Lietuvoje bus pokyčių elektrą gaminantiems vartotojams: kas vyksta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

endaksi 2023-04-22 12:32
Ir vel apgavo patikejusius valdzia zmones. Jprst. Niekada, niekada jokiais budais nepasitikek tuo ka zada valdzia. Belieka pasiguosti, kad esame prisideje prie LT energetines nepriklausomybes.
Pumper 2023-04-22 15:24
Tai kad kas du mėnesius tą tvarką keičia, neverta net kreipti dėmesio.
gytis13 2023-04-22 22:18
Viskas logiška, taip ir turi būti. Nes gaminti elektrą vasarą o vartoti žiemą yra nesąmonė, aišku palanki varotojui. Kuo daugiau tokių vartotojų tuo didesnė nesąmonė. Jei tokius nutarimus priima generavimas nepasieks tų išsvajotų 4GW. Per laiką manau ir visiems vartotojams tą pačią tvarką padarys, laiko klausimas
immortallt 2023-04-23 14:42
Tvarka esantiems gaminantiems vartotojams nesikeičia, jei jie patys nenori. Jei būsi aktyvus gaminantis vartotojas, tai iš šitos tvarkos daugiau išloši, nei praloši. Pvz. buvo 4000€/MWh kaina. Tą valandą pagaminau 8 kWh ir galėjau suvartoti <0,5kWh. 7,5 kWh parduodi, atsiimi jau po max 120€/MWh ir gaunasi, kad galiu suvartoti vietoje savo 7,5 kWh jau visus 250 kWh. Nu taip, tokia valanda buvo tik viena. Bet imkime mažiau agresyvius variantus, šiokiadieniais dieną elektros kaina būna iki 120€/MWh, naktį ir po 20€/MWh. Pagaminu per dieną ~40 kWh vidutiniškai pastarąją savaitę, tai tarkime 35 kWh atiduodu į tinklą, naktimis galiu pasiimti jau >200 kWh. Naktimis elektros perteklius bus didelis dar ilgai, dėl visų hidroelektrinių, elektros jungčių ir stipriai krentančio vartojimo. Net ir elektrifikavus visą transportą, elektros perteklius naktį vien iš vėjo jėgainių susidarys. Gaminančių vartotojų tvarka iš esmės nesikeitė nuo tada kai jinai atsirado. Keitėsi pasaugojimo tarifai, kurie kartu perskaičiuojami su elektros perdavimo ir paskristymo tarifais. Kad pastarasis keičiasi jau nebesiskundžia žmonės. Elektra bus brangesnė žiemą ar vasarą priklauso nuo dviejų esminių faktorių - saulės ir vėjo balanso bei kondicionierių kiekio. Vėjas vasarą pagamina ženkliai mažiau elektros nei žiemą, tad jei turėsime santykinai daugiau vėjo, tai kai reikės daugiau elektros šildymui, vėjo jėgainės gamins daugiau elektros, aka elektra bus pigesnė nei kai saulės elektrinės gamins elektrą. Beje, balandžio mėnesio gerą dieną elektros gali pagaminti daugiau nei birželio giedrą dieną. Kodėl? Elementai ir inverteris būna vėsesni. Realiai bus pavienių metų, kol transformacija vyksta, kada aktyvus gaminantis vartotojas irgi iš naujos tvarkos neišloš, bet ilgu laikotarpiu - apsimoka būti. Tik reikia tada namuose pagrindinių energijos vartojimo šaltinių valdymą pergalvoti. Šildymo/karšto vandens sistemoje įdiegti valdymo sprendimus, kurie prioretizuotų elektros naudojimą pagal kainą, pasirenkant mažiausią, bet užtikrinant komfortą. Vien taip 30% minimum gali nurėžti elektros sąskaitą. O realiai ir daugiau. EV automatizuoti dar paprasčiau. Dauguma jau turi viską, ko reikia.
gytis13 2023-04-23 23:15
Visas daug paprasčiau bus. Tiesiog tais momentais kai šviečia saulė niekada nebus aukštų elektros kainų, nes saulės elektrinių greitai bus pristatyta tiek kad nebus kur dėti elektros. Tad gaminantys vartotojai elektrą visada papigiai atidavinės, o pirksis už tiek kiek kainuos kai nėra saulės. O saulės generavimo pikas yra siaurokas. Tad greičiausiai ateityje išloš negeneruojantys vartotojai, jiems bent bus pigios elektros laikotarpis vidury dienos.Tad vietoj pigesnės naktinės atsiras pigi pietinė elektra. Saulė tai ne dujos kad kada nori tada gamini elektrą. Ir tų 4 GW nepristatys, kris saulės elektros kainos ir neapsimokės statyti elektrinių tam tikru momentu. Rinksis prie seimo protestuoti saulininkai kaip dabar ūkininkai. Atseit mes Lietuva rūpinamės, elektrines statom o supirkimo kainos žemos, neišgyvenam, reikia dortacijų.
