Rusija šokiravo Europą. „Lietuva pirmoji pasiruošė smūgiui“  ()

Energetikos ministras Dainius Kreivys spalio 3 d. dalyvavo Lenkijoje prasidėjusiame kasmetiniame Varšuvos saugumo forume, kuriame šalia karinio saugumo didelis dėmesys skirtas energetiniam saugumui ir perėjimui prie žaliosios energetikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Per pastaruosius metus įvyko virsmas Europos Sąjungoje, pakeitęs požiūrį į energetinį saugumą. Brutali Rusijos invazija į Ukrainą ir jos energetinis šantažas privertė suvokti, kad galimybė gauti energiją ir nenutrūkstamas jos tiekimas nebegali būti laikomi savaime suprantamu dalyku. Lietuva tai suprato dar dešimtojo dešimtmečio pabaigoje. Nuo tada mes ruošėmės šiai dienai, nuosekliai plėtodami infrastruktūrą ir skirdami reikiamą finansavimą. Tai leido mums tapti pirmaisiais ES pernai nutraukusiais naftos, dujų ir elektros energijos importą iš Rusijos, nesukeliant jokių trikdžių energijos tiekimui vartotojams. Buvome pasirengę žengti šį žingsnį, nes tinkamu metu priėmėme tinkamus sprendimus, kartais sunkius ir brangiai kainuojančius“, – sakė D. Kreivys.

Forumo metu ministras pasisakė plenarinėje diskusijoje „Europos energetikos transformacija: saugios, tvarios ir įperkamos energijos tiekimas Vidurio ir Rytų Europoje“.

„Europoje turime išlaikyti lyderystės tose technologijų srityse, kuriose jau turime pranašumą, kaip vandenilis ir šilumos siurbliai. Privaloma didinti investicijas į šias sritis ir imtis panašių priemonių, kokių imasi JAV su Infliacijos mažinimo įstatymu (angl. Inflation Refuction Act, IRA). Europai taip pat reikia lyderystės inovacijų, naujų energetikos technologijų ir jų taikymo srityje. Tam būtina ilgalaikė ES energetikos sistemos pertvarkymo strategija, taip pat mažesnės biurokratinės procedūros ir lengvesnės galimybės mūsų verslui gauti finansavimą“, – sakė ministras D. Kreivys.

 

Varšuvoje kasmet vykstantis forumas yra viena iš didžiausių Europos saugumo konferencijų, skirtų transatlantiniam bendradarbiavimui ir saugumui, ypatingą dėmesį skiriant Vidurio ir Rytų Europai. Šiemet jau 10-ą kartą vykstantis forumas skirtas visiems transatlantinio saugumo aspektams – užsienio politikai, gynybai, energetikai ir demokratiniam atsparumui. Kaip ir 2022 m., svarbus vaidmuo taip pat skirtas ir Ukrainai.

Nuo 2014 m. organizuojamame Varšuvos saugumo forume kasmet dalyvauja daugiau kaip 1500 aukšto rango valstybių pareigūnų, tarptautinių organizacijų atstovų, pramonės, analitinių centrų ekspertų iš daugiau kaip 90 šalių, tarp jų ir iš Lietuvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()