Tyrimas: verslo valdymo sistemų kaina Lietuvoje yra per didelė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2008-11-07 15:31
Prieš metus, per dvi savaites parašiau kompanijai webinę klientų valdymo sistemą už 2000Lt laisvu nuo darbo metu. Naudoja patenkinti ir išsišiepę. Na taip sąskaitų nespausdina ar užsakymų neregistruoja, bet ir tai galima padaryti per 2-3 mėnesius. Kainuos programeriui su mokesčiais gal 30K, bet tai bus visos sistemos kaina, nesunkiai adaptuosiu parduosiu keliolikai klientų už 10K-20K ir jau apsimokės full-time programerį laikyti, kuris ir bugus taisys ir naujiems klientams adaptuos. Tada pasamdysiu pardavėją ir jau verslas. Lietuvoje bėda ta, kad žmonės, ypač vadovai, apie IT neišmano nė trupučio, todėl galvoja, kad visokios šūdo sistemėlės yra labai sudėtingos sistemos. VVS IT atžvilgiu net nereikalauja jokių ypatingų technologinių žinių ar išsilavinimo. Kiekvienas mąstantis programeris gali padaryti. P.S. nekalbu apie bankines ar panašaus lygio sistemas, tačiau įmonės, kurioms to reikėtų, nesudaro turbūt nė 1%.
Anonymous 2008-11-07 16:11
Teko dirbti paciose didziausiose LT kompanijose, diegiancias TVS. Dabar dirbu sau. Tad pastebejau labai idomu pirma sakini: "imones noretu moketi maziau". Butu labai keistai, jei butu kitaip. Kaip ir minejo, nors ne visai tiesiogiai, yra dvieju tipu TVS. Tai konkretus gatavimi produktai, kurie konfiguruojami ir pritaikomi konkreciai klientui. Bet, kas tinka visiems, dazniausiai arba tinka niekam, arba turi daug labai sudetingu funkciju (pertekliu) kas apsunkina paprasta naudojimasi. Kartais konfiguraciniai darbai uzima laiko sanaudu panasiai kaip ir sistemos sukurimas (yra tokiu pavizdziu). Yra vienas idomus pavyzdys, kai vienas universitetas esantis kaune pirko sistema, mokejo milijonus (vyko pagrinde tik konfiguraciniai darbai), ir vistiek negavo ko norejo. Nors pvz yra labai saunus svedu produktas, kur teikia labai nebloga buhalterine/gamybine programa. Praktiskai ja neparduoda, o gudriai isnuomuoja. Kainuoja daug daugiau konsultacijos . Bet, tarkime tai imonei reikia paskui apjunkti kelias tokias sistemas, kur naudoja (kad ir tam tikrai duomenu apskaitai, internetiniam puslapiui). Susidaro nemaza problema. Dar vienas dalykas, kad labai daznai klientai nori labai specifiniu dalyku. Tad jei zut but reikia kokios nors smulkmenos, o jos niekaip neina sukonfiguruoti, tad esama sistema kaip ir netinka. Tokiais atvejais ateina TVS sukurtos konkreciai pagal vartotoja. O kuriant tvs pagal vartotojo poreikius, atsiranda laiko sanaudos, kurias jis turi padengti. Dazniausiai yra problema, kad klientas, kuris pirma karta diegia TVS, nesupranta, kad pirmas ir labai svarbus punktas, yra visa poreikiu analize, kuri gali siekti net iki 30 % projekto vertes ir tai yra tikrai pigiau, nei kelis kartus projekto eigoje suzinoti, kad visgi reikia ne to. Dar vienas pastebejimas, kad "programuotoju kainos" Lietuvoje vienos pigiausiu europoje, nes kas kelintas moksleivis moka pasidaryti kad ir paprasta puslapi, ar sukurti paprasta programa. Kita vertus, atsiranda didesne konkurencija ir reikalavimai webinems sistemoms, tad kartu atsiranda poreikis tikslesniems ir aukstesnes kvalisifikacijos turintiems darbams
Anonymous 2008-11-07 16:43
per tokius studentus, imones, kurios netingi ieskoti, gauna produktus 1000% mazesne kaina. Juk tu nemokejai mokesciu? mokescio nuo pelno, mokesciu atlygimams. Nereikejo islaikyti darbo vietos (nuoma, elektra) ir kompas buvo skirtas zaisti. Nereikejo ieskoti kliento, speju radai per pazistamus.
Anonymous 2008-11-07 16:48
Nu va, neleidzia deti teksto, kuriame nera nuorodos ir raso, kad teksta su nuoroda gali deti tik prisiregistrave vartotojai. (bugas)
Anonymous 2008-11-07 21:29
...kai padarysi, kad tavo "sistema" spausdintu fakturas, kad butu apskaitomos skolos, delspinigiai, valiutos ir t.t. tai suprasi, kad tavo "webine klientu valdymo sistema" nesudaro ir 1/1000 dalies rimtu verslo valdymo sistemu atzvilgiu. Kai ismoksi nors kokius buhalterinius pagrindus ir aplamai atsiras supratimas apie VERSLO VALDYMA tada galesi atsisesti ir parasyti kazkokia programulka kuri nieko gudro ir nedarys nes "dviratis jau atrastas". Beda tame, kad nei vienas rimtas verslas nepirks tokios programos kuria parase kazkoks nezinomas programeris kuriam "nusibodus" jis i viska gali numoti ranka ir klientas siuo atveju liktu "ant ledo". Aciu Dievui, kad is esmes toks poziuris jau isnyko ir tokiu programeriu banga jau seniai baigesi. O tavo komentaras tera nonsensas.