„Ar žinote, iš ko susideda jūsų elektros sąskaita?“ Galima stipriai sumažinti elektros kainą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2024-06-10 23:03
Ta vieta gerai skamba: susimokėjai "valstybei" - susimokėk ir už tai, už ką jau sumokėjai „Paprastai kalbant, nepriklausomam tiekėjui buitiniai vartotojai moka tik už pačią elektrą. Tačiau galutinė sąskaita būna didesnė, nes papildomai reikia susimokėti už infrastruktūrą, kuria ta elektra pasiekia mus, “, – aiškina žaliųjų energijos sprendimų bendrovės „Enefit“ klientų aptarnavimo centro vadovė Marija Dargelytė.
immortallt 2024-06-11 09:45
Ne, nesusimokėjai. ESO/Litgrid atlieka investicijas ir joms skolinasi arba naudoja nuosavas lėšas, kurias galėjo išmokėti į biudžetą. Nuosavas lėšas panaudojus, įrenginiai vis tiek dėvisi ir reikės juos pakeisti, atitinkamai, už tai renkami pinigai. Ką bandai imponuoti, tokia sistema reikštų, kad po 20-30 metų turėtume nors ir pigiausią elektros tiekimą, bet labiausiai nepatikimą.
HardAxe 2024-06-11 09:48
jeigu atsiveši elektrą kibirais, už infrastruktūrą galėsi nemokėti.
immortallt 2024-06-11 10:12
TIk kaip ne kartą sakiau, infrastruktūros mokestis nesąžiningai skaičiuojamas. Didžioji dalis infrastruktūros kaštų yra fiksuoti (varijuoja priklausomai nuo elektros kainos). Ir jei nevertinsime koks atstumas yra vartotojo įvado atstumas (labai komplikuotų skaičiavimus), tai kintami kaštai priklauso pagrinde nuo elektros kainų - t.y. elektros nuostoliai. Rezultatas 90% kaštų yra patiriami nesvarbu, elektrą vartoji ar ne. Dar yra skaitiklis/įvadas, kurio kaina +- fiksuota, nepriklausomai nuo įvado galios (buitiniams). Tad sąžininga būtų mokėti fiksuotą įkainį priklausantį nuo įvado galios + 1/10 dabartinio tarifo kaip kintamą, priklausantį nuo suvartotos elektros kiekio. Tada gautųsi, kad du vartotojai turintys 12 kW įvadą mokės beveik identiškai už tinklą, nors vienas per mėnesį suvartos 100 kWh, o kitas 2000 kWh. Tada baigtųsi 5 įvadai per sandėliuką, 20 kW įvadai su <100 kWh mėnesiniu suvartojimu, reikėtų mažiau investicijų į tinklą.
Xdmin 2024-06-11 12:04
Tai ir dabar Ignityje yra 3e fiksuotas mokestis. O del trifazio ivado kokiam sode ar garaze, tai tam yra ismanieji skaitikliai, kuriu deka gali suprasti kiek mazdaug galios reikia rezervuoti visam plotui.
immortallt 2024-06-11 15:19
Ignityje fiksuotas mokestis ne už tinklo paslaugas. Galia rezervuojama naudoti bet kuriuo momentu, ne tik tą akimirką, kai pradedi naudoti. Už tinklo paslaugas fiksuotą mokestį bandė įvesti prieš daugiau nei 6 metus ir kilo skandalas. Skandalas kilo neveltui, yra daug vartotojų, kurie neprasuka nė 20 kWh/mėn., ir staiga jiems tektų pradėti mokėti keliolika kartų daugiau už elektrą, nei iki tol. Tuo tarpu dabar realiai daug elektros naudojantys ir iki 6 kartų efektyviau išnaudojantys tinklo galią subsidijuoja mažai elektros naudojančius.
mindaugas.vaitiekūnas 2024-06-11 15:22
Ar už valstybės investicijas tau reikia mokėti? Na pvz. ar teko atskirai mokėti už: 2017 metai * Lietuvos zoologijos sodo Kaune, Radvilėnų pl. 21, teritorijos apatinės dalies tvoros projektavimas ir statyba. * Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymas * Šilumos punkto administraciniame pastate Vilniuje, A. Juozapavičiaus g. 9, renovavimas <....> Tai čia tik keletas pavyzdžių. Na gal su elektros tinklais kažkas kitaip: valstybė "investuoja" su sąlyga, kad grąžinsi. Bet iš principo tai būtų paskola, o ne investicija
mixed 2024-06-11 15:37
nera viskas taip paprasta dabar pvz as turiu 18kw galios ivada, bet sunaudoju mazai, gerai susimazinu galia uz tai dar eso susimoku. ir po metu kitu nusiperku elektrokara ir man jau reikia vel 18kw krovimui. ir bam tau eso atsiuncia saskaita 10k€ nes galios nebera kabeliai trabai blablabla.. super ideja aisku vel pakeite ikainius galios ivedimui didinimui nebebus tu 10k€, bet kas zino po metu vel ka sugalvos..
immortallt 2024-06-11 16:41
Tai kad viskas paprasta. Sėdi užsigrobęs 18 kW, kas reiškia, kad kažkas kitas, kas suvartotų daugiau elektros, to padaryti negali. Todėl dabar aš, ir kiti daugiau vartojantys elektros turi tave subsidijuoti. Nori turėti didelę galią, nes kažkada po 20 metų prireiks, tai ir susimokėk, o ne sek pasakas, kad kažkada kai prireiks, gal nebus ir reikės mokėti. Ir ne, elektromobiliui nereikia 18 kW galios įvado. Net turint šilumos siurblį, realiai absoliučiai daugumai vis tiek užtektų 12 kW įvado.
