Ar pavalgius tikrai geriau neiti maudytis? Štai ką sako mokslas  ()

1908 m. skautų vadovėlyje „Scouting for Boys“ jaunieji skaitytojai buvo įspėjami, jei kas išdrįsta valgyti likus mažiau nei 90 minučių iki maudynių, jie „gali nuskęsti – ir tai bus jūsų pačių kaltė.“



© FotografieLink (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/women-friends-beach-sea-summer-3266211/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo to laiko šis senas posakis privertė daugybę vaikų beviltiškai stebėti, kaip jų draugai pliuškenasi – tačiau, pasak mokslo, plaukikams nėra ko nerimauti.

„Tai – senų bobučių pasakos, – sako Klivlendo klinikos Indėnų Upės ligoninės ortopedas chirurgas ir Raudonojo Kryžiaus mokslinės patariamosios tarybos narys Peteris Wernickis – „plaukioti saugu bet kada po valgio“.

Pasak mito, valgant kraujas nukreipiamas į skrandį, o ne į raumenis, todėl atsiranda paralyžiuojantis mėšlungis. Arba galbūt kraujas nukreipiamas į raumenis, o ne į skrandį... kas irgi tariamai sukelia paralyžiuojančius mėšlungį.

Kiekviename iš šių samprotavimų yra tiesos grūdų, sako P. Wernickis. Nepakankamas aprūpinimas krauju gali sukelti raumenų mėšlungį. Kai valgome, organizmas iš tiesų nukreipia papildomą kraujo kiekį į skrandį, o kai sportuojame, mūsų raumenys taip pat gauna papildomo kraujo kiekio. Tačiau kraujo tiekimo pokyčiai suvalgius sumuštinį nėra tokie dideli, kad reikėtų skubiai kreiptis į gydytoją.

[EU+Kuponai] Įspūdingi 3D spausdintuvai, arti 2 km šviečiantys monstriniai žibintuvėliai, JAV specialistų rekomenduojamos ergonomiškos kėdės, mini PC ir kt. (Video)
4110 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-12-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ELEGOO Saturn 4“ - 3D spausdintuvas

2) „ELEGOO Saturn 4 UItra“ - 3D spausdintuvas

3) „Newtral MagicH002“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

4) „Astrolux EC01X“ - 6800lm, šviečia iki 1765 m, 26 d. laiko baterija

5) „BMAX B8 Plus“ - mini PC, 24GB RAM, 512GB SSD, Win 11 OS

6) „Violent Fan X3“ - portabilus, įkraunamas ventiliatorius

Išsamiau

Kitaip tariant, pasak Mayo klinikos, raumenų mėšlungis dėl mažo aprūpinimo krauju sveikiems žmonėms tiesiog nepasitaiko. Tačiau jei tai vyksta, tai paprastai rodo, kad yra pagrindinė liga, pavyzdžiui, aterosklerozė – būklė, kuri atsiranda, kai žmogaus arterijų sienelės susiaurėja ir sukietėja.

 

Buvo laikas, kai mokslininkai šį mitą vertino rimtai. XX a. septintajame dešimtmetyje daugelyje tyrimų buvo tiriama, ar valgymas prieš plaukimą turi įtakos sportininkų rezultatams, ar sukelia kokį nors pykinimą.

1968 m. mokslininkai 24 plaukikus maitino sočiais pusryčiais, kuriuos sudarė skrebutis, cukrus, sviestas ir nenugriebtas pienas, tada liepė jiems palaukti skirtingą laiką. Pasak tyrimo, paskelbto žurnale „Research Quarterly for Exercise and Sport“, nė vienas sportininkas nepatyrė jokio mėšlungio ar pykinimo – jų plaukimas net nesulėtėjo.

 

Šiandien aiškiai sutariama, kad valgyti prieš plaukimą nėra pavojinga. 2011 m. Amerikos Raudonasis kryžius paskelbė mokslinę apžvalgą šiuo klausimu ir nustatė, kad maisto apribojimai prieš plaukimą yra nereikalingi ir nepagrįsti moksliniais įrodymais.

Pasak P. Wernickio, dar niekada nebuvo užfiksuota atvejų, kad žmogus nuskęstų dėl to, kad ką tik pavalgė.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()