Atsargiai su šiuo produktu! „Jūs savo noru kenkiate kepenims“ (Foto)  ()

Pasirodo, yra dvi pagrindnės cinamono rūšys. Kuri geresnė?


Cinamono milteliai
Cinamono milteliai
© TheDeliciousLife, CC BY 2.0 | https://www.flickr.com/photos/thedelicious/4264348075

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar kininis cinamonas, dar vadinamas kasija (Cassia) yra sveikas? Nors jis populiarus gaminant maistą, per didelis jo suvartojimas gali pakenkti kepenims ir sukelti kitų sveikatos problemų.

Pasrodo cinamonas net skirstomas į „tikrą“ ir „netikrą“ – ką tai reiškia? Paaiškname kuo kininis cinamonas skiriasi nuo Ceilono cinamono ir kurį variantą verta rinktis.

Cinamonas – prieskonis, kurį daugelis vartojame kasdien. Jo dedame į desertus, jogurtą, kokteilius ir šildančius užpilus. Tačiau verta prisiminti, kad šis prieskonis turi ne vieną pavadinimą.

Yra daugybė jo rūšių ir ne visos yra saugios jūsų sveikatai. Rinkoje yra 4 jo variantai, tačiau tik vienas iš jų laikomas tikru:

  • Saigono cinamonas, arba vietnamietiškas cinamonas/kasija (Cinnamomum loureiroi)
  • Burmano cinamonas, arba korintje (Cinnamomum burmannii)
  • Kininis cinamonas, arba kasija (Cinnamomum cassia)
  • Ceilono cinamonas, vadinamas „tikruoju“ (cinnamomum zeylanicum)

Ar kininis cinamonas yra sveika?

[EU+Kuponai] Hibridiniai inverteriai „2in1“. Aukščiausia klasė ir fantastiškos kainos. Paskutiniai vienetai
9850

Labai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkiniai

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Viena iš cinamono rūšių, su kuriomis tikriausiai susidūrėte parduotuvėje, yra kininis cnamonas, dar žinomas kaip kasija.

Deja, nors jis yra daug pigesnis nei tikras cinamonas, jis gali pakenkti jūsų sveikatai. Kodėl jis kelia grėsmę sveikatai? Kadangi jame yra kumarino – natūralaus cheminio junginio, kurio perteklius gali pažeisti kepenis ir padidinti vėžio išsivystymo riziką.

 

Pasaulio svekatos organizacija (PSO) rekomenduoja jo suvartoti ne daugiau kaip 0,1 mg vienam kilogramui kūno svorio per dieną. Jei nuspręsite naudoti šį produktą, verta būti atsargiems ir nevalgyti per daug jo.

Kuo skiriasi kininis ir Ceilono cinamonas?

 

Tikrasis cinamonas, vadinamas Ceilono cinamonu, išgaunamas iš medžio cinnamomum zeylanicum žievės. Visas kitas cinamonas, gaunamas iš kitų tos pačios šeimos medžių žievės, dažnai įvardijamas kaip „netikras“.

Kininis cinamonas, arba kasija išgaunamas iš Cinnamomum cassia medžio žievės. Kasija yra pigesnis šio populiaraus patiekalų priedo atitikmuo. Jis turi kietą žievę ir intensyvų skonį. Jame yra daug kumarino, kurio perteklius gali būti toksiškas organizmui.

Kalbant apie Ceilono cinamoną, jis taip pat vadinamas „tikruoju“ cinamonu. Jis kilęs iš Šri Lankos ir Mažųjų Sundos salų, o jo žievė plona, ​​gležna ir trapi. Jis taip pat turi daug subtilesnį skonį. Svarbiausia, kad jame yra daug mažiau kumarino, todėl jį saugiau vartoti kasdien.

 

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Daugelis kulinarų, o ir sveikos mitybos specialistų sutaria, jog „tikrasis“ arba Ceilono cinamonas yra vertingesnis – ir skoninėmis bei aromatinėmis, ir sveikatinimo savybėmis.

Tačiau skaičiuojama, jog maždaug 90 % viso rinkoje esančio cinamono yra „netikras“, tai yra kasija.

Kaip naudoti cinamoną?

Atsakymas į šį klausimą paprastas – būtent taip, kaip jums labiausiai patinka. Jis gali būti naudojamas ne tik saldžiuose užkandžiuose, tokiuose kaip baltyminiai kokteiliai, kepiniai ar naminiai ledai, bet ir mėsos bei daržovių patiekalų padažams gardinti. Taip pat galite dėti į karštus ir šaltus gėrimus, tokius kaip arbata ir liekninamieji kokteiliai iš vaisių ir žolelių.

Tikriausiai kyla klausimas, ar cinamoną galima naudoti be apribojimų. Kalbant apie Ceilono cinamoną, jums nėra ko jaudintis. Ar jums labiau patinka intensyvesnis kasijos skonis ir nenorite jo atsisakyti? Tada neviršykite dviejų arbatinių šaukštelių per dieną. Tai yra saugi kumarino dozė, kuri nekelia grėsmės jūsų kepenų sveikatai.

 

 

Kodėl į savo racioną verta įtraukti geros kokybės cinamoną? Nes ji turi daug privalumų – ir ne tik kulinarinių.

Visų pirma, jis turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių, palaiko imuninės sistemos veiklą. Jis taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis – tai natūralus jūsų kūno skydas, apsaugantis jį nuo neigiamo oksidacinio streso poveikio.

Be to, reguliarus jo vartojimas padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, o tai ypač svarbu žmonėms, turintiems medžiagų apykaitos sutrikimų. Be to, jis gali pagerinti virškinimą, sumažinti vidurių pūtimą ir turėti teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()