Technologijų patentai – ginklas prieš inovacijas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

outdoor 2012-10-09 15:18
Po truputi zmones susivokia kokia ydinga ir skyleta yra jau atgyvenusi patentu sistema,ypac IT srityje. Tikrai nustebciau jei per ateinancius metus JAV pagaliau pradetu ja keisti is pagrindu. Nors manes ji visiskai neliecia bet tikrai jau atsibodo visi bilinejimaisi del "nieko" ,ypac is Apple puses. Bet aisku cia tik pamastymai tai kol dar bus imtasi konkreciu veiksmu praeis tikrai nemazai laiko.
Shinigami 2012-10-09 15:59
Patentai turėtu būti palikti tik tikrai moksliniams arba techniniams išradimams, o ne dizainui ar programinei įrangai. Nes jei tu nepavogei pirminio kodo iš įmonės, o parašei savo kodą kuris atlieka tokį pat darbą tai jau nėra kopija. Bet šiuo metu tai laikoma kopija. Dizainas, jei nukopijuota 100 % nėra gerai, bet jei sutampa tik keletas atskiru dalykų tai taip pat nėra kopija (kaip pav. stačiakampis su suapvalintais kampais).
Foxman 2012-10-09 16:01
Nebus taip, kad dėl patentų karų turėsim "Tamsiuosius amžius" kaip viduramžiais?
kassu 2012-10-09 16:48
Tikrai niekas nieko nekeis. Pagal kieno užgaidas priimami įstatymai. Tas liečia muzikos, kino, farmacijo ir t.t. pramonę. Ka turi padaryti tokio artistas, kad gautų 20 limonų honorarą. (o kur visų kitų pelnai) Kiek tiesiogiai gauna muzikantas už visų tu mp3 (legalų) platinimą. Kiek gauna mokslininkas kuris tiesiogiai sukūrė (išrado) vaistus. Programuotojų atlyginimas palyginus su corporacijų pelnais. Galima testi ir testi. Aišku sakysite kompanijos investuoja ir t.t. Spekuliantai irgi į butus ir žemę investuoja.... Taip kad niekas nieko nekeis.....(valstybė irgi turi savų interesų, kuo didesni pelnai tuo daugiau "surenka" mokesčių) Kiekvienoje srityje turetu buti kuo trumpesnis patento galiojimo laikas. PVZ muzika turėtų buti po 5 metų visiskai nemokamai platinama (per 5 metus tikrai atsipirktų investicijos)
faktas 2012-10-09 17:50
Aha... O kaip klasikiniai muzikos kūriniai, kurie kuo senesni, tuo vertingesni?
Paramotoras 2012-10-09 18:20
Tai kad patrentai apskritai nesamone. Cia tipo aplas grasina jog negamins obuoliu. da ir beju ju simtas kitas imoniu juos gamins. Jei apskritai nebutu patnetu negis viskas sustotu. Nemanau. Tiesiog produktai butu taip kuriami kad kopijuoti arba neapsimoketu arba butu pernelyg sudetinga. O kokia muzika ir panasiai tai cia jau virs apsurdo. Gal ir himnus licenzijuokim ar kokias tautines dainas.
Arwis 2012-10-09 18:50
Kaip straipsnyje rase, yra sriciu kaip farmacijos pramone, kuri neapsieitu be dabartines patentu sistemos, taciau yra sriciu, kuriuose sistema leidzia parazituoti. Todel mano nuomone butu iseitis kuri tenkintu dauguma. Pradeti taikyti skirtingus kriterijus skirrtingoms industrijoms.
slawcka 2012-10-09 20:42
google padave i teisme motorolla ? Gi tai ju paciu bendrove..?
W3rtas 2012-10-09 20:56
.
bebop 2012-10-09 21:20
Tik ar panaikinus patentus nekiltų įmonėms klausimas "kam man kišti milijonus į naujų įdėjų kūrimą, kuomet galiu jas pasivogti". Įdomu, ar norėtų kas nors dar kažką kurti, eikvoti išteklius ir dėti savo pinigus, kuomet žinai, kad tavo įdėjos bus pavogtos?. Aš tai pvz nenorėčiau dirbti. O patentai nors ir turi savo trūkumų, tačiau yra reikalingi. Ir aš manau, kad jie kaip tik yra inovacijos variklis, nes sukūrus vieną produktą, kitos kompanijos turi galvoti kaip kažką naujo sukurti ir aplenkti priešininką. O ne kaip kokios kinų kompanijos prigaminti šimtus kopijų.
faktas 2012-10-09 22:57
Sutinku su pelėdos nuomone. Tik manau, kad turi būti keičiamos licencijavimo taisyklės, kad bet kas, sumokėjęs išradėjui, galėtų naudotis jo patentais. Taip pat turi būti nustatomos licencijavimo mokesčių ribos skirtingoms sritims. Pvz., farmacijoje jos privalo būti milžiniškos, nes tyrimų kaštai milžiniški, tačiau IT ir dizaino srityse - pigiausi. Taip pat galėtų būti sąlyga - patentuoti galima tik tai, ką pavyko sukurti fiziškai, o ne tik nupiešti popieriuje.
