Žmogaus emocijas galima panaudoti kompiuteriui valdyti (Video)  (1)

Pasaulyje pamažu atsiranda įvairių žmogaus ir mašinos sąsajų, leidžiančių mintimis kontroliuoti robotus arba kitokius elektroninius įtaisus. Tačiau visos šios sąsajos skirtos konkrečioms komandoms perduoti ir robotui nepaaiškinsite, ar jis alaus turi atnešti vakarėliui surengti, ar jūsų širdgėlai nuraminti. Tačiau situacija keičiasi - atsiranda priemonių emocinei būklei perteikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemiau pateiktame video portalo "Android Review" redaktorius Robertas Oschleris demonstruoja kompiuterinę programą  "EmoRate", kuri sudaro vartotojo emocijų katalogą. Ji specialios įrangos pagalba užfiksuoja žmogaus reakciją į rodomą filmą. Elektroencefalografijos (EEG) principu veikianti sistema leidžia elektroniškai surinkti ir perduoti informaciją apie jūsų emocijas. Teigiama, jog taip žmogaus ir kompiuterio bendravimui suteikiamas naujas lygmuo.

"EmoRate" valdo iš 14 elektrodų susidedantį smegenų aktyvumui užfiksuoti skirtą šalmą "Emotiv", kuris bevieliu ryšiu komunikuoja su kompiuteriu.  Iš pradžių sistemoje įrašoma žmogaus reakcija į išties gilias emocijas sukeliančius vaizdus, kuriuos pats vartotojas lengvai gali priskirti vienai ar kitai emocijų kategorijai. Taip sukalibravus visą sistemą, vėliau, žiūrint bet kokį kitą filmą, "Emotiv" "atraminiai" įrašai yra palyginami su tuo metu esančia šalmą dėvinčio asmens elektrine smegenų reakcija.

Šiuo metu kompiuteris gali sekti keturias pagrindines emocijas - džiaugsmą, liūdesį, pyktį ir baimę. Sudarius emocijų katalogą, sistemos prototipe galima atlikti paiešką pagal emocijas, pavyzdžiui, surasti tam tikras emocijas sukeliančias vieno arba įvairių filmų scenas. Įdomu tai, kad tokiai paieškos komandai inicijuoti tereikia prisiminti kokią nors matytą filmo ištrauką ir kokias emocijas ji sukėlė. Tas pats principas gali būti naudojamas kompiuteriui valdyti, atsižvelgiant į vartotojo emocijas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)