Gintarinis 2024-06-11 17:51
Kaip gali užtekti 12 kW, jei vien elektromobilis ims 11? Gal galit plačiau apie tai?
mindaugas.vaitiekūnas 2024-06-11 18:24
<- čia rasi daugiau info apie tai.
Gintarinis 2024-06-11 18:40
Aš ir pats žinau, kad yra tokie galios valdikliai. Aš tik bandau įsivaizduoti žiemą prie minus 20 šilumos siurblys varo pilnu pajėgumu, veikia buitiniai prietaisai, o kiek lieka elektromobiliui galios?
mindaugas.vaitiekūnas 2024-06-11 18:58
Ir kokia ta tavo siurblio elektrinė(!) galia? 2-4kW? Viryklė/orkaitė irgi non-stop'u neveiks gi, ypač kai miegosi Iš principo jei neturi kažkokių išskirtinių poreikių (fabriko garaže), tai 12kW yra pakankama galia
HardAxe 2024-06-12 13:27
aš elektra (+ viena kondiškė) šildau F klasės 173kv gyvenamą namą, elektra vandenį, elektra virtuvėj. 8kw labai retai kada viršyju, gal kokia valanda per mėnesį žiemą susidarė. Įvadas turi sugebėti prie -20 pakelti įšąlusio namo temperatūrą, sakykim nuo +5C iki +20C bet baigtinį laiko tarpą. Jeigu sugeba tiek, tai temperatūros palaikymas nebus problema, elektros liks automobiliui. Dar vienas dalykas, bent man į krovimo stotelę sudėjo C16, kai namie stovi C20. Sakė visada deda vienu numeriu mažesnius. Tai ~3kw visada rezervuoti namo reikmėms. Dėl krovimo, tai kiek planuoji per dieną nuvažiuoti? 200km čia bus kažkur 8-9 valandos krauti ant 5kw. Bėda nebent koks fazių disbalansas, kai automobilis kraunasi nuo vienos fazės.
immortallt 2024-06-12 14:18
12 kW įvadas, šildymas gryna elektra. 12 kW išnaudoju, nebent neplanuotai karšto vandens prireikia daug daugiau, tai įjungiu antrą 8 kW teną vandeniui ruošti. Su ŠS namų ūkiai išnaudoja ~10-12% įvado galios. Taip kad tinklas daug laisvos galios dar turi (taip, taiko elektros tinklai koeficientus, t.y. jei pastotė gali patenkinti 100 kW max galios, tai išdalins 300 kW (lempinis koeficientas, realiai priklauso nuo keletos faktorių), bet vis tiek niekada net nepriartės prie 100 kW išnaudojimo. Ir kuo mažiau vartotojų susidaro butelio kaklelis, tuo mažesnis sutankinimas. Jei tu šildymui naudoji 8 kW kiaurą parą prie -10, tai po vieno mėnesio prasuksi beveik 6 MWh elektros. Dar karštam vandeniui reikia kažkiek, ir kitiems poreikiams elektros. Tai sakai 7 MWh į metus žiemą prisuki? Sušildyti namus nuo +5 iki +20 esant -10 laipsnių lauke? Kam to reikia? Kad iki 5 laipsnių namai atšaltų, ilgą laiką turėtų būti nešildoma ir negyvenama. Jei jau šildymas elektra, automatizuoti nesunku, kad įsijungti parą laiko prieš atvykstant šildymą, ir iš lėto atšiltų. Bet jei namai laikomi mėnesiais nešildomi, tai kaip čia pateisina dideles įvado galias laikomas tokiems vartotojams už ačiū, kitų vartotojų sąskaita?
HardAxe 2024-06-12 22:07
aš apie tai ir kalbu,- įvadas ir šildymo sistema paskaičiuota taip, kad galėtų sušildyti namą. Relybėj ji taip neveikia, arba veikia trumpą laiką. Aš asmeniškai prasuku 14MWh metam. Apie 1MWh mano kompai, dar 1MWh drėgmės surinkėjas techninėse patalpose. 8kw čia trumpalaikis pikas, ką matau savo grafikuose. Žiemą buvo dar netikslūs, dabar iš skaitiklio nuskaitinėju, bet +/- pasitikėčiau skaičiais. va atkasiau vasario pabaigos duomenis. Iš trijų fazių šita turėjo didžiausią piką, 3,34kw. bendrai vartojimas 6,3kw. čia biškį aproksimuota statistika, trumpalaikis pikas turbūt didesnis buvo, bet įdėja turbūt aiški, ką norėjau pasakyti. Dėl namų atšildymo, tai tą ir turėjau omeny, įvadas turi pavežti pajungtus radiatorius nešaudydamas. Namas greit neatšyla, bet negali saugikliai šaudyt nuo šildymo sistemos. Išvažiuosi žiemą slidinėt, dings elektra keliom valandom. Atšals namas, įsijungs viskas, iššaus automatas - namai visai užšals Taip nebūna.