Labai pavojinga. Jokių būdu! Šių vaistų negalima gerti su kava  ()

Milijonai žmonių visame pasaulyje priklauso nuo kasdienių vaistų, tačiau tuo pačiu nepraleidžia nė akimirkos pasilepinti kavos puodeliu. Tačiau medikai mano, kad toks derinys kai kuriais atvejais gali būti labai pavojingas ir būtina suprasti, kada geriau jo atsisakyti.



© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/1230008/woman-grown-up-within-people-coffee-portrait-restaurant-table-one

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis žmonių visame pasaulyje pradeda savo dieną vartodami vaistus ir mėgaudamiesi puodeliu kavos. Tačiau vaistininkai įspėja, kad kai kurių vaistų maišymas su kava gali sukelti rimtų šalutinių poveikių – padidėjusį kraujospūdį ir nekontroliuojamą kraujavimą. Apie populiaraus gėrimo ir vaistų derinį pavojus rašo „Daily Mail“.

JK vaistininkė Jennifer Bourgeois teigia, kad senesnės kartos antidepresantai (pvz. monoaminooksidazė) trukdo organizmo gebėjimui metabolizuoti kofeiną, o tai gali sukelti ilgalaikį kraujospūdžio ir širdies susitraukimų dažnio padidėjimą.

Daktaras HaVy Ngo-Hamiltonas taip pat pažymėjo, kad fluvoksaminas, fenelzinas ir tranilciprominas šiuo atžvilgiu yra ypač problemiški, nes ne visada teigiamai veikia milijonų žmonių, kurie vartoja šiuos vaistus, sveikatą.

[EU+Kuponai] Įspūdingi 3D spausdintuvai, arti 2 km šviečiantys monstriniai žibintuvėliai, JAV specialistų rekomenduojamos ergonomiškos kėdės, mini PC ir kt. (Video)
4116 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-12-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ELEGOO Saturn 4“ - 3D spausdintuvas

2) „ELEGOO Saturn 4 UItra“ - 3D spausdintuvas

3) „Newtral MagicH002“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

4) „Astrolux EC01X“ - 6800lm, šviečia iki 1765 m, 26 d. laiko baterija

5) „BMAX B8 Plus“ - mini PC, 24GB RAM, 512GB SSD, Win 11 OS

6) „Violent Fan X3“ - portabilus, įkraunamas ventiliatorius

Išsamiau

Nereceptiniai vaistai nuo peršalimo ir alergijos, kuriuose dažnai yra pseudoefedrino, taip pat gali blogai sąveikauti su kofeinu. Pseudoefedrinas sutraukia kraujagysles ir gali padidinti širdies susitraukimų dažnį, o kartu su kofeinu gali padidėti nerimas ir nervingumas. Gydytojas Ngo-Hamiltonas pataria tokius vaistus ir gėrimus su kofeinu vartoti bent dviejų valandų pertrauka, kad būtų išvengta šio šalutinio poveikio.

Žmonės, vartojantys insuliną ar metforminą, turėtų žinoti, kad kofeinas gali sukelti cukraus kiekio kraujyje šuolius, todėl šie vaistai tampa mažiau veiksmingi. Amerikos diabeto asociacija tai patvirtino tyrime, paskelbtame žurnale „Diabetes Care“, pažymėdama, kad kofeinas padidina insulino ir cukraus kiekį kraujyje.

 

Tiems, kurie vartoja antibiotikus, pvz., ciprofloksaciną, sąveika su kofeinu gali padidinti kofeino kiekį kraujyje ir sukelti tokius simptomus kaip greitas širdies plakimas ir nerimas.

Kraują skystinantys vaistai, ypač varfarinas, gali tapti pavojingesni, kai maišomi su kofeinu. Daktaras Ngo-Hamiltonas perspėja, kad kofeinas trukdo kraują skystinančių vaistų skaidymui, o tai gali sukelti gausų kraujavimą. Varfariną vartojantys pacientai turėtų palaukti mažiausiai 6 – 8 valandas po vaisto vartojimo, prieš pradėdami vartoti kofeiną.

Asmenys, vartojantys beta blokatorius aukštam kraujospūdžiui gydyti, taip pat turėtų vengti maišyti šiuos vaistus su kofeinu. Beta adrenoblokatoriai mažina širdies susitraukimų dažnį, tačiau kofeinas gali neutralizuoti šį poveikį padidindamas kraujospūdį. Gydytojai rekomenduoja vartoti beta adrenoblokatorius bent dvi valandas prieš arba keturias valandas po kofeino vartojimo. Šis patarimas taip pat tinka tiems, kurie vartoja skydliaukės vaistus, pvz., levotiroksiną, nes kofeinas gali žymiai sumažinti šių vaistų įsisavinimą, todėl jie tampa mažiau veiksmingi.

 

Vaistai nuo osteoporozės, tokie kaip risedronatas ir ibandronatas yra mažiau veiksmingi, kai jie vartojami su kava.

Ekspertai sutinka, kad išlaikant laiko tarpą tarp kavos vartojimo ir vaistų vartojimo galima išvengti šios neigiamos sąveikos ir užtikrinti, kad vaistas veiktų taip, kaip turėtų. Tačiau labai svarbu, kad pacientai pasikonsultuotų su savo gydytojais dėl individualių rekomendacijų, ypač vartojant kelis panašius vaistus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()