Lietuvoje skelbiama energetikos revoliucija, investicijos atima žadą: „Greitai turėsime tiek elektros, kad ją eksportuosime“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2022-10-01 12:25
Lietuvai energetinė krizė buvo lengvai prognozuojama, buvo tik klausimas kada įvyks. Kai savos gamybos nėra iš kitų malonės gyvenam tai pačios geriausios sąlygos krizei. Nereikia būti dideliu pranašu. Bet kadangi Lietuvos energetikos vadovybėj beveik neliko energetikų tai ko ir norėti.
immortallt 2022-10-01 12:40
Savos gamybos turime. Elektros iš dujų pasigaminti galime daugiau nei reikia. Tik kai dujos brangesnės nei importas, to neapsimoka daryti vis tiek. Nereikia būti dideliu pranašu? Apie tai, kad reikia mums diegti kuo daugiau ir kuo greičiau vėjo ir saulės gamybos pajėgumus sakau 10 metų, didesnė dalis, net ir čia, aiškino, kad neapsimoka, neatsiperka, niekam nereikia ir t.t. Dabar tie patys aiškina, kad kokia valdžia bloga, kodėl niekas nieko nedarė, "krizė buvo akivaizdi". O tuo labiau, dabartiniui ministrui kabinti atsakomybę už tai, kad realiai kažkur 16 metų Lietuvos elektros ūkis buvo nevystomas. Jei iš tiesų energetikoje nieko nebūtų daryta, dabar kalbėtume rusiškai, nes arba turėtume gauti elektrą iš ruskyno ir baltaruskyno bei dujas iš ten, arba sedėtume kaip per energinę blokadą. To nėra. Nepatinka tik kainos, kainos, kurios tokios aukštos ir tose šalyse, kurios pačios pasigamina visą elektrą ar net ją eksportuoja. Lyginates su tais regionais, kurie turi hidroenergijos perteklių, t.y. iš esmės geografines sąlygas lyginat ir tai laikot geru planavimu ar dar kuo. Atskirkite skirtingus faktorius pirma.
gytis13 2022-10-01 13:14
O va dėl kainų tai demagogija. Kainos pakilo visur bet ten kur nėra gamybos arba visi prie dujų prisirišę pakilo ypatingai. Aišku kad rusai kalti dėl krizės, bet mes tokiai krizei pasirodėm jautriausi iš visų. O su vėjais saule ir dabartiniais strategais toli nenuvažiuosim. Dabar puls statyti be proto paskui kai nesusitvarkys susiims už galvos vaje kaip gavosi. Vėl bus ašarų jūra, o žiūrėk ir kainos nenukris kiek norima.
immortallt 2022-10-01 13:36
Ne, tokiai krizei jautriausi pasirodė prancūzai, vokiečiai ir britai. Pas juos kaina laikosi didesnė nei pas mus, nors ir gaminasi elektrą sau, o prancūzai dar ir iš atominių viską gaminosi. Kaip mes galime būti jautriausi, jei elektros kaina nėra didžiausia? Ir kur demagogija? Kad iš dujų gaminant elektrą, kai dujų kaina eina rinkos kainomis, pastaroji kainuos brangiau nei importas? Čia faktas. Ignitis savo elektrines kuria, vos tik gauna pakankamą suminį veiklos pelną per vieną paleidimą, kad jam apsimokėtų įjungti. Tam apskaičiuoti yra formulė. Grynai ekonominis sprendimas. Jokios politikos. Politika paleisti bet kokiu atveju reikštų, kad turėtų būti subsidijuojama. Jautriausi per poveikį ekonomikoje, nes daugumoje ES šalių elektros vartojimas apmokestintas, todėl didmeninė elektros kaina iki tol sudarydavo iki 25% visos elektros kainos, kai pas mus apie 50%, taigi, mums elektros kainų didmeninėje rinkoje turėjo didesnį efektą, nes galutinė kaina vartotojui buvo mažesnė. Ir tai mažai susiję su tuo, kad turime mažai savo gamybos. Susitvarkyti su vėjo jėgainėms užduotis Litgrid ir ESO. Jie neišduoda leidimų tam, su kuo negali susitvarkyti. Jei žiūrėti į vokiečius, tai tinklas lengvai susitvarkyti gali su dvigubais atsinaujinančios energijos kiekiais, nei kad dabar yra išduota leidimų. Čia faktas Vokietijoje proporcingas tinklo dydžiui. Kainos niekada nenukrenta kiek norima, nes apetitas visada auga bevalgant. Jei dabar 50€/MWh vidutinė kaina atrodo labai gerai, po 2 metų netenkins jau ir 40€/MWh.
gytis13 2022-10-01 14:03
Tekę diskutuoti su Litgrid specialistais dėl tų vėjo, jie kalba kaip ir aš - nėra jokios energetikos politikos, o kas bus kai per daug tų elektrinių pristatys niekas nežino. Pralaidumai tinklo aišku didėjo pastarąjį dešimtmetį ant to ir jojama kad daugiau statoma. Tai is statys kol neatsirems į akumuliavimą o tada greičiausiai ims riboti galingumą ar dar ką darys, ar dirbti uždraus kaip per daug bus. Verks kokia nors atsinaujinančios energetikos asociacija kad jos didžius sumanymus žlugdo tamsuoliai.Lengviausia pasakyti kas ims ir susitvarkys kokia nors ESO, bet tie irgi keikia visas tas jėgaines. O mes užmokėsime už susitvarkymą.