Išmaniojo ESO tinklo nauda: mažiau vagysčių, tūkstančiai sutaupytų kilovatvalandžių ir efektyvesnė tinklo plėtra

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sigun 2023-09-13 22:37
Nematau kuo čia girtis. Kad išnaudojo ir dar išnaudos 147 mln eur? Jei elektros sutaupymą būtų pinigais parašę, tai dar pagalvočiau, gal turėjo galvoje, kad daugiau žmonių perėjo į dienos/nakties ar biržos tarifus. Bet dėl skaitliuko pakeitimo juntamai sumažinti vartojimą? Nu netikiu. Nes kam įdomu ir be išmanaus skaitliuko galėjo stebėti savo suvartojimą. O kitiems dzin. O jei čia kūrybingai įmaišė gaminančius vartotojus, tai atleiskite, bet sutaupymas yra ne dėl skaitiklio, o dėl gamybos. Pačių skaitiklių statymas irgi absoliučiai "valdiškas": pernai tapau gaminančiu, tad pakeitė ir skaitliuką. Viskas OK, logiška. Bet ar tikrai jį jau po metų reikėjo keisti į naują, vien tam, kad duomenis gautų kas 15 min, o ne kas valandą? O kur senieji skaitikliai? Į balą, nes pinigai vis tiek valdiški? Beje, man senasis buvo net patogesnis, nes jo duomenis mačiau jau tą pačią dieną. Kitas "valdiškukas" - dvipusės apskaitos skaitiklių statymas nutolusiems vartotojams. Bet kai pinigai valdiški, negi gaila?
immortallt 2023-09-14 08:14
Skaitliukai turi būti vienos sistemos, kad atlikti jų integraciją. Integracija jų reikalinga visai eilei priežasčių, ir pirmoji tikrai ne dėl to, kad duomenis nurašyti kas 15 minučių, ar iš viso, kad juos nurašyti. Dėl sutaupymų nežinau kaip priskaičiavo. Bet išmanūs skaitikliai svarbūs ir vykdant tinklo priežiūrą, mažinant nuostolius tinkle, išrašant sąskaitas ir susirenkant pinigus laiku. Realiai kai bus +- visur išmanūs skaitikliai pasileis rimta konkurencija tarp nepriklausomų tiekėjų, kai elektros tiekėją galėsi pakeisti per <24 valandas. Pereinant nuo vienos sistemos ant kitos, visada turėsi sunk cost. Su tuo nesusidūręs, tik nieko nedarantis. Ar gal reikėjo gaminančių vartotojų kelis metus nejungti, kad skaitiklių nereikėtų išmesti?
raimism 2023-09-19 11:59
tik tiek, kad mobilaus ryšio tiekėją pasirinko Bitę (turinčią mažiausiai bazinių stočių tarp visų operatorių) ir dabar leidžia krūvas pinigų ryšio stiprinimo sprendimams. Pagal tarptautinę praktiką tokiais atvejais imamas tarptautinis ryšio tiekėjas arba "national roaming" sprendimas, t.y. SIM kortelės, kurios gali jungtis prie bet kurio iš šalies tinklo. kažkiek sutaupė nusiderėdami vienos SIM mėnesio kainą, bet išleis žymiai daugiau turėdami problemų su ryšio kokybe
immortallt 2023-09-19 12:09
Išmaniam skaitikliui nereikia, kad ryšys būtų labai geras, keliskart per valandą prisijungti kad ir kelioms sekundėms užtenka, kad kelių kb duomenų file'ą išsiųsti. O jei po to kels problemas, keis operatorių ir tiek.
raimism 2023-09-19 12:32
ne visai taip. ten nėra svarbi greitaveika - su tuo sutinku. bet yra svarbus teritorijos padengimas, o nei vienas operatorius nei vienoje pasaulio šalyje 100% padengimo neturi. Dėl to ir stato visuose tinkluose galinčias veikti SIM korteles, kad jungtųsi prie bet kurio tinklo. dirbu telco srityje - žinau ką kalbu kuo Eso išmanieji skaitikliai keliaus toliau nuo rajono centrų į mažiau apgyvendintas vietoves - tuo daugiau jie turės problemų. Ir nesvarbu, kurį operatorių pasirinktų. Jau ir dabar Vilniaus Perkūnkiemyje daro papildomus sprendimus, kad betono šachtoje pačioje pastato apačioje stovintis skaitiklis galėtų prie tinklo prisijungti.
immortallt 2023-09-19 12:51
Na tiesiog nesusidūręs pastaruosius 15 metų, kad man visai neveiktų kažkur mobilus ryšys. Būna kad prastai veikia, nu bet praeina žinutė/laiškas. Tikrai nesiginčysiu dėl to, tiesiog negalvojau, kad dar yra, tiek kad duomenų paketo neišsiųstum iš viso. Tik dabar dar nepamenu, projekte dar keletą metų iki išmanių diegimo pradžios buvo svarstymas, kad elektros tinklu iki pastotės perduotų duomenis tose vietose, kur bus ryšio problemos. Kaip visgi perka - nesidomėjau.
raimism 2023-09-19 13:28
pirko kaip paprastai perka valstybinės įstaigos - žemą kainą, mobilų ryšį ir galimybę pakeisti operatorių nuotoliniu būdu. Teoriškai tokia galimybė yra. Bet praktiškai (kiek žinau) Lietuvoje dar nei viena SIM nėra perkelta į kitą tinklą nuotoliniu būdu pakeičiant operatorių... Skandinavijoje, Vokietijoje ir pan. - kaip standartas yra naudojamos užsienio šalių SIM kortelės (roaminguojančios) arba daromi spec. projektai (national roaming). Nes nėra nei vieno operatoriaus, kuris padengtų visą šalies teritoriją. O tuo tarpu visi trys ar keturi operatoriai vis tiek kažkur persidengia ir šalį dengia pilnai.
immortallt 2023-09-19 13:34
Kažin, kiek dabar yra tokių skaitiklių, kurie neperduoda duomenų?
raimism 2023-09-19 13:41
plius/minus dar 700.000
immortallt 2023-09-19 14:43
700 tūkst. skaitiklių neperduoda duomenų? Įdiegė tik kiek daugiau nei 590 tūkst. Kažką ne to parašei.
raimism 2023-09-19 15:12
pirkimas buvo 1,5 mln. SIM kortelių su ~200k atsarga ateities augimui (sutarties terminas buvo 12 metų) vadinasi reali bazė yra ~1,3 mln. 600k jau įdiegė, 700k liko. kas ne taip?