HardAxe 2023-04-24 00:36
tada prasidės masinis baterijų pirkimas namams. Jau dabar beveik apsimoka, bent švedijoj su kompensacija. Po 5-10 metų turėtų eiti kaip karštos bandelės. O tada pradėsim mokėt už įvadinę galią nevaikiškai... tokia mano prognozė. tiesa, dieną didelę dalį elektros automobiliai suvalgo kraudamiesi, jie yra savotiškas apatinės kainos ribos saugiklis. vos elektra nukrenta, visi pradeda krauti savo teslas, o jų daugėja.
immortallt 2023-04-24 08:06
Švedijoje apsimoka, Lietuvoje, net su besikeičiančia tvarka - dar neapsimokės. 4 GW saulės gamintų max 2,8 GW bet kuriuo metu. Pikas gamybos sutampa daugmaž su piku vartojimo. Tai apie 1-1,4 GW reikėtų parduoti į užsienį arba pasidėti į Kruonį, su kuo bėdų nekils. Iki 2025 metų sisteminių paslaugų rinka turi atsidaryti. ESO jau dabar su keturių zonų paskirstymo tarifu eksperimentuoja, viskas veda prie dinaminio vartojimo. Lygiaigrečiai, auga elektromobilių skaičius, spartėja šilumos siurblių diegimas (ne šik šildomos, bet ir vėsinamos patalpos). Dar ir Achema pradeda gamybos elektrifikacija. Pirmas etapas ~300 MW elektrolaizeris. Vėliau ir visą gamybą reikės elektrifikuoti, tada, spėju, reikės ir iki 4 GW momentinės galios.
HardAxe 2023-04-24 09:40
svedijoj baterijom kompensuoja 50%, tai priartina atsiperkamuma vartotojam. Kainaj au dabar atrodo kaip kupranugaris, bet diena labia neatpinga. Pigiausia visvien nakti, o bendra kainu lygi regione stumdo ne sauleti orai, bet vejas. Visos musu zaislines saules paneles yra niekis palyginus su danijos/norvegijos vejo parkais.
immortallt 2023-04-24 10:03
Tai kad Norvegijoje vėjo parkų mizeris yra, ten viską lemia hidroenergija. Bus pereinamasis laikotarpis, kurio metu hidroelektrinės bus perdaromos į labiau dinamiškai veikiančias. Skandinavijoje (tikrojoje Skandinavijoje, be Danijos) šiaip elektros kaina turėtų būti viena stabiliausių. Taip pat Skandinavijoje bus plėtojama žaliojo vandenilio gamyba ir eksportas į Vokietiją/Prancūziją per Lietuvą. Tai irgi prisidės prie elektros kainos stabilumo. Iš esmės pilnai elektrifikuotas transportas, kurio krovimas būtų dinaminis, yra daugiau nei pakankamas cheminių akumuliatorių kiekis. Tik problema, kad žmonės nebus įsitraukę ir dėl socialinių barjerų šis potencialas bus neišnaudotas.
HardAxe 2023-04-24 10:24
yra jau dabar sprendimų (pati populiariausia čia EEASE krovimo stotelė + nemokamas softas), kad krautis geriausiu tarifu. Bet bendrai paėmus jei turėčiau 20kwh bateriją tai man leistų imti valandinį tarifą ir idealiai išsibalansuoti paros sąnaudas pigiu tarifu. Be baterijos kainų šuoliai piko metu (pusryčiai+vakarienė) dažniausiai pakankamai dideli, kad valandinis tafias neapsimokėtų. Tada į skaičiavimus ateina kraunamas automobilis kuriam mirtinai reikia valandinio tarifo... Ir galiausiai žmogus imi bateriją, kad pilnai išnaudotum valandinę kainą.
immortallt 2023-04-24 13:16
Na viskas priklauso nuo to, kiek daug elektros naudoji tam, ką gali laisvai pastumdyti. Jei nėra elektromobilio, nesišildai elektra ir neruoši karšto vandens elektra, kintamas tarifas ne tau. Jei darai, tai akumuliatoriaus atsiperkamumą reikia vertinti, kas skirsis nuo rinkos ne tik geografiškai, bet ir laike. Na ir tada yra kiti faktoriai, pvz. be akumuliatoriaus negali pajungti saulės elementų kiek reikia (alternatyva už kelis kartus didesnę sumą plėsti pastotę), ar pvz. nori nepertraukiamo elektros energijos tiekimo.
Stebėtojas 2023-04-24 13:22
Na, o 20kWh akumuliatorius kainuoja antra tiek, kiek elektrinė*. Sprendimas tada turi būti kompleksinis - namai + elektromobilis, kuris tarnauja kaip akumuliatorius. Aišku, namuose taip pat praverstų kokių 5 kWh akumuliatorius išlyginti pikams, kai važinėji su elektromobiliu. Sistema darosi vis sudėtingesnė ir vis daugiau reikalaujanti priežiūros kaštų. * - yra ir kitų sąlygų
HardAxe 2023-04-24 16:07
na už 13.5kw dabar nori 17k€, o baterija 3k€ už 9.6kWh: https://www.europe-solarstore.com/sungr ... ttery.html (-50% dotacijų). Bet pigesni inverteriai nemoka nuiminėti piko (atiduoti 10kw į tinklą, kas viršaus kraut į baterijas), arba pilnai atiduot į tinklą 10kw, kiek yra iš saulės, kas liko iš bateirjų. O brangesni inverteriai nustumia atsiperkamumą sistemos. Tai toks monkey biznis išeina... Mano skaičiavimais kolkas geriausia viską investuoti į panelių kiekį ir parduot elektrą nafik.