Teisininko komentaras. Skaitmeninių nuotraukų klastojimas teisiniu požiūriu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

blizzard 2009-08-27 18:32
veinu žodžiu nusipirkai fotiką, tai dabar sumokėsi už kiekvieną nuotrauką kurią padariai ir su programom apdirbai.. nu logiška.. gimiai tai sumokėsi už kiekvieną litrą oro kurį sukvepavai.. irgi logiška jau link kur žmonės eina tai nžinau.. dar 20 metų ir revoliuciją kasnors padarys
kionig 2009-08-27 21:01
Kazka tu ne taip supratai
Barzdonas 2009-08-28 12:30
Tikrai netaip supratai. Kalbama grynai apie tesini dalykai kai nuotraukos naudojamos kaip ikalciai, o skaitmenine nuotrauka yra lengviau redaguojama nei iprasta, todel jei naudosi skaitmenine nuotrauka byloje ir kils kam nors itarimas kad ji klastota, tai gali nuotraukos nepripazint. Kas del straipsni, tai jis yra naudingas, o del idomumo galetu ir iomiau but pateiktas.
Mistė 2009-08-29 21:56
Blizzard, kažką ne taip supratai arba išvis straipsnio neskaitei... O straipsnis visai įdomus, būtų įdomūs panašaus (teisinio) pobūdžio straipsniai ir kitomis temomis. Tik va konkrečiai dabar nepasakyčiau, kas mane domintų... Be to, visiems gi skirtingai. Aišku, tuos teisinius dalykus galima sužinoti ir tiesiog pasiskaičius įstatymus...
tyntas 2009-08-31 10:43
Panašiai prieš ~porą metų, skaitant foto aparatų apžvalgas, buvo užkliuvęs faktas, kad Canon savo aukštesnės klasės skaitmeniniuose EOS aparatuose yra įdiegę "originalo atpažinimo" funkciją skirtą naudoti teisėje draudime ir pan. Dabar iš naujo ieškojau pasitikrinti ar mano atmintis nemeluoja. Atrasti nebuvo lengva, bet rimčiau pagooglin'es, galiu pateikti nuorodą, apie ką kalba: Klausimas tik, kiek LT teismuose galėtų būti tokia sistema laikoma už pagrindą. Gal straipsnio autorius galėtų papildydamas savo straipsnį pakomentuoti?
Vytax 2009-08-31 12:07
Na atlikus fotografavimo ar filmavimo veiksmą visada galima dokumentaliai patvirtinti failų (video arba fotografijų) MD5/SHA/CRC sumas. Ir tada visi tie failai jau galiu laisvai keliauti laisvai iš vieno kompiuterio į kitą. Visada bus paprastai galima nustatyti ar tas failas buvo redaguotas ar ne.
tyntas 2009-08-31 14:26
Sumos (MD5/SHA/CRC) tvirtinti nereikia. Reikia patvirtinti, kad suma atitinka "originalaus kadro" sumą. Tam kad kažkas galėtų patvirtinti, kad kadras ar jį atitinkanti suma yra originalus t.y. nemodifikuotas, turi būti pats liudijęs situaciją. Bet tokiu atveju nebereikia ir pačios sumos, jei yra liudininkas. Tokiu atveju kadro svoris yra nedidesnis už liudytojo svorį t.y. kei kvestionuojamas liudytojo parodymas, tai lygiai taip pat kvestionuojamas ir kadras. Foto aparatas sugeneruoja ne tik sumą, bet ir skaitmeniškai pasirašo tą sumą. Beje pasirašo ją tokią, kokia buvo suskaičiuota nuotraukai išeinant iš jo procesoriaus. Sugeneruotas parašas taip pat yra unikalus tik tam foto aparatui, nes parašo raktas sugeneruotas kiekvienam aparatui gamybos metu "įvirinamas" kietuoju būdu, o to rakto išvilioti iš foto aparato ir panaudoti savo klastotų nuotraukų pasirašymui neįmanoma.