Lietuvoje startavo didžiausias vėjo elektrinių parkas Baltijos šalyse: generuos net 230 GWh elektros energijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2022-10-14 09:57
Kažkaip tik 38% efektyvumą planuoja, mažokai. Arba planuoja su atsarga, arba vieta jau prasta. Spėju pirmasis. Su tokio dydžio vėjo jėgainėmis ir 44% turėtų pasiekti.
bahuriux 2022-10-14 11:14
Ką tu laikai efektyvumu? Ar, a) momentinę vėjo enegijos konversiją į elektros energiją, kas yra nk, ar b) santykį to kokia parko, ar jėgainės galia ir kiek pagamina per metus? Jei a) kiek mažoka, jei b) tobula.
donatasv 2022-10-14 11:26
Nežinau kiek tiesos, bet uošvis montuoja dabar keletą vėjo jėgainių, tai kaip jis minėjo kol garantinis turbinos sukimosi greitis yra apribotas, ne maksimalus, tam kad išgautų ilgaamžiškumą ar kažkas panašaus (per daug nesigilinau). Pilna generacijos galia paleis po garantinio tiekimo.
immortallt 2022-10-14 11:35
Efektyvumas = Pagamintas MWh skaičius / (Galia x valandų skaičius (8670)), t.y. kiek pagamina elektros faktiškai vs kiek pagamintų, jei gamintų visą laiką 100% nominalios. Max galios apribojimas turi labai nedidelę įtaką pagamintam suminiui elektros kiekiui, nes max galia dirba max 40-80h per metus. Iš esmės dabartinės ant kranto stovinčios vėjo jėgainės pagal efektyvumą priartėjo prie jūrinių jau. Būtų įdomu gauti gamybos grafiką po metų šitų vėjo jėgainių Lietuvoje, įtariu, kad valandų, kai gamina mažiau nei 10% nominalios galios ženkliai sumažės.
kiesza 2022-10-14 11:42
O ar vartotojai pajus naudą, per kainų prizmę ? ?
donatasv 2022-10-14 11:45
Paaiškinkit vieną dalyką, nordpoole elektrą užsisakai iš anksto jei paimi daugiau arba mažiau moki baudas? Jei tai tiesa kaip įsipaišo vėjo ir saulės jėgainės, kur prognozuoti valandinį pagaminimą nelabai įmanoma. Nu gal kažkiek įmanoma, bet svyravimai vis vien kažkokie tai bus, o didėjant saulės/vėjo generacijai diapazonas didės.
HardAxe 2022-10-14 12:09
tai žínoma. Dabar perkam elektrą iš visų, kurie siūlo už tokią kainą, kokios jie nori. O kai gamintojų bus daugiau nei vartotojų, tai gamintojai pešis dėl kainos, nebe pirkėjai.
kestutisz 2022-10-14 12:16
O kodėl turėtų Gi dabar su tais kreivių paradoksais už elektrą mokama brangiausiai kiek tik įmanoma :)
donatasv 2022-10-14 12:58
Todėl, kad rinkoje paradoksų nebūna. Pasiūla mažėja kaina didėja, pasiūla didėja kaina mažėja. Atkrito RU/BY, dujos pabrango reiškiasi pigios elektros kiekis sumažėjo pradėjom pirkt brangią. Atsiras daugiau pigios elektros iš saulės/vėjo kaina kris. Nes iš tų kas parduoda brangiai niekas nepirks.
