„1 GW. Antroji šalis visame pasaulyje.“ Neįtikėtina, ką padarė Lietuva

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

dario777 2023-11-08 23:57
antroji pasaulyje ok. o katroji pagalpragyvenimo lygi ? velkames gi gale N metu...
immortallt 2023-11-09 08:39
Jo jo, velkames Gyvename labai gerai ir net nejaučiame. Ant popieriaus blogai Lietuvoje gyvena 4 grupės asmenų: - pensininkai, nes mažos pensijos, bet realiai gali turėti santaupų ir turto, kurį išnaudojus galėtų gyventi gerai. Trūksta finansinio raštingumo ir finansų valdymo kultūros. - neįgalūs asmenys, nes ilgą laiką kurta sistema, kad neįgalius asmenis paslėpti, t.y. kad tik nedirbtų. Dabar bandoma keisti, bet trūksta reabilitacijos ir integracijos programų, finansavimų tinkamiems protezams, aplinkos pritaikymui ir t.t. - tinginiai. Nu nemoka didelių nedarbo pašalpų, kad realiai gerai galėtum gyventi. Bet nemanau, kad to ir reikia. Nedarbo pašalpos turėtų būti mokamos ištikus nelaimei. Ilgalaikiams bedarbiams turi būti duodamas pasirinkimas, viešuosius darbus atlikti mokamai, arba nieko negauti. - dirbantys juodai. Ant popieriaus ubagai, realiai gyvena dažnai geriau nei dauguma. Visi kiti - užplūdę restoranus, oro uostus kurortų, automobilių salonus ir t.t. Kas dėl straipsnio, tai bando glaistyti savo klaidas (konstitucinio teismo sprendimas, kad 2 GW ribojimas prieštaravo konstitucijai). Džiaugiasi, kad 1 GW saulės pasiekė. Jei nebūtų pernai įkišęs savo trigrašio ir pradėjęs riboti kiek galima įdiegti saulės (neva 2 GW, kai dabar yra išduota prisijungimo sąlygų 14 GW!, nes tiek tinklo techninės galimybės leidžia, ir tai dar ne riba), tai šįmet jau būtume turėję bent 2 GW, ir didžiąją dalį vasaros elektra būtų buvusi daug pigesnė, bent per pusę. Su vėju irgi, bent 500 MW turėtume jau daugiau. Dabar daug projektų prilėtėjo, nes finansavimas išbrango, bankų sąlygos sugriežtėjo.
HardAxe 2023-11-09 10:48
as jau pastebiu, akd per saules pika SE4 zonoj atpinga saules energija ir nera jos kur deti. Dar keli metai ir baterija taps privaloma saules elektriku gyvenimo dalimi...
immortallt 2023-11-09 13:09
Na 2025 metais sisteminių paslaugų aukcionai turėtų pasileisti. Skandinavijoje turėtų pradėti galvoti apie retrofitinimą hidroelektrinių, kad didinti momentinę galią ir nebegaminti baseload, o kai trūksta (akumuliatorių cheminių poreikį mažinti), bet daug elektrinių beveik neturi jokio rezervuaro, tai tokios negalėtų to daryti. Kiek kokių yra - neradau info. Reikia ir kintamą tarifą skatinti gyventojus rinktis bei ESO tarifo skaičiavimą keisti, kad esant elektros pertekliui mažėtų kaina, kad būtų didesni elektros kainos skirtumai. Arba tiesiog įvesti abonentinį už galią, o ne už kiekį.
HardAxe 2023-11-09 15:12
mes turim kintamą, bet kas iš to? Aš parduoti galiu tik už kintamą, negaliu padėt pasaugoti ar pan. Mano produkcijos koks 70% eina kainos duobėj. Kas turi rytai/vakarai stogą kažkiek geriau laikosi. Tada gali prišikti dafiga panelių, ryte/vakare gauni tiesioginę saulę, dieną irgi užtenka. Mano stogas eina į pietus. Jeigu tokia kaina laikysis ir kitais metais, papildomi saulės pajėgimai SE4/SE3 tiesiog nebeapsimokės, nebent tandeme su baterijom ir krautis baterijas namie. Jei švedija ir pakeist hidro energetiką į lanksčiau reguliuojamą,- kaži ar labai gelbės. Nemanau, kad turim pakankamai užtankų. Pažiūrėjau. Šiuo metu rodo 11GW iš vandens elektros, čia 69% pajėgumų. https://www.elbruk.se/ (Elproduktion just nu) Bet man atrodo čia bendrai iš kur elektra atkeliauja, dauguma elektrinių kažkur šiaurėj. Tai visumoj turbūt kokį 16GW vandens pajėgumo turim, vasarą gal ir galėtų mažint apimtis per karštas dienas. Mažiau verktų dėl kritusio vandens lygio. Bet vėjo švedai turi 14GW instaliuotų, ką čia lietuva tokio antra padarė?
immortallt 2023-11-09 16:05
HardAxe, o kokia dalis vartotojų yra su kintama kaina? Hidroenergijos tai turi labai daug Švedija ir visa Skandinavija. Klausimas, kiek gali kelti vandens lygį. Dalis yra kur visai negali kelti, tai jos ir sukaupti nieko negali. Bet jei pusė galėtų, tai pusei tų hidroelektrinių instaliuotą galią keli 3-4 kartus, ir veiki 3-4 kartus trumpiau bet padidinta galia. Padidina hidroelektrinių pagamintos elektros kainą, sumažina elektros kainos svyravimus, sumažina vidutinę elektros kainą. Antra - tai čia bus apie santykinius kokius tempus.