Kaip įveikti nemigą. 5 gerą miegą užtikrinantys produktai  ()

Mokslininkai nustatė, kurie produktai padės lengviau užmigti naktį ir apskritai pagerins miego kokybę.



© SHVETS production (public domain) | https://www.pexels.com/photo/woman-in-pink-sleepwear-sitting-on-a-couch-8410733/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miegas yra būtinas sveikatai ir išgyvenimui, kaip ir maistas ir vanduo. Miego kokybė turi įtakos bendrai mūsų sveikatos būklei, savijautai ir nuotaikai, taip pat sumažina riziką susirgti lėtinėmis ligomis. Tačiau tyrimai rodo, kad maždaug kas penktas planetos žmogus patiria miego sutrikimų, rašo „Daily Mail“.

Miego ekspertai dažniausiai rekomenduoja prieš miegą atsipalaiduoti, vengti prietaisų ir dirbtinės šviesos, išsimaudyti karštoje vonioje ir netgi naudoti tamsinančias užuolaidas.

Tačiau, pasak Londono Karaliaus koledžo dietologės ir mikrobiomų ekspertės, daktarės Emily Leeming, tai, ką valgome per dieną, taip pat turi įtakos mūsų miego kokybei.

Ekspertė pastebi, kad vargu ar kuris nors produktas gali išgydyti nemigą, tačiau mokslininkai rado įrodymų, kad kai kurie produktai vis tiek gali padėti mums geriau ir ilgiau išsimiegoti.

Vyšnių sultys

[Pasaulinė premjera!] EU+kuponai+dovanos. Ypatingai galingos graviravimo staklės, kurios tiesiog daužo konkurentus (Video, „Mecpow X4“, „Mecpow X4 Pro“)
3319 3

Pasaulinė premjera!

Specialūs kuponai

Dovanos

Galioja iki 2024-09-03

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

„Mecpow X4“ ir „Mecpow X4 Pro“ modeliai

Išsamiau

Keletas Northumbria universiteto (JK) mokslininkų tyrimų parodė, kad rūgščių vyšnių sultys padeda geriau išsimiegoti. Klinikinio tyrimo metu 20 savanorių grupei du kartus per dieną savaitę buvo duota po 30 ml rūgščių vyšnių sulčių arba placebo.

Rezultatai parodė, kad miego hormono melatonino lygis žymiai padidėjo žmonėms, kurie vartojo rūgščių vyšnių sultis. Ši grupė taip pat daugiau laiko praleisdavo lovoje ir geriau miegodavo.

Mokslininkai vis dar negali tiksliai pasakyti, su kuo tai susiję, tačiau mano, kad dėl to kaltas didelis antioksidantų ir melatonino kiekis rūgščiose vyšniose.

Ruginė duona

Ankstesnis 2016 m. tyrimas parodė, kad dieta, kurioje gausu skaidulų, įskaitant nesmulkintus grūdus, ankštinius augalus, vaisius ir daržoves, taip pat riešutus ir sėklas, buvo susijusi su pailgėjusiu nepertraukiamu miegu ir sveikesniu miegu.

 

Manoma, kad taip yra dėl to, kad skaidulos yra svarbios žarnyno mikrobiomo klestėjimui ir įvairovei. Kartu žinoma, kad žarnyno mikrobiomas vaidina svarbų vaidmenį daugelyje žmogaus organizmo procesų, taip pat atspindi bendrą mūsų sveikatos būklę. 2019 m. atliktas tyrimas taip pat parodė, kad sveikas mikrobiomas yra tiesiogiai susijęs su geresniu ir ilgesniu žmogaus miegu.

Ekspertai rekomenduoja per dieną suvalgyti bent 30 g skaidulų. Beje, perėjimas prie pilno grūdo duonos su sėklomis ar ruginės duonos gali būti puikus būdas gauti visą dieną reikalingą skaidulų kiekį.

Žolelių arbata

Tyrimai parodė, kad kofeinas turi įtakos žmogaus miego trukmei, net jei jums nėra sunku užmigti. Mokslininkai išsiaiškino, kad kofeinas mūsų organizme gali išlikti apie 8-12 valandų, todėl mokslininkai pataria po pietų nebegerti kavos, kad ji negalėtų turėti įtakos mūsų miego kokybei.

 

2013 m. atliktas tyrimas parodė, kad geriant kavą 6 valandas prieš miegą prarandama viena valanda miego. Svarbu ne tik miego kiekis: kitas 2006 m. atliktas tyrimas parodė, kad 200 mg kofeino suvartojimas vakare iš tikrųjų pakeitė dalyvių smegenų veiklą.

Kai kurie pataria prieš miegą išgerti puodelį kakavos, tačiau mokslininkai to daryti nepataria. Dideliame puodelyje kakavos yra apie 25 mg kofeino, tai yra maždaug pusė kofeino kiekio standartiniame arbatos puodelyje. Dėl to mokslininkai pataria prieš miegą atsisakyti kakavos, kavos ir net juodosios bei žaliosios arbatos vartojimo ir pereiti prie žolelių arbatų.

Jogurtas

Teigiama, kad sūrio valgymas gali sukelti košmarus – teorija, kuri vis dar nėra visiškai paaiškinta, tačiau mokslininkai rado įrodymų, kad fermentuoti pieno produktai, tokie kaip jogurtas ir kefyras, iš tikrųjų gali padėti jums geriau miegoti.

 

2009 m. atliktas tyrimas parodė, kad tris savaites kasdien išgėrus pusę puodelio kefyro, dalyviai geriau išsimiegojo. Mokslininkai mano, kad šis poveikis yra susijęs su „gerosiomis“ bakterijomis, esančiomis jogurte ir kefyre.

Visų produktų atsisakymas

2021 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie valgo prieš pat miegą, dažniau prabunda naktį ir jiems reikia daugiau dienos, kad pailsėtų. Manoma, kad valgymas prieš pat miegą suaktyvina mūsų virškinimo sistemą, o tai trukdo miegoti.

Dėl to ekspertai pataria vakarieniauti ne vėliau kaip likus 2 valandoms iki ketinimo eiti miegoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(2)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()