Kaip atsikratyti deginančio aštrumo burnoje. „Padės ne tik pienas“  ()

Įdomi evoliucinė augalų adaptacija prieš žolėdžius tapo žmonių maisto prieskoniu, tačiau ne visi yra pasirengę taikstytis su deginančiu aštrumu burnoje. Mokslininkai pasidalino būdais, kaip išvengti šio stipraus deginimo pojūčio burnoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maisto aštrumą lemia junginiai, žinomi kaip kapsaicinoidai, kurių pagrindinis yra kapsaicinas. Jo randama įvairiose paprikose, tokiose kaip čili, jalapenai ir kajenas, ir yra veiklioji pipirinio purškalo medžiaga, rašo „The Conversation“.

Nepaisant sukeliamo deginimo pojūčio, kapsaicinas iš tikrųjų nepakelia burnos temperatūros. Jis jungiasi prie receptorių, kurie signalizuoja smegenims, kad jos reakciją suvoktų kaip karštį. Todėl organizmas dažnai į tai reaguoja prakaituodamas.

Paprasčiausias veiksmas numalšinti aštrumo pojūtį burnoje – vandens gėrimas yra neveiksmingas, nes kapsaicinas yra hidrofobinė medžiaga. Tai reiškia, kad jis blogai maišosi su vandeniu. Tai panašu į tai, kaip kai kurios medžiagos, pavyzdžiui, aliejus, atstumia vandenį. Todėl vanduo negali pašalinti kapsaicino iš burnos ertmės, todėl diskomfortas išlieka.

[EU+Kuponai] Įspūdingi dronai, 4K vaizdo projektoriai, TV priedėliai, belaidės OWS ausinės ir priedai automobiliams
2751 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-10-15

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Ultimea Poseidon E40“ vaizdo projektorius

2) „Kinhank G1“ - 4K, Android 11 TV priedėlis

3) „BlitzWolf BW-V49“ - OWS ausinės

4) „Drillpro“ - 18V, 2700W smūginis veržliasukis, be baterijų

5) „WLRC V196 PRO“ - dviejų kamerų dronas

6) „Wireless Carplay Box“ - priedas automobiliams

Išsamiau

Veiksmingesnis sprendimas yra medžiagų, galinčių ištirpinti kapsaiciną, naudojimas.

Populiarus pasirinkimas yra pienas. Tai yra dėl dviejų pagrindinių priežasčių:

  • Jame yra riebalų, kuriuose gali ištirpti kapsaicinas, todėl jį lengviau išplauti;
  • Piene yra baltymo, vadinamo kazeinu, kuris veikia kaip emulsiklis. Kazeinas padeda sumaišyti kapsaiciną su vandeniu ir riebalais, „surišdamas“ kapsaicino molekules ir sumažindamas jų gebėjimą prisijungti prie receptorių, taip sumažinant deginimo pojūtį.

 

Tiems, kurie nemėgsta pieno, kiti pieno produktai, tokie kaip ledai, taip pat gali suteikti palengvėjimą dėl juose esančių riebalų ir kazeino.

Įdomu tai, kad kai kurie tyrimai rodo, kad daug cukraus turinčių gėrimų gėrimas taip pat gali padėti sumažinti nemalonų aštrumo jausmą. Tikslus mechanizmas nėra visiškai aiškus, tačiau cukrus gali sąveikauti su kapsaicinu taip, kad sumažintų jo deginimo pojūtį.

Kartais rekomenduojamas alkoholis, nes kapsaicinas tirpsta alkoholyje. Tačiau įprastas silpnas alus nėra labai efektyvus, nes jame daugiausia yra vandens. Tik gėrimai, kuriuose yra daug alkoholio, gali būti labai veiksmingi, tačiau jie turi savo trūkumų ir daugumai žmonių nėra praktiškas sprendimas.

 

Taigi, kapsaicinas sukuria stiprų deginimo pojūtį apgaudinėdamas mūsų jutimo receptorius, tačiau jį gali veiksmingai neutralizuoti medžiagos, kuriose jis gali ištirpti, pavyzdžiui, riebalai ir kai kurie baltymai.

Labiausiai veiksmingas yra pienas, pieno produktai ir net ledai. Saldūs gėrimai gali padėti, nors jų veiksmingumas nėra toks aiškus, o gėrimai su dideliu alkoholio kiekiu nerekomenduojami dėl jų nepraktiškumo ir galimo neigiamo poveikio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()