Varginanti drėgmės problema ant langų? Išeitis yra!  ()

Šlapių langų problema ypač pastebima rudenį ir žiemą, o šis reiškinys sustiprėja prasidėjus šildymo sezonui. Kas tai sukelia ir ar su ja galima veiksmingai kovoti?



© Rawpixel (atvira licencija) | https://www.rawpixel.com/image/14152454/abstract-colorful-suds-window-window-condensation-transparent

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rudenį ir žiemą ant langų stiklų dažnai galime pastebėti būdingą kondensaciją. Esant tokiai situacijai, kai kam kyla klausimas, ar drėgmės ant langų problemos kyla ne dėl nekokybiškos jų konstrukcijos ar neteisingo montavimo. Žinoma, kraštutiniais atvejais tai gali būti svarbu, tačiau daug dažniau priežastis slypi kitur.

Langų stiklų rasojimą lemia per didelis oro drėgnumas tam tikroje patalpoje. Tai savo ruožtu lemia temperatūrų skirtumai – tiek lauke, tiek viduje.

Drėgmės lygis bute gali padidėti atliekant kasdienę, įprastą veiklą – gaminant maistą, maudantis, lyginant ar džiovinant skalbinius. Bute susidariusi drėgmė niekaip nepasišalina, ypač kai langai yra uždaryti ir sandarūs, todėl nusėda ant šalčiausių kambario paviršių, taigi pirmiausia ant langų stiklo.

[Kuponas+EU] Mažiausia kaina istorijoje! Pasaulinio lygio gamintojas ir apžvalgininkų pagyros. Ribotas kiekis (Video, „Swiitol E6 Pro“)
2053 4

Mažiausia kaina istorijoje

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikios savybės, garsus gamintojas, giriamas apžvalgininkų

Išsamiau

Prieš pereidami prie konkrečių sprendimų, kaip pašalinti problemą, atkreipkime dėmesį į svarbų aspektą – drėgmės lygį bute. Optimali oro drėgmė patalpoje turi būti nuo 40 iki 60 %. Tačiau šios vertės gali skirtis priklausomai nuo kambario temperatūros.

Jei oro temperatūra patalpoje yra 19-20 °C, tada drėgmės lygis turėtų būti apie 55-60 %. Esant 21-22 °C temperatūrai – apie 40-45 %.

Antras veiksnys, galintis turėti įtakos drėgmei ant langų – techninė buto vėdinimo būklė, todėl verta pasitikrinti, ar ji tinkamai veikia. Kad sumažintumėte drėgmės atsiradimo ant langų riziką, nepamirškite reguliariai vėdinti buto rudenį ir žiemą.

 

Drėgmę iš langų galime pašalinti naudodami rinkoje esančius paruoštus sprendimus, pvz., specialius drėgmės sugėriklius. Tokių absorberių pasiūla labai plati, o jų kainos labai įvairios.

Taip pat galime sėkmingai naudoti namų priemones, o reikiamus ingredientus rasite virtuvėje. Turėtumėte paieškoti ryžių. Tiesiog supilkite į nedidelį indą ir padėkite prie lango. Ryžiai labai gerai sugeria drėgmę, o tai padeda išvengti vandens kondensacijos.

 

Kitas ne mažiau veiksmingas sprendimas yra naudoti kepimo sodą. Taroje esančią sodą uždenkite marlės gabalėliu ir padėkite ant palangės. Įprasta valgomoji druska taip pat suteiks tokį patį poveikį kaip ir kepimo soda.

Kačių savininkai taip pat gali „pasiskolinti“ iš savo augintinio šviežio kraiko, kuris pasižymi drėgmę sugeriančiomis savybėmis. Taip pat geras sprendimas yra naudoti maišelius, užpildytus specialiomis granulėmis, kurias dažnai deda gamintojai, pvz. į batų dėžes. Tiesiog padėkite kraiką ar paketėlius su granulėmis ant palangės šalia lango.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(3)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: