Netikėta žinia. Žmonės negalės ilgai išgyventi Marse (Video)  (1)

Mokslininkai pasakė, kada yra geriausias laikas skristi į Raudonąją planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Advancing Earth and Science Journal“ publikuotų mokslininkų tyrimų duomenimis, Marsas yra per daug pavojinga planeta žmogui, todėl žmonės negalės čia išbūti tiek ilgai, kiek norėtų, rašo „Daily Mail“.

Po Mėnulio Marsas yra pagrindinis pasaulio kosmoso agentūrų taikinys ta prasme, kad būtent į jį turėtų vykti kita pilotuojama misija. Kol kas tik JAV ir Kinija atvirai pareiškė, kad artimiausiu metu planuoja į Marsą išsiųsti pirmuosius astronautus. Iki šiol buvo įvardijami skirtingi šio tikslo įgyvendinimo terminai: ir 2030 m., ir 2040 m.

Skrydis į Marsą – labai sunki misija, reikalaujanti ne tik didelių finansinių išlaidų, bet ir naujų technologinių pokyčių. Nepaisant to, viso pasaulio mokslininkai aktyviai dirba siekdami šio tikslo.

Dabar manoma, kad į Marsą galima nuskristi maždaug per šešis mėnesius, tačiau astronautai turės kurį laiką išbūti planetoje, kad galėtų atlikti mokslinius tyrimus ir, žinoma, įrengti pradinę bazę. Tik po metų ar dvejų jie galės grįžti į Žemę. Tačiau toli į ateitį siekiantys mokslininkų planai rodo, kad Marse ilgesniam astronautų apsistojimui bus pastatyta didelė bazė, kuri ilgainiui turėtų virsti tikra kolonija. Jame galės gyventi ne tik profesionalūs astronautai, bet ir paprasti žmonės.

 

Bet naujame tyrime teigiama, kad žmonės Marse negalės išgyventi ilgiau nei 4 metus.

Ir apskritai gali būti, kad visa misija į Marsą turėtų susitraukti iki šio laikotarpio. Mokslininkai mano, jog ilgesnis buvimas Raudonojoje planetoje gali būti žmonėms mirtinas, o priežastis yra aukštas Saulės radiacijos lygis.

 

Mokslininkai mano, jog ši spinduliuotė nebus saugi astronautams skrydžio į abi puses metu, o laikui bėgant šios spinduliuotės lygis tik didės.

Mokslininkai taip pat žino, kad geriausias laikas skristi į Marsą yra santykinis Saulės ramybės laikotarpis, kai į kosmosą išlekiančių saulės dalelių srautas nėra toks didelis. Šis laikotarpis vadinamas saulės minimumu ir trunka apie 5 metus iki kito Saulės aktyvumo ciklo pradžios.

Tyrėjai mano, kad storesni erdvėlaivių apvalkalai padės apsaugoti astronautus nuo pavojingos spinduliuotės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(30)
(1)
(29)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: