščiui „The Guardian“ sakė: „Tikslas – skatinti mąstymą apie ateitį ir elgesio pokyčius. Tai galėtų motyvuoti žmones priimti išmintingesnius sprendimus dabartyje, kurie gerintų jų ilgalaikę gerovę ir gyvenimo pasiekimus.“

 

Straipsnyje tyrėjai nustatė, kad iš karto po bandymo dalyvių neigiamų emocijų lygis „gerokai sumažėjo“. Atlikus emocijų vertinimą nustatyta, kad dalyviai jautė mažesnį nerimo lygį ir didesnį ryšį su ateities savimi.

Kaip pažymi tyrėjai, tyrimais nustatyta, kad žmonių, kurie jaučia didesnį ryšį su savo ateities savimi, psichinė sveikata, akademiniai rezultatai ir finansiniai įgūdžiai yra geresni.

Tačiau ekspertai įspėja, kad tokios technologijos gali būti psichologiškai žalingos. Rizikos apima netikslų ateities atvaizdavimą, kuris daro žalingą įtaką dabartiniam elgesiui ir neigiamo elgesio skatinimą.

Mokslininkai turi toliau tirti ir užtikrinti etišką šios technologijos naudojimą, rašo „Daily Mail“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()