Švedijos kaime atidaroma parduotuvė, kuri veiks be darbuotojų  (3)

Vis daugiau gyventojų paliekant kaimus, ten mažėja ir parduotuvių. Todėl vienas švedas sumanė, kad tokiose nuo civilizacijos nutolusiose vietovėse galėtų veikti krautuvės, kurioms net nereikia darbuotojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaimo bendruomenėse visoje Europoje vis daugiau mažų parduotuvėlių užveria duris, nes dažnai nepajėgia išlaikyti darbuotojų ir apskritai užsidirbti. Žinoma, vietos ir aplinkiniams gyventojams tai sukuria nemažai nepatogumų, nes nusipirkti būtiniausių produktų jiems dažnai tenka važiuoti net keliasdešimt kilometrų.

Robertas Ilijasonas, gyvenantis Pietų Švedijoje, netoli Helsingborgo miesto esančiame Vikeno kaime, rado išeitį. Jis sugalvojo atidaryti parduotuvę, kurioje niekas nedirbtų, o sukiotųsi vien klientai.

Idėja pradėti kurti tokias krautuves vyro galvoje kilo tuomet, kai jis namuose netyčia sudaužė paskutinį kūdikių maisto indelį ir buvo priverstas važiuoti net 20 km iki artimiausios dirbančios parduotuvės.

„Tada supratau, kad taip gyventi neįmanoma. Noriu, kad tokiuose mažuose miesteliuose kaip tas, kuriame gyvenu aš, aptarnavimas būtų toks pat kaip ir dideliuose miestuose, – teigė R.Ilijasonas. – Tad pradėjau sukti galvą, kaip šią problemą išspręsti moderniu būdu, pasitelkiant šiuolaikines technologijas – juk paskutinė kaime buvusi maisto prekių parduotuvė duris užvėrė jau prieš metus.“

Parduotuvė, kurioje nebus darbuotojų, senajame Vikeno pašto pastate be perstojo veiks 365 dienas per metus. Registruoti jos klientai naudosis išmaniųjų telefonų programėle. Ši programėlė atrakins prekybos vietos duris ir skenuos prekes. Galiausiai vartotojai gaus sąskaitą už viso mėnesio pirkinius.

Be to, R.Ilijasono sumanyta parduotuvė turės ir dar vieną privalumą – klientai galės patys nuspręsti, kokios prekės bus išrikiuotos ant lentynų.

„Jeigu žmonės nori pipirų, o ne acto arba druskos skonio traškučių, jie galės būtent tokios prekės ir pageidauti. Programėlėje bus klientų aptarnavimo skiltis, kur žmonės galės pasakyti, ko, jų manymu, parduotuvėje trūksta“, – aiškino vyras.

R.Ilijasono parduotuvė Vikene dar laukia, kol „Apple“ patvirtins programėlę. Tada kaimo gyventojai galės lengviau atsipūsti ir atverti visą parą veiksiančios prekybos vietos duris. Vyras sakė, kad ketina įkurti ir daugiau tokių parduotuvėlių aplinkui esančiuose kaimuose. Jam svarbu palengvinti gyventojų kasdienybę.

Vis dėlto parduotuvės, kuriose klientų nelaukia pardavėjos, pasauliui ne naujiena. Pavyzdžiui, Japonijos kaimeliuose taip pat galima apsipirkti prekyvietėse, kuriose nėra darbuotojų. Tiesa, jų veikla paremta ne šiuolaikinėmis technologijomis, o paprasčiausiu pasitikėjimu.

Tuo metu Prancūzijoje žmonės iš automatų perka šviežias daržoves. Be to, daugelyje Vakarų šalių parduotuvių klientai turi galimybę atsiskaityti savitarnos kasose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai (3)