Į „Apple“ įrenginius atkeliauja „Apple Intelligence“: „iPhone“ išmoks rašyti pasakas, o „Siri“ – dirbti su „ChatGPT“  ()

Dirbtinio intelekto (DI) temoje ilgą laiką tylėjusi „Apple“ savo kortas pagaliau atskleidė šią savaitę vykusioje WWDC konferencijoje. Kartu su „ChatGPT“ galiomis praturtintinu „Siri“ asistentu, technologijų gigantė pristatė programinės įrangos atnaujinimus, kurie leis jos įrenginiams rašyti tekstus, kurti pačius netikėčiausius jaustukus (angl. emoji) ir automatiškai redaguoti nuotraukas. O visa tai vainikuos „Apple“ prietaisuose jau nuo šio rudens atsirandanti lietuvių kalba.



© lukgehr (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/iphones-smartphones-iphone-14-7479304/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors Kupertino milžinė iki šiol taip vengia DI termino, kad savo mašininio mokymosi naujienų paketą netgi pakrikštijo „Apple Intelligence“, po „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS Sequoia“ atnaujinimų kompanijos produktai taps vieni pranašiausių šioje srityje. Jie ne tik atliks kasdienes generatyvinio DI užduotis be papildomų programėlių, bet ir maksimaliai saugos vartotojų privatumą. Svarbiausios „Apple Intelligence“ galimybės bus prieinamos naujausiuose įrenginiuose, o senesniųjų savininkai galės džiaugtis laisvai darbastalyje pozicionuojamomis programėlių ikonomis bei geresne „iPhone“ ir sąveika su „Mac“, – teigia „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė,

R. Marcišauskienė atskleidžia, kad maloniausia „Apple“ staigmena mūsų tautiečiams – lietuvių kalbos palaikymas. Tokia naujovė supaprastins šių populiarių įrenginių valdymą ir juos pavers dar patrauklesniais mūsų šalies gyventojams.

Visapusiškas kūrybingumas

Rašant ilgesnius tekstus, šiandien ne retas žmogus žino pagalbos galintis kreiptis į „ChatGPT“ ar „Gemini“. Tačiau kadangi turinį reikia nuolat perkopijuoti iš vieno lango į kitą, šia galimybe vartotojai pasinaudoja ne taip dažnai, kaip galėtų. „Apple“ tai išsprendė teksto kūrėjo gyslelę turintį DI integruodama tiesiai į savo kompiuterių ir telefonų programėles.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Išmaniojo laikrodžio premjera, fantastiški net 57 vnt. įrankių rinkiniai, PC pelės, SUP irklentės, RC pultai ir kt. (Video)
1484

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „RAPOO VT9PRO“ - kompiuterinė pelė

2) „Zeblaze GTR 3 Pro“ - naujausias kompanijos išmanusis laikrodis (Premjera)

3) „FunWater SUPFW09C“ - pripučia SUP irklentė

4) „JumperRC T20S“ - nuotolinio valdymo pultas

5) „TOPSHAK TS-CH3“ - net 57 vnt. įrankių rinkinys

6) „BlitzWolf BW-FYE15“ - belaidės ausinės

Išsamiau

„Mail“, „Notes“ ir įvairiose trečiųjų šalių aplikacijose atsiras „Rewrite“ funkcija, kuri galės pakeisti parašyto teksto toną, struktūrą ir ištaisyti gramatikos klaidas. Tuo metu pritrūkus įkvėpimo, į pagalbą ateis „Compose“, galinti greitai sukurpti atsakymą į gautą elektroninį laišką ar parašyti istoriją, kurią galėsite savo mažyliui perskaityti prieš miegą.

Ne ką mažiau „Apple Intelligence“ bus išprusęs ir paveikslėlių srityje. „Image Playground“ programa pagal pateiktus nurodymus gebės „nupiešti“ praktiškai bet kokią iliustraciją, o „Genmoji“ patenkins net pačių didžiausių jaustukų „gurmanų“ įgeidžius. Sijoną segintis ir ant banglentės skriejantis dinozauras, ledų sušis ar kostiumuotas burundukas – šių fantazijų pildymas „Genmoji“ bus tik lengvas apšilimas.