Nerkus 2023-09-19 15:16
Norėjo paklausti kiek elektros skaitiklių neperduoda duomenų dėl blogo interneto ryšio,
HardAxe 2023-09-19 15:45
ar jie internetu perdavinėja? Kaip suprantu eina RF signalas iki pastotės, kur duomenis surenkami ir perduodami didesniu kiekiu į centriuką, kiekvienas skaitiklis pats savaime su centru nekomunikuoja.
raimism 2023-09-19 16:09
kiekviename skaitiklyje yra SIM kortelė (100%), tai reiškia, kad kiekvienas skaitiklis "eina" per internetą ir kiekvienas su centrine DB komunikuoja atskirai ir tam naudoja mobilų ryšį. o kiek neperduoda duomenų dėl blogo ryšio - turbūt gali atsakyti tik patys ESO. Bet (spėju) - kai ESO baigs juos statyti miestuose ir miesteliuose, kuriuose ryšys neblogas ir pajudės link kaimų ir sodybų, tada ir prasidės linksmybės
HardAxe 2023-09-19 17:03
aha, pas mane truputį kitaip. Man regis stovi antena prie skaitiklio ir siunčia kažkur čia lokaliai. Kažkas panašaus buvo su vandens skaitikliu Lietuvoj, reikškia blogai supratau jų veikimo principą.
kestutisz 2023-09-19 17:16
Prie ko čia išvis gaminantys ir ta didžioji dalis kuriai keičia? Ne nu ok, keičia tai keičia, bet kai susidėvi senas ir vistiek jau kažką reikia pastatyt, bet iš to daryt PR'a ir pritempinėt naudą už ausų tai...
immortallt 2023-09-19 17:24
Nes iki tol tik gaminantiems vartotojams dėjo išmanius skaitiklius nemokamai (dar galvoju nebent buvo trumpas periodas, kai pasirinkusiems kintamą tarifą irgi dėjo). Išmanių skaitiklių nauda pasireiškia, kad bent didžioji dalis, pageidautina visi, prie vienos pastotės prijungti yra prijungti prie išmanaus skaitiklio. Pajunginėti tiems, kam nusidėvėjo - tai tiesiog pinigų įšaldymas iki dešimtmečio su nuliu naudos. Naudos yra realios. Greičiausiai pasimatančios yra 2-3: Vagystės tampa labai akivaizdžios ir greitai gali atsekti, Dalis gedimų taisymų tampa planiniai, nebe ekstriniai, todėl atpinga tinklų priežiūra, o vartotojams nedingsta elektra, Gali efektyviau valdyti kiekvieną tinklą ir mažinti elektros tinklo nuostolius. Yra dar krūva kitų naudų, tačiau dalis negalės būti realizuota kol nepriimti įstatymai, kiti kol nebus pasiekta bent 90% išmanių skaitiklių dalis, kiti, kol nebus sukurtos naujos sistemos, metodikos ir greičiausiai kol nebus nuleistas reguliavimas iš ES. Yra išsamios studijos apie išmanių skaitiklių naudas, ne Lietuvoje darytos, kai kurios studijos jau ir pilnametystės sulaukusios, tai jau nebebus aktualiausių duomenų valdymo sprendimų ten.
kestutisz 2023-09-19 18:08
Tipo pažiūrim kad vartotojai ant linijos individualiai vartoja mažiau nei įprasta ir galima neįspėjus kaitalioti laidus? Irgi nesąmonė, pas mane visada kažkas įjungta, ir viskas yra svarbu, vistiek apie numatomus gedimus turi įspėti.
immortallt 2023-09-20 08:11
Nesekiau kokių techninių galimybių konkrečiai sistemą nusipirko, bet iš esmės iš 20+ parametrų gali spėti su >90% tikimybe, kad vagiama elektra, ir kur vagiama elektra. Ten jau sukasi machine learning ir iš esmės sudiegti predictive maintenance sprendimai. Priklausomai nuo tiekėjo, skirtingi softo gebėjimai ir rezultatai. Tiek giliai nesikapsčiau, nes ten jau prasideda detalės, o niekada jų man ir nereikėjo. Privatus sektorius gamyboje tokius sprendimus diegiasi, nes gamybos linijų sustojimo tikimybę labai sumažina (pagrindinė nauda), ir sutrumpina laiką kai linija neveikia (nes detalės jau būna vietoje, o ne atsivežti reikia). Ne, planinį remontą gali atlikti neatjungiant įtampos, arba atjungiant labai trumpam. Dingus elektrai 5-15 minučių manau mažiau blogai nei dingus elektrai 2 valandoms. Net nelaikau elektros dingimo 15-ai minučių planuotai iš anksto problema. 2 valandoms - jau bet kokius planus sujaukti gali, ir dar kai neplanuotai.
HardAxe 2023-09-20 14:45
O kaip nepakeitęs gali siūlyt kintamą (dieninį/mėnesinį/valandinį) tarifą? Vien tame nauda.