Kilgoras Trautas 2012-10-09 23:17
Niekas ten sklandžiai neveikia! Galima įsitikinti iš tos srities TED pranešėjo kalbos. http://www.ted.com/talks/jay_bradner_op ... earch.html
Kilgoras Trautas 2012-10-10 00:02
Kurk, buk pirmas, nestovėk vietoje, išleisk produktą ankščiau už kitus ir ateis komercinė sėkmė. Ką parodė dar visai neseni Mikrosofto ar Googlės pavyzdžiai. Tik pradėjus kompanijų veikla jos neturėjo patentų. Patentai = tinginystė. Per tuos patentus atsiranda visokiu MPEG LA ir panašių patentų "susivienijimų" kurie skirti apsaugoti esama rinką nuo naujų, greitai dirbančių ir reaguojančių rinkos žaidėjų arba jų produktų.
bebop 2012-10-10 00:16
Deja realybė yra baisesnė. Kodėl manai JAV vis daugiau įmonių perkelia savo įmones iš Kinijos atgal į JAV? Viena iš priežasčių yra kompanijos technologijų vagystės, kurios leido Kinijos kompanijoms taip iškilti. Pigi darbo jėga, vogiamos (nekuriamos) technologijos ir vakarų pasaulis pralaimi. Kinijoje į tokius dalykus žiūrima aplaidžiai, o vat JAV viskas yra rimčiau. Kuomet pats nepradedi kurti, tuomet ir nesupranti ką reiškia, kuomet tavo laiką, lėšas ir pastangas gali staigiai pasiglemšti. O pats lieki it musę kandęs.
kestutisz 2012-10-10 09:07
Dėl technologijų nutekėjimo į Kiniją patys vakariečiai ir kalti - prisitaupė, galvojo užteks va į popieriukus (patentus) "investuot", o ne į savus žmones/gamyklas. Nuo sovietų dar kažkiek apsisaugojo (naujesnių technologijų jau nebegalėjo pagal gatavus gaminius nukopijuoti), o kinams atidavė su visom gaminimo linijom - durnom galvom jokie patentai nepadės.
- 2012-10-10 09:21
Licencijavimo kaštai neturi sietis su investicijų į produkto sukūrimo dydžiu. Nes tai ves į tokią situaciją, kad bet koks bandymas licencijuoti cheminį junginį kainuos beprotiškus pinigus, nes atsiras motyvas - „Gi man daug kainavo“. Tai vestų prie dabartinės situacijos, tik su kitokiais niuansais. Tvarkingiau būtų, jei licencijavimo mokesčiai būtų skaičiuojami procentais nuo didmeninės kainos. Tada, jei tu išleidi milijardus, sukuri cheminį junginį, ateina konkurentas, atranda pigesnį sintezės būdą - tavo bėdos, kad tu su savo milijardais nesuradai to būdo. Konkurencija išliko, ir visi (išskyrus tave ) patenkinti ir laimingi.
Acme 2012-10-10 11:28
Visa patentų sistema, kaip ir monetarinė sistema yra pasenusi, stabdo progresą ir t.t. Nuosavybės koncepto naudojimas pasireiškia neefektyviai naudojamais ištekliais pvz.: vidutiniškai žmogus mašiną naudoja 30 min. per dieną, o likusį laiką ji stovi nenaudojama. Žmogui reikia turėti priėjimą prie jam reikalingų daiktų pvz.: mašinos, bet ne nuolatos juos turėti. Geros šios sistemos iliustravimas yra biblioteka: reikia kažkokios knygos ateini ir pasiėmi, nebereikia atiduodi. Kooperacija skatina progresą žymiai greičiau, negu bet kada tai galės padaryti konkurencija ir jei žmonės nesidalintų žiniomis, tai mes vis dar sedėtumėme akmens amžiuje. Yra pasiūlytos sistemos, kurios efektyviau paskirsto išteklius negu monetarinė sistema pvz.: ).
kestutisz 2012-10-10 11:34
Mano kuklia nuomone, jei ne piniginiai reikalai badautų visas pasaulis. Visi norėtų važiuoti "zuikiu" ir nė vienas nenorėtų dirbti šachtose/naftos platformose, kad tas autobusas turėtų kaip važiuoti. Pinigai bent jau priverčia kiekvieną individualiai kažką daryti dėl savęs ir kaip šalutinį efektą dėl kitų :)
kassu 2012-10-10 12:50
Post-scarcity economy t.y. KOMUNIZMAS visi žinome kas iš to gavosi.
Kilgoras Trautas 2012-10-11 15:56
Tai tavo pavyzdys ir parodo, kad JAV patentų ir tinginių sistema yra labai lėta. Nors iš tikro manau, kad bėgimas iš Kinijos, jei toks ir yra, vyksta ne dėl technologinių vagysčių. Tarp kitko ir JAV naudoja daug išradimu kurie yra paveldėti iš ankstesniu žmonijos kartų. Gal už juos ir gi reiktu susimokėti?