Kas daugiausiai „valgo“ elektrą. Patarimai, kaip sutaupyti pinigų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2023-10-19 19:44
Pats geriausias būdas sutaupyti - išjungti reikia elektrą ir viskas. O gali skaičiuot kiek nori ir tyrinėt ką nori - vistiek mokėsi.
Darius995 2023-10-19 19:52
Ištaisykite gramatines klaidas antraštėje ir straipsnyje plz. Na, bent jau antraštėje. gytis13: Tamstos kraštutinumai nepagrįsti. Daug ką galima optimizuoti ar rasti naudingesnes alternatyvas.
bahuriux 2023-10-19 20:37
Galima sutaupyti kad sąskaita būtui 0 pinigų per metus nieko netaupant ir neišjungiant. Reikia ne išjungti prietaisus, o tapti gaminančiu vartotoju. Kas turi nuosavą namą išvis nesuprantu ko miegojot iki šiol ir dar neturit SE, kas turit jau šaunuoliai. O šiaip yra galimybė įsigyti nedidelę dalelę komercinio SE parko, ar net vėjo jėgainių parko, niuansų nežinau, bet gal kas išmano pakomentuos apie naudą, ar nenaudą tokio sprendimo. Anksčiau labaineapsimokėjo kaip yra dabar nežinau, gal kas pasikeitė. Aš šiemet iš 10kW SE sukaupiau 4900kWh žiemai, nors metai nebuvo palankūs el gamybai, ant 1000kWh metams mažiau nei pernai pagamins. Šito kiekio man užtenka viskam šildymui, šaldymui, vandeniui šildyti, visai buičiai netaupant įskaitant viryklę ir orkaitę ir dar kokį vieną EV išmaitinčiau metams kai turėsiu. Išvis depo pardėj mačiau saulės pv paneles 415W už 130€, (tik inverteriai brangoki) ką čia ir bekomentuoti daugiau, aš mokėjau 3x tiek už paneles. Kaip tik apva dalina paramas daugiabučiams, kas nori įsirengti SE bendrą namui. Reikia tik truputi investuoti, kita vertus iki 200kWh mėnesiui neverta nei galvoti nei daryti kažko, per mažas kiekis kad būtu vertas papildomo galvos skausmo.
immortallt 2023-10-20 08:41
Tu tik už paneles mokėjai 9k€/10kW ?! Su visais darbais, medžiagomis, inverteriu ir t.t. sumokėjau 6,6k€. Panelės sudarė kažkur 3,3k€, vos brangiau nei gaunasi iš Depo. 200 kWh, aktualu kažką daryti daugiabutyje tik, jei daugiabutis nėra baisiai aukštas, nes tada ir 200 kWh butui nepagamins. Mano 9,5 kW jau pagamino 9,3 MWh, tai gal ant kokių 0,1-0,2 MWh ir bus mažiau nei norma, jei jau apsiniauks su visam. Keista, kad toks didelis skirtumas.
bahuriux 2023-10-20 10:40
Biški netikslumų prirašiau. Mokėjau už SE 7k€ minus apva parama prieš pora metų, bet kai jų paprašiau kad man atvežtu papildomai pora panelių (kitam projektui) po 445W pasiprašė po 375€ už vienetą, tai atsisakiau, gal jie su montavimu ir visu papildomu popierizmų didint SE galią turėjo galvoj, o man tik panelių be nieko reikėjo. Tai komplekte visos SE man turėjo gautis po ~200€ panelė. Tos depe yra 415W ir 430W berods kaina panaši. Pagooglines dabar radau, kad yra parduodama krūvos tų panelių už dar pigiau nei depe. Biški nustebau dėl tokių mažų kainų, nes nesidomėjau pora metų. Tik inverteriai neatpigo. Apva dalina paramas ir SE parkuose kas perka galią. http://www.apva.lt/aktualus-kvietimai/ Biški pagooglines radau https://www.eparkai.lt/#skaiciuokle-section kad nuomuotis vėjo elektrinės galią yra visiški "vėjai" galima nesunkiai ir minuse atsidurti, aš mokėčiau už nuomą lygiai tiek kiek už elektrą. SE parke apie 1,5-2 kartus brangiau nei įsirengti savo, bet jau vis geriau nei kaip buvo anksčiau ant neatsipirkimo niekada ribos. Savo SE galima įsirengti ir kurnors kitur kur turit savo vardu NT ant žemės, sodyboj, gal sode ir tt.., o naudoti visuose savo objektuose. Neturit savo NT? Už 6-18mėn bus recesija daugiau ar mažiau, už 2-3 metų NT kainų dugnas (jau dabar sustojo NT pirkimas) ir tuo pačiu nukris palūkanų normos, kai euriboras bus žemas ar nulinis tada ir pirkit. Nes ecb "gelbės" ekonomiką (patys prisidirbe). Kolkas taupykit pradinam įnašui. Kas nuomuojasi būstą turbūt išeitis tik taupyti elektrą kaip rašo straipsnyje, nes nežinau ar eitu pvz nutolusios SE energiją kažkaip naudoti, turiu galvoj popierizmą. Atsiminkit kad ES paramos įsirengti SE baigsis kai 1/3 namų ūkių turės įsirengę, toks yra jų tikslas. Elektros tinklų galia irgi ne guminė, persikloti kabelius ir pirkti trafus neapsimokės jei lauksit kol kaimynai jus aplenks. Prie to pačio paramos EV 4k€ už EV nebrangesnę nei nepamenu kiek lygtai max 50k€ su pvm gali baigtis 2026m ar net anksčiau jei baigsis pinigai tam skirti.