Ar gali AMD bankrutuoti?  (16)

Praėjusį ketvirtadienį buksuojanti AMD paskelbė savo fiskalinius trečiojo ketvirčio rezultatus. Labiausiai nerimą kelia tai, kad įmonės grynasis pelnas ir pajamos nesutapo su "Wall Street" analitikų viltimis, o akcijų vertė penktadienį sumažėjo 16 %, iki 2,19 JAV dolerio. Taigi ar tokia situacija veda AMD prie bankroto?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas tikrai neramina kalbant apie kompanijos trečio ketvirčio rezultatų paskelbimą ir po jų iškart sekusį staigų akcijų kritimą tai, kad kartelė buvo nustatyta labai žemai AMD žengiant į ketvirčio ataskaitos pateikimą. Analitikai be atvangos vis mažino savo įverčius ir orientacines kainas akcijoms iki pat ketvirtadienį įvykusio ketvirčio rezultatų paskelbimo.

Tiesą sakant, dar prieš tris mėnesius "Wall Street" antrajam pagal dydį x86 architektūros procesorių gamintojui prognozavo 0,09 $ prieaugį paskutiniajam metų ketvirčiui. Dabar jau kalbama apie 0,04 $ praradimą. Per pastarąsias 30 dienų 28 analitikų kontoros sumažino savo EPS spėjimus. "Wall Street" vertinimams esant itin pesimistiškiems AMD akcijų vertė krito sulig kiekviena diena.

Neįtraukiant penktadienį įvykusio staigaus akcijų vertės sumažėjimo, per paskutinius tris mėnesius AMD akcijų vertė nukrito net 46 %. Nors investuotojai buvo pasiruošę pačiam blogiausiam, tačiau kompanija vis dėlto sugebėjo apvilti labiausiai neigiamai išpūstus lūkesčius. Toks atsiradęs modelis paprastai veda į bankrotą arba itin pigų pardavimą (angl. fire-sale). Per metus AMD akcijų vertė sugebėjo nukristi 60 procentų.

Nepaisant itin įtemptos padėties su akcijų verte, AMD vis dar turi 1,55 mlrd. rinkos kapitalo ir nemažai pinigų balanse. Rugsėjo pabaigoje įmonė grynaisiais arba jų ekvivalentais turėjo 1,3 mlrd. JAV dolerių, o tai bankrotą paverčia mažai tikėtina galimybe.

Nepaisant to, vis blogėjanti situacija su akcijų verte bei kompanijos vykdoma rinkos strategija neleidžia atmesti bankroto galimybės netolimoje ateityje, o situacijai nepasikeitus dar realesnis įmonės pardavimas - staigiai kintanti akcijų vertė gali sudominti daugelį potencialių pirkėjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: