Lietuviai valgo nedrąsiai, Azija dėl jų pamišusi. Ji apaugusi mitais  ()

Šis maisto produktas Lietuvoje nėra labai populiarus.


Sojų pupelės
Sojų pupelės
© United Soybean Board, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Soybean_Pod_%2848754451708%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Soja – tai ankštinis augalas, kilęs iš Rytų Azijos ir jau šimtmečius esantis pagrindinis tokių šalių kaip Kinija, Japonija ir Korėja mitybos racionas. Ji taip pat atkeliavo į Lietuvą, tačiau sukurta daug mitų, kurie veiksmingai atgraso Europos vartotojus. Ar tikrai yra ko bijoti?

Kas yra soja, kurios visi bijo?

Iš Azijos į Europą ji atkeliavo XIX amžiuje Austrijos profesoriaus Haberlando dėka. Jis inicijavo darbus, kuriais šis ankštinis augalas buvo auginamas Europos dirvožemyje ir pritaikytas prie mūsų klimato.

Sojų pupelės pasirodė esančios neįtikėtinai universalios. Iš jų galima gaminti pieną, tofu, tempe, sojų padažą, miltus ir aliejų.

Jos populiarumas Vakaruose pastaraisiais dešimtmečiais gerokai išaugo, ypač augant susidomėjimui augalinės mitybos principais.

[EU+Kuponai] Tik nuo 97€! Vėjo jėgainių rinkiniai. Turėkite energetinę nepriklausomybę visur, kur tik jums reikia
9542 7

Fantastiškai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Soja vertinama pirmiausia dėl didelio baltymų kiekio, taip pat dėl izoflavonų – junginių, kurių poveikis panašus į moteriškų lytinių hormonų, gausos.

Tačiau jos stipriosios pusės taip pat sukėlė daug mitų apie soją, kurie sukėlė susirūpinimą dėl jos vartojimo.

Kodėl verta valgyti soją?

Dauguma žmonių gali saugiai įtraukti soją į savo mitybą.

Augalas visų pirma suteikia visaverčių baltymų, todėl jis ypač patrauklus veganams ir vegetarams.

Joje taip pat yra skaidulų, B grupės vitaminų, geležies, kalcio, magnio ir kalio, o sojoje esantys izoflavonai gali turėti teigiamą poveikį hormonų pusiausvyrai, ypač menopauzės metu išgyvenančioms moterims, palengvindami karščio pylimus ir kitus su estrogenų trūkumu susijusius simptomus.

Taip pat yra tyrimų, rodančių, kad reguliarus sojos vartojimas gali turėti apsauginį poveikį nuo tam tikrų vėžio rūšių, tokių kaip krūties ir prostatos vėžys.

 

Amerikos mitybos draugijos tyrimai rodo, kad soja mažina širdies ligų riziką. Ši potenciali nauda širdies sveikatai yra ypač svarbi moterims, nes širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė moterų mirties priežastis.

Širdies ir kraujagyslių ligų rizika menopauzės metu labai padidėja. Be to, tyrimai parodė, kad moterų širdies ir kraujagyslių ligos yra nepakankamai diagnozuojamos ir gydomos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()