Kadaise tai buvo priemonė nuo skorbuto. Raudonas stebuklas. „Valgykite 2 arbatinius šaukštelius“  ()

Raugerškis
Raugerškis
© Robert Flogaus-Faust, CC BY 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berberis_vulgaris_2_RF.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagalba viduriuojant – raugerškis nuo seno siejamas su pirmąja pagalba esant žarnyno problemoms. Pasirodo, didelėmis koncentracijomis esantis berberinas suriša skysčių perteklių žarnyne ir lėtina jų tekėjimą. Jis taip pat gydo viduriavimą, kurį sukelia įprastos E.coli bakterijos. 

 

Palaiko sveikus dantis – dėl savo priešuždegiminio poveikio raugerškis palaiko burnos sveikatą ir padeda gydyti sudirgusias, patinusias, jautrias dantenas.

Lygi oda – berberinas gali būti svarbi pagalba kiekvienam, kovojančiam su spuogais. Tyrimas, atliktas su 600 paauglių, sergančių spuogais, grupe parodė, kad kasdien vartojant 600 mg raugerškio ekstrakto 4 savaites, sumažėjo spuogų pažeidimų ant veido.

Svorio metimas – raugerškis padidina virškinimo sulčių sekreciją ir pagreitina medžiagų apykaitą, o tai itin svarbu laikantis lieknėjimo dietų.

Apsauga nuo infekcijų – dėl didelio vitamino C kiekio raugerškis gali natūraliai padėti organizmui kovoti su virusais, sukeliančiais peršalimą ar gripą.

Kaip ir kiek vartoti džiovintą raugerškį?

 

Džiovinto raugerškio galima įsigyti didesnėse Lietuvos parduotuvėse. Norėdami gauti gydomąjį poveikį, kasdien suvartokite ne daugiau kaip 2 arbatinius šaukštelius uogų. Šių uogų galima dėti į salotas, avižinius dribsnius, jogurtą, desertus. Jas galima valgyti ir vienas, nors jos gana rūgščios.

Raugerškis yra itin populiarus Vidurio Rytų, Centrinės Azijos ir Indijos virtuvių priedas. Tai puikus priedas prie ryžių ir ryžių patiekalų, tokių kaip plovas. Puikiai dera su bulguru. Vidurinėje Azijoje jis dažnai dedamas į mėsos patiekalus, nes padeda virškinti ir suteikia skoniui malonios rūgštelės. Dedama į įvairių rūšių guliašą ir troškinius likus 15 minučių iki patiekalo gaminimo pabaigos.

Nors džiovintas raugerškis paprastai yra gerai toleruojamas, jo turėtų vengti visi, išgyvenantys menopauzę ar andropauzę, sergantys kepenų ciroze ar bet kokiais skrandžio sutrikimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(1)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()