O jei vis dėlto būsite labiau linkę eksperimentuoti su tikromis nuotraukomis, pažangūs DI algoritmai jūsų portretą iš tamsaus kambario gebės perkelti į saulėtą Havajų paplūdimį, kartu pašalindami visus kadro netobulumus. DI „smegenys“ veiks net tokiose elementariose naujųjų „Apple“ operacinių sistemų dalyse, kaip programėlių pranešimai, kurie nuo šiol bus rikiuojami pagal svarbą, ar balso skambučiai, kurių santrauką ar visą turinį po pokalbio DI galės transkribuoti tekstiniu formatu.

Prioritetas privatumui

 

Technologijų bendruomenėje daug ažiotažo sukėlė dar iki renginio nutekėję ir pasitvirtinę gandai apie „Apple“ partnerystę su „OpenAI“, jos kurtą „GPT-4o“ DI variklį integruojant visame „Apple Intelligence“. Labiausiai tai bus pastebima atnaujintame balso asistente „Siri“, kuris galės pagal šaldytuve turimus produktus sugalvoti patiekalą vakarienei ir atsakyti į kitus sudėtingus klausimus. Tačiau priešingai, nei prognozavo daugelis ekspertų, „ChatGPT“ bus tik pagalbinis „Apple Intelligence“ įrankis.

„Didžioji dalis turinio generavimo operacijų vyks pačiame įrenginyje ir tą atliks pačios „Apple“ kurti DI modeliai. Jei vartotojo duota užduotis tam bus pernelyg sudėtinga, skaičiavimams bus pasitelkti nauji kompanijos „Private Cloud Compute“ serveriai, kurie nekaups jokios informacijos. Į „ChatGPT-4o“ bus kreipiamasi praktiškai tik išimtiniais atvejais, kai žmogaus užklausa reikalaus ypatingo kūrybingumo. Tam nereikės nei „ChatGPT“ paskyros, nei prenumeratos, kas vartotojams leis sutaupyti pinigų“, – detalizuoja specialistė.

 

Be to, kiekvieną kreipimąsi į „ChatGPT“ turės patvirtinti pats vartotojas. Tai turėtų išsklaidyti Elono Musko ir kitų įtakingų technologijų pasaulio asmenų baimes, kad privati „Apple“ įrenginių savininkų informacija pateks į vartotojų duomenų prekyba dažnai kaltinamos „OpenAI“ serverius. Tokią tikimybę galutinai eliminuos „Apple“ įdiegta automatinio IP adreso keitimo funkcija, neleidžianti „OpenAI“ sieti užklausų tarpusavyje bei taip kurti suasmeninto vartotojo profilio, kurį vėliau būtų galimai parduoti prekybininkams.

„Apple“ gerbėjų džiaugsmas

WWDC konferencijos metu „iOS 18“ bei „iPadOS 18“ versijose pristatyta galimybė aplikacijų ikonėlės išdėlioti bet kokia seka ir bet kurioje pagrindinio ekrano vietoje. Kartu su šia elementaria naujove taip pat debiutavo darbalaukio temos, įgalinančios ikonėlių spalvas suvienodinti, priderinant jas prie ekrano fono arba priešingai – parenkant kontrastuojantį atspalvį.

 

Dar viena naujovė – „iPhone“ valdymas per „Mac“ kompiuterį. „macOS Sequoia“ versijoje taps įmanoma nuotoliniu būdu prisijungti prie savo „Apple“ išmaniojo ir, matant jo ekraną kompiuteryje, jį valdyti pele bei klaviatūra. Tokiu būdu taps įmanoma greitai persikelti nuotraukas ar atrašyti į „WhatsApp“ ar „Viber“ žinutes, net jei telefonas bus paliktas kitame kambaryje.

Išbandyti šias naujoves bus galima jau rudenį, kada oficialiai bus išleistos galutinės, visiems vartotojams skirtos „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS Sequoia“ versijos. Atnaujinimai tradiciškai bus prieinami plačiam įrenginių ratui – „iPhone XS“ ir naujesniems „Apple“ išmaniesiems, 2018–2019 m. išleistiems „iPad“ bei daugeliui po 2018 m. pristatytų „Mac“ kompiuterių.

Tiesa, dėl didelių skaičiavimo pajėgumų ir daug operatyviosios atminties reikalaujančio vietinio DI veikimo „Apple Intelligene“ paketu galės pasinaudoti tik naujausių prietaisų savininkai. Iš šiuo metu rinkoje esančių modelių jį palaikys tik „iPhone 15 Pro“ bei „M“ lustus turintys „Apple“ kompiuteriai, įskaitant planšetes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: