Mėnulyje astronautai vairuos ypatingą roverį. NASA parodė transporto priemonę Mėnulio misijai  ()

NASA nori sukurti astronautams Mėnulyje pusiau transporto priemonę, pusiau robotą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis mėnuleigis (LTV) Mėnulio paviršiuje gabens dviejų astronautų įgulą, bet transporto priemonė galės ir savarankiškai atlikti eksperimentus. Toks LTV veikimas bus panašus į šiuo metu Marse esančių marsaeigių „Perseverance“ ar „Curiosity“ veikimą. Mėnulio robotas taip pat galės rinkti vietinių uolienų pavyzdžius ir atlikti jų analizę, perduodamas duomenis į Žemę, rašo „Space“.

NASA nusprendė sukurti unikalią Mėnulio transporto priemonę „Artemis“ programai, todėl kosmoso agentūra kreipėsi į privačias įmones. Kad rangovai suprastų užduotį, NASA pateikė konkrečių reikalavimų Mėnulio automobilio kūrėjams sąrašą. Kartu teigiama, kad LTV kūrimo konkursą laimėjusi įmonė turi ne tik pati sukurti transporto priemonę, bet ir užtikrinti jos pristatymą į Mėnulį, taip pat stebėti, kaip roveris atlieka visus būtinus veiksmus.

NASA nori įsigyti ne tik transporto priemonę dviems astronautams, bet ir pusiau autonominį robotą. LTV turėtų būti aprūpintas reikiamais moksliniais instrumentais, manipuliatoriumi, taip pat reljefo žvalgybai skirta įranga. Tai būtina tam, kad mėnuleigis galėtų pats atlikti tyrimus Mėnulyje ir perduoti duomenis į Žemę. Tokie tyrinėjimai vyks tarp astronautų skrydžių į Mėnulį kaip „Artemis“ programos dalis.

 

NASA skelbiamas svarbus reikalavimas LTV kūrėjams – šis įrenginys Mėnulyje turi dirbti įvairiomis sąlygomis. Visų pirma, jis turi atlaikyti stiprius temperatūros pokyčius, taip pat būti darbinės būklės stojus ilgoms Mėnulio naktims. Tuo laikotarpiu jo saulės baterijos negalės gauti pakankamai saulės šviesos.

NASA planuoja LTV į Mėnulį išsiųsti ne anksčiau kaip 2029 metais, vykdydama misiją „Artemis 5“. Remiantis Amerikos kosmoso agentūros pareiškimu, naujasis mėnuleigis turėtų būti ne tik puiki priemonė judant Mėnulio paviršiuje, bet ir nuostabus mokslinis robotas. Viena iš jo užduočių – surasti astronautams reikalingus išteklius, ypač vandens ledą. Jis gali būti naudojamas, pavyzdžiui, gaminti geriamajam vandeniui ir raketų kurui. Netoli pietinio Mėnulio ašigalio po paviršiumi yra daug ledinio vandens, todėl NASA planuoja išlaipinti ten savo astronautus ir sukurti nuolatinę bazę.

 

LTV kūrimo konkurso laimėtoją NASA turėtų paskelbti šių metų lapkritį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: