Galingiausias Europos superkompiuteris. Kurs „ChatGPT“ alternatyvą lietuvių kalbai  ()

„Tilde“ laimėjo galimybę naudotis galingiausiu Europos superkompiuteriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baltijos šalių kalbos technologijų bendrovė „Tilde“ laimėjo pagrindinį prizą Europos Komisijos organizuotame konkurse „Large AI Grand Challenge“. Įmonė gaus 250 000 eurų piniginį prizą ir galimybę naudotis galingiausiu Europos superkompiuteriu LUMI. Juo įmonė kurs į  „ChatGPT“ panašų didelį kalbos modelį lietuvių, latvių ir kitoms Europos kalboms.

„Pasaulinės įmonės, kuriančios dirbtinio intelekto (DI) sprendimus, daugiausia dėmesio skiria anglų ir kitoms didžiosioms kalboms. „ChatGPT“ rezultatai didžiosiomis kalbomis yra daug kokybiškesni nei lietuvių, latvių ir kitomis mažesnėmis Europos kalbomis. Europos Komisijos piniginis prizas ir galimybė naudotis vienu iš galingiausių pasaulio superkompiuterių leis mūsų komandai dirbti su lietuvių, latvių ir kitų Europos kalbų įtraukimu į dirbtinio intelekto sprendimus. Siekdami platesnio DI panaudojimo šiose kalbose, naują modelį kursime pagal atvirojo mokslo ir atvirojo kodo principus. Jis bus laisvai prieinamas ir mokslininkams, ir komercinių sprendimų kūrėjams“, – komentuoja „Tilde“ įmonių grupės valdybos pirmininkas Artūras Vasiļevskis.

Su kuponais fantastiškos pompos, 30W 20000mAh išorinės baterijos ir „Honor Watch GS3“ išmanieji laikrodžiai (Video)
2892 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš Kinijos/Honkongo sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ATJ-8666“ - puikios pompos

2) „Baseus Adaman PPADM30“ - 30W 20000mAh išorinė baterija

3) „Honor Watch GS3“ - išmanusis laikrodis, globali versija

Išsamiau

Konkurso „Dirbtinio intelekto didysis iššūkis“ (angl. Large AI Grand Challenge) tikslas yra išryškinti ir paremti pajėgiausias Europos dirbtinio intelekto (DI) įmones, siekiant stiprinti Europos konkurencingumą pasauliniu mastu DI srityje. Konkurse dalyvavo 94 įmonės iš visos Europos. Jos turėjo pademonstruoti gebėjimą kurti didelius kalbos modelius, kurie tam tikrose srityse gali konkuruoti su „ChatGPT“ ir panašiais pasauliniais sprendimais.

 

Pasak Giedriaus Karausko, „Tilde IT“ technologijų skyriaus vadovo, naudodamasi galingiausiu superkompiuteriu, jų komanda kurs naują neuroninių tinklų technologijos pagrindu veikiantį DI modelį ir į jį planuoja įtraukti daugiau nei 30 milijardų parametrų:

„Kad sukurtume tokį didelį kalbos modelį, kuris reikalingas į „ChatGPT“ panašiems sprendimams, reikalingas itin aukšto našumo superkompiuteris. Laimėję Europos Komisijos konkursą įgijome galimybę vienerius metus naudotis vienu iš galingiausių pasaulio superkompiuterių LUMI. „Tildei“ suteikta 2 milijonai šio superkompiuterio procesorių valandų. LUMI superkompiuteris su 10 240 grafikos procesorių yra galingiausias Europoje ir penktas pagal greitį pasaulyje. Jis įrengtas Suomijoje, buvusioje popieriaus gamykloje, pritaikytoje šio kompiuterio reikmėms. Šis superkompiuteris naudoja tik atsinaujinančius energijos šaltinius, o jo išskiriama šiluma užtikrina penktadalį regiono šildymo poreikių“.

 

Apie „Tilde“ 

„Tilde“ yra viena iš pirmaujančių Europos kalbos technologijų įmonių. Plėtodama dirbtinį intelektą, „Tilde“ užtikrina kalbų gyvybingumą skaitmeniniame amžiuje. Įmonės sukurti sprendimai apima mašininio vertimo sistemas, virtualius asistentus, kalbos atpažinimą ir sintezę bei kitus teksto ir balso apdorojimo sprendimus. „Tilde“ aktyviai vysto dirbtinio intelekto tyrimus ir plačiai bendradarbiauja su pagrindiniais Europos mokslinių tyrimų centrais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()