Kinija aplenkė NASA: pirmą kartą kosmose išbandė Stirlingo variklį — viršijo visas prognozes (Video)  (1)

Šis konverteris galėtų tapti tinkamu energijos šaltiniu būsimose kosmoso kolonijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

  • NASA savo Stirlingo konverterius vysto jau ne vienus metus, bet Kinijos kosmoso administracija pirmoji jį išbandė kosmose.
  • Remiantis valstybės kontroliuojamų medijų pranešimais, konverterio našumas viršijo prognozes ir suteikė stabilią elektros srovę orbitoje skriejančiai Kinijos Tiangongo kosmoso stočiai.

Kurti žmonių koloniją be Žemės teikiamų patogumų — deguonies turtingos atmosferos, tinkamos gravitacijos, ir Auksaplaukės lygio temperatūros — bus vienas iš didžiausių mokslinių ir inžinerinių iššūkių žmonijos istorijoje. Astronautams reikės ne tik kaip nors nusigauti į paskirties vietą, bet kur gyventi, ką valgyti ir vandens atsigerti, o ir patikimo energijos šaltinio tam visam įgyvendinti.

Viena iš labiausiai intriguojančių tokio energijos šaltinio koncepcijų yra vadinamasis Stirlingo konverteris. Esminius įrenginio termodinamikos principus atradusio XIX amžiaus Škotijos inžinieriaus vardu pavadintas Stirlingo konverteris veikia, šilumos šaltinio — šiuo atveju branduolinio — karščiu  judindamas magnetinius cilindrus, kurie elektromagnetine indukcija šią energiją paverčia elektros energija.

NASA galimybę Stirlingo varikliais, kaip patikimais galios šaltiniais, papildyti erdvėlaivių ir kosmoso kolonijų energijos iš fotovoltinių ir kuro elementų arsenalą tiria jau dešimtmetį. 2020 metais NASA netgi paskelbė, kad vienas iš jos sukurtų Stirlingo konverterių veiks be perstojo ir priežiūros 14 metų.

Tačiau Kinijos kontroliuojamas China Global Television Network paskelbė, kad Kinijos nacionalinė kosmoso administracija (CNSA) sėkmingai išbandė savo Stirlingo konverterį Tiangong kosmoso stotyje ir tai buvo pirmasis šios technologijos išbandymas kosmose.

 

 

Kinijos kosmoso technologijų akademijos Landžou fizikos institute sukurtas termoelektrinis konverteris buvo įmontuotas 2022 metų spalio gale Tiangong KS statybą oficialiai užbaigusio Mengtian modulio įrangos patalpoje. CGTN praneša, kad „prietaisas visą laiką veikė stabiliai ir jo našumo rodikliai buvo geresni, nei tikėtasi.”

NASA ir Kinija lenktyniauja, katra pirmoji žengs Mėnulyje. Kinijos „Long March 5“ raketa varžosi su JAV SLS raketa. CNSA Tarptautinė Mėnulio tyrimo stotis yra aiškus NASA „Artemis“ programos konkurentė. O kalbant apie Stirlingo konverterius, NASA šiuos variklius sukūrė kaip dalį savo Kilopower Reactor Using Stirling Technology projekto, arba KRUSTY (taip, čia sąsaja su Simpsonais), bet CNSA pirmoji šią technologiją iškėlė į kosmosą.

 

 

Panašu, naujos kosmoso lenktynės vyksta tiek tokiuose dideliuose dalykuose, kaip raketos, tiek ir tokiuose mažuose, kaip galios konverteriai.

Darren Orf
www.popularmechanics.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(0)
(39)

Komentarai (1)