„1 000 kartų galingesnis už esamas sistemas. Trilijonas operacijų per sekundę. Pranašesnis už DI“ (Video)  (1)

2022 m. 1,1 egzaflopo skaičiavimo pajėgumo superkompiuteris „Frontier“ leido Jungtinėms Valstijoms žengti lemiamą žingsnį ir tapti pirmąja šalimi, kuri įžengė į egzaflopinių skaičiavimų erą. Japonija savo ruožtu siekia dar ambicingesnio projekto – sukurti pirmąjį Zetta klasės superkompiuterį.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© cookieone (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/internet-information-service-system-8097838/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos mokslininkų teigimu, šis naujasis aparatas bus 1 000 kartų galingesnis už esamas sistemas ir žada sukelti revoliuciją tiek moksliniuose tyrimuose, tiek dirbtiniame intelekte.

Dešimtmečius superkompiuteriai lydėjo ir skatino didelę mokslo pažangą.

Japonija šioje srityje jau pasižymėjo sukūrusi superkompiuterį „Fugaku“, galintį atlikti 442 petaflopus (slankiojo kablelio operacijų per sekundę), arba 442 tūkstančius trilijonų slankiojo kablelio operacijų per sekundę.

Nors šiuo metu „Fugaku“ užima ketvirtą vietą 500 galingiausių superkompiuterių sąraše, „Frontier“ yra šio sąrašo viršuje – 1 206 egzaflopai, arba 1 206 trilijonai trilijonų skaičiavimų per sekundę.

[Vokietija] Stulbinamos kainos nešiojamas dvigubo impulso taškinis suvirinimo aparatas - paskutiniai vienetai
2944 2

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Šiomis išskirtinėmis galimybėmis paaiškinamas intensyvus jo naudojimas tokiose srityse kaip astrofizika ir dirbtinis intelektas.

Tačiau konkurencija yra didelė, ir artimiausiais metais „Frontier“ gali būti pralenktas dėl daugybės ambicingų projektų.

Vienas iš jų, kuriam vadovauja Japonijos mokslininkai, vadinasi „Fugaku Next“. Japonijos švietimo, kultūros, sporto, mokslo ir technologijų ministerijos (MEXT) duomenimis, šis superkompiuteris gali pasiekti zettaflopų lygį.

750 milijonų dolerių vertės projektas

 

Kūrėjų teigimu, „Fugaku Next“ galės atlikti vieną trilijoną (1, po kurio seka 21 nulis) slankiojo kablelio operacijų per sekundę.

Projekto kaina siekia 750 mln. dolerių, darbai prasidės 2025 m., o paleidimas numatytas 2030 m.

MEXT jau davė leidimą ir skyrė 29 mln. dolerių pradinį finansavimą pirmiesiems metams.

Kaip ir jo pirmtakai, „Fugaku Next“ bus naudojamas dirbtinio intelekto algoritmams ir modeliams paleisti, tačiau jo taikymas neapsiribos tik šia sritimi.

Jis taip pat atliks svarbų vaidmenį moksliniuose tyrimuose, atspindėdamas Japonijos siekį išlikti technologinių inovacijų priešakyje.

Mokslininkai apskaičiavo, kad „Fugaku Next“, turėdamas tokią skaičiavimo galią, galės sudaryti tikslias orų prognozes iki dviejų savaičių į priekį ir gerokai sutrumpinti laiką, reikalingą astrofizikos modeliavimui.

 

Kalbant apie dirbtinį intelektą, projekto ekspertai aiškina, kad „dirbtinio intelekto skaičiavimų apdorojimas, ypač generatyvinių priemonių, tokių kaip ChatGPT, yra nepaprastai sudėtingas ir gali būti viena iš pagrindinių sričių, kurioje „Fugaku Next“ bus pranašesnis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslotaskas.lt
Mokslotaskas.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (1)