„Baltijos šalys traukiasi.“ Kas vyksta

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2024-07-12 14:25
Kas būtų jei Rusija nukaltų jungtį su Lenkija? Ar turėtume elektrą?
bahuriux 2024-07-12 14:48
Tas pats jei nebūtu jungties su Lenkija ir Rusija atnungtu nuo BREL. Rusija jau buvo taip padariusi, bandymo/šantažo tikslais, bet Lietuva puikiai susitvarkė. Turi būti kažkokia elektrinė kuri sinchronizuoja dažnį, bet šiais laikais tą gali padaryti ir išmanūs valdikliai. Taigi ko gero nieko neatsitiktu dėl dažnio, gali tik pritrūkti energijos, jei dar ir nutrauktu kabelį su Švedija tuo pačiu ir su Suomija ko gero. Nors ne nepritrūks energijos užkurs šilumines elektrines varomas dujom ir mazutu.
Kyborg 2024-07-12 17:54
Lietuva turi daugiau nei pakankamai rezervinių pajėgumų (šiluminės elektrinės) apsirūpint elektra, tiesa, ji tokiu atveju būtų brangesnė.
Benediktas 2024-07-12 18:05
Tai ta sinchronizacija reikalinga tik parduoti/pirkti su užsieniu, kai trūksta arba perteklius? Aš galvojau, kad čia turi suktis kažkokiu žiedu būtinai.
donatasv 2024-07-12 19:17
Sinchronizuoja ne šeip sau ir ne kažkoki žiedai svarbu. Jei pameni mokyklos laikus braižydavai diagramas. Šiuo atveju turi sin bangą t.y. ant fazės 50 kartų per sekundę šokinėja iš + į -. Kiekviena į tinklą pajungta elektrinė turi gebėt palaikyt tapatį dažnį ir tu negali paduot į tinklą + jei tuo momentu -. Viskas turi sutapt kitaip nusproginės tau viskas. Ukraina prieš karą irgi skubėjo pereiti prie vakarų sinchronizacijos, kad ruskelis nepridirbtų reikalų.
Benediktas 2024-07-12 19:36
Aš suprantu, kad sinchronizacija reikalinga visoms elektrines pajungtoms i ta pati tinklą. Bet kaip suprantu jei šiandien kažkas nutrauktų sinchronizacijąsu Rusija, pas mus elektra liktų, nes musų pačių elektrinės būtų sinchronizuotos, uzkurtos naujos. Ta sinchronizacija su Rusija ar Europa reikalinga tik kad pasinaudot vieni kitu elektra - balanso atžvilgