Nebebus įnoringos. Kaip galite priversti kates ėsti bet ką  ()

Katės, skirtingai nei šunys, yra gana išrankios maistui, o tai dažnai tampa galvos skausmu jų šeimininkams. Tačiau mokslininkai neseniai atrado skonio „auksinę formulę“, kuri nepaliks abejingo nė vieno augintinio.



© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/214254/eating-dinner-cat-cats-eat-fodder-feed-free-pictures-free-photos

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkus jau seniai domino kaprizinga kačių prigimtis, ypač kalbant apie jų mitybos įpročius. Bandydami įtikti mūsų išrankiems pūkuotiems draugams, jie nuėjo taip toli, kad sukūrė neįprastą testerį, galintį nuspėti, ar katei patiks tam tikras maistas, ar ne, ir išsiaiškino joms idealų skonį, rašo „Phys“.

Neseniai žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ paskelbtame tyrime, kuriam vadovavo Shiqing Song iš Šanchajaus technologijos instituto (Kinija) Kvepalų ir aromatų technologijos mokyklos, buvo siekiama išspręsti šią problemą sukuriant kačių maistą, kuriame atsižvelgiama į jų pageidavimus.

[EU+Kuponai] Fantastiški el. dviračiai, 390W garso sistemos, mobilūs lazeriniai graviruokliai, rekordinių kainų SUP irklentės ir kt. (Video)
7442 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „MOTUS City“ - 250W, 27,5 colių ratų el. dviratis

2) „Sculpfun iCube Pro Max“ - 10W mobilus lazerinis graviruoklis

3) „FunWater“ - rekordinių kainų SUP irklentės

4) „ULTIMEA Nova S70“ - 390W galios 3.1.2 garso sistema

5) „Ultimea Apollo S40“ - 2.2 kanalų soundbar'as

6) „Powdeom“ - 150W, 159Wh portabili energijos stotelė

Išsamiau

Norėdama tai padaryti, naudodama dešimties suaugusių kačių grupę, komanda išbandė skirtingus vištienos kepenėlių purškiklius, kad nustatytų geriausius skonio junginius.

Kačių uoslė ir jų pirmenybė umami skoniams – sūriems variantams – vaidina svarbų vaidmenį renkantis mitybą. Skirtingai nei žmonės, katės negali jausti saldaus skonio, todėl joms daugiau įtakos turi sūraus ir riebaus maisto skoniai.

Tyrėjai sukūrė keturis skirtingus maisto skonio variantus termiškai apdorodami vištienos kepenėles ir skirtingu laipsniu skaidydami baltymus. Dėl to jie gavo daugiau nei 50 skirtingų skonių junginių. Tada šie skonio variantai buvo išbandyti purškiant ant parduodamo kačių ėdalo, kuris joms buvo pateiktas kartu su kontroliniu maistu, apdorotu kitu skoniu.

 

Rezultatai parodė, kad katės renkasi maistą, apipurkštą variantais, kuriuose yra daugiau laisvųjų aminorūgščių. Labiau pageidaujami maisto produktai buvo grybingesnio ir riebesnio skonio, o mažiau geidžiamuose – daugiau rūgščių ir saldžių junginių.

Šis tyrimas suteikė mokslininkams ir gyvūnų maisto pramonei vertingų įžvalgų, kaip sukurti kačių maistą, atitinkantį jų natūralų skonį, o tai gali paskatinti tvaresnius mitybos įpročius ir pagerinti bendrą naminių gyvūnėlių sveikatą. Naudojant fermentais apdorotus vištienos kepenėlių aromatus, būtų sudarytos sąlygos patrauklesniam ir maistingam maistui katėms.

 

Kačių savininkams ir naminių gyvūnėlių maisto gamintojams šie rezultatai pabrėžia, kad svarbiausia yra suprasti kačių jutiminius pomėgius, o ne žmogaus interesus. Sutelkdami dėmesį į sūrų ir riebų skonį, kurį mėgsta katės, galite sukurti produktus, kurie ne tik patenkins jų skonio receptorius, bet ir pagerins jų sveikatą, aprūpindami viską, ko reikia jų kūnui.

Mokslinė nestandartinė praktika gali būti pritaikyta sprendžiant praktines problemas, gerinant mūsų ir net naminių gyvūnėlių gyvenimo kokybę bei suteikiant vertingos informacijos įvairiems pramonės sektoriams, kaip įrodo šis mokslinis darbas. Galbūt netolimoje ateityje išrankių gyvūnų problemos taps praeitimi milijonams žmonių visame pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()