immortallt 2022-10-14 13:45
Kuo mažiau supranti, tuo daugiau sąmokslo teorijų prikuri. Dabar jau turėsime 700 MW vėjo jėgainių, jei jos veiks pilna galia naktį, tai jau turėsime arti nulio elektros kainą, net jei būtume atsijungę. Bet net be to, pvz. 4€/kWh kaina susidarė tik dėl to, kad pritrūko rinkoje 2 MWh gamybos tą valandą. 2 MWh toks vėjo jėgainių parkas išspaustų net kai iš pažiūros nėra vėjo. Nordpool'e kai pateiki parduodamos elektros kiekį ir kainą bei tu laimi, tu privalai patiekti tiek, kiek reikia. Jei neatitinka, perki rinkoje, kas gali suvartoti/pagaminti daugiau. Dažnu atveju, susibalansuoja su kitais gamintojais. Jei pats nesusibalansuosi, tada Litgrid pasirūpins ir nupirks Imbalance rinkoje tą pokytį. Nupirks, tai gali reikšti, kad tau dar primokės, o gali tekti ir prisimokėti. Vėjo jėgainių elektros gamybos prognozės vidutinė paklaida bent anksčiau buvo 6%. Augant vėjo jėgainių parkų kiekiui bei didėjant jų efektyvumui, paklaida mažės. Didėjant vėjo ir saulės gamybai, diapazonas tarp prognozuotos ir faktinės gamybos (santykinai) mažės, t.y. kuo daugiau turi, tuo lengviau prognozuojamas. Tas pats stebima visame civilizuotame pasaulyje. Lietuvoje elektra nėra brangiausia Nordpool'e. Prancūzijoje ar Vokietijoje (bei jų kaimyninėse šalyse), elektros kaina pastoviai yra didesnė nei Baltijos šalyse. Ir čia kai mes neturime savo elektros gamybos pajėgumų. Jei ką aš jau kalbu dešitmetį būtume padarę, mūsų elektros kainos būtų panašesnės į šiaurės skandinavijos regionų, t.y. koks 40€/MWh vidurkis, su momentiniais elektros kainų išaugimais, kai reikėtų įjungti dujas. Bet ką, dabar tie visi, kurie aiškino, kad neapsimoka, dabar piktinasi, kad elektra brangiausia regione. Kitaip sakant, nesiskiriate nuo galvijų bandos - mūkiat kas ant bangos, o kai ateina mūkimo pasekmės, visi apsimeta idiotais ir kad to nesakė.
donatasv 2022-10-14 14:13
Čia apie valandinę ar metinę paklaidą šneki? Metinė nelabai ką įtakoja, kada reikia pirkt valandomis į priekį. Nes kažkaip matematiškai atrodo kruonio tarkim energija ji teoriškai negali būti pigesnė už biržos. Bent jau kol kas kol kaina tarp aukščiausios ir žemiausios yra labai didelio diapazono. Papūtė vėjas piko metu elektrą reik kažkur dėt nes turi perteklių. Superki brangiai. Naktį kaina maža bet trūkumas brangią atiduot turėsi pigiai? Bet ir superkant į kruonį kada pigi ar brangi visumoje dėl nuostolių ir eksplotacijos ji turi būt daug brangesnė už biržos vidurkį. Komplikuotai man tas visas balansavimas atrodo pinigų atžvilgiu. Arba kažkokių kintamųjų lygtyje trūksta pas mane
immortallt 2022-10-14 15:11
Paklaida 15 minučių, net ne valandinės parą prieš, kaip ir planuojamas sistemos darbas. Biržos vidurkis eina ant 24h, Kruonis gali padirbti po porą valandų, todėl Kruonio kaina gali būti mažesnė, nei vidutinė rinkos. Matematiškai. Jei elektros perteklius susidaro, elektros kaina būna pigi. Negali būti brangi elektra ir jos perteklius. Net jei nebuvo planuotas perteklius ir tą perteklių norėsi patiekti, tada mokėsi už to pertekliaus pateikimą. Kitaip sakant, rašai nesąmones, nes taip elektros rinka neveikia. Trūksta tau labai daug supratimo. Aišku, jis didžiąja dalimi neviešas, bet Litgrid puslapyje apie Imbalance rinką šiek tiek rašydavo.
donatasv 2022-10-14 15:36
Jei +/- 5% tikslumu geba išskaičiuot kas bus rytojaus dieną tai nėra jau tokia didelė paklaida. Kažkaip tikėjausi didesnės. Dėl to ir kilo klausimų.
HardAxe 2022-10-14 17:36
Nu ok jei visi užsakė 10GWh, užkūrė visas brangias dujines gamyklas ir staiga saulė pradėjo generuoti daugiau nei tikėtasi, tai bus brangus perteklius, ar ne?
gytis13 2022-10-14 18:18
Tegul kas nors papasakoja apie elektros perteklių kai nepučia vėjas. O Kruonis nėra komerciniais pagrindais statytas, jį pastatė geroji valstybė kai dar liberali rinka nesisapnavo.
eXpo 2022-10-14 21:04
to gytis13, tokie kaip tu galvoja kad jei prie ruso kaskas buvo pastatyta - tai jau rusu nuopelnas. Rusu nebuvo nei svedijoj, nei olandijoj, nei sveicarijoj, nei airijoj, bet kaskodel ten ir elektra gamina, ir fabrikai pastatyti , ir miestai, ir keliai , ir greitkeliai. O tie rusu pristatyti planines ekonomikos fabrikai laisvoje rinkoje pasirode esantys bejegiai konkuruot efektyvumu, kaina, kokybe su vakarais. todel ir isnyko tokie niekam tike monstrai.
gytis13 2022-10-14 21:19
Šiaip mano komentare nebuvo nei žodžio apie rusų nuopelnus, taigi prašome neišsigalvoti ko nereikia. Tarp kitko Kruonis ruso pradėtas o lietuvių pabaigtas ir išplėstas, tad pasakyti kieno didesnis indėlis visgi sunkoka. O laisvosios rinkos ekonomikoje pastatyti atsiperkančią jėgainę tokią kaip Kruonis būtų tiesą pasakius sunkoka. Arba nelabai, reiktų įvesti į tarifą ne visai menką elektros akumuliavimo mokestį ir pirmyn
donatasv 2022-10-14 21:55
Žvelgiant į mano saulės elektrinės valandinio gaminimo grafiką tai sunku patikėti 6 proc. Paklaida per valandą. Ypač neturint ilgalaikės statistikos. Gerai pas mane tarkim deklaruota 10kw gale, bet nedeklaruotas kampas, kryptis, šešėliai, optimizatoriai ir t.t. mano ir kaimyno 10kw saulės elektrinės skirtumas gali būti kad ir 30%. Mano pridavimo nieks nestabdo ir neriboja atidavimo. Tuo labiau augant visam šitam chaosui mažės paklaida? O kur dar gedimai ir visa kita?
immortallt 2022-10-14 22:04
Na pradėkime nuo to, kad tokio vartojimo Lietuvoje niekada nėra buvę. Antra, prognozės paklaidos nėra tokios didelės. Trečia, esant dideliai kainai ir jei bus didesnė gamyba iš pigesnių šaltinių, tada yra valandinė rinka, kelias valandas prieš, kur arba kažkam elektrą parduoda, arba ne. Kadangi mizerni kiekiai iki šiol buvo, tai rinka buvo neaktyvi. Esant tavo situacijai, dujinės jėgainės parduos savo vietą saulės elektrinei. Bet kaip ir minėjau, tokių didelių paklaidų nebūna. Saulė staiga, netikėtai, visoje šalyje nepradeda šviesti. Daugėjant atsinaujinančių išteklių, atsirandant išmaniems skaitikliams ir demand responsive market, turėtų trumpėti, t.y. nebe parą prieš, bet kelias valandas prieš, ne valandinė rinka, o 15 min ar 5 min rinka. rusšūdžiai nieko nepastatė. Jie okupavę mus trečdalį sukurtos produkcijos pavogdavo, dar trečdalį išleido ant opresinio rėžimo, o likusią sukurtą produkciją leido pasilikti, iš to mes patys ir statėme. Kruonis dabar veikia komerciniais pagrindais. Kruonis nėra jėgainė. Tai akumuliatorius teikiantis tinklo paslaugas. Tad koks dar mokestis, jei pasikraudinės itin pigia elektra. Tu į rinkos ekonomiką kiši planinės ekonomikos atributą ir piktiniesi, kad rinkos ekonomika neveikia kaip planinė? Jei nebūtų Kruonio, atsinaujinanti taip pat plėtotųsi ir niekas nesikeistų. Kaip ir Kauno hidroelektrinė.
donatasv 2022-10-14 22:09
Va šitas viską paaiškina. Dabar jau pradedu isivaizduoti bent jau +/- kaip veiks. Nes paros rezervavimas tai bent jau man atrodo nesuderinama su saule ir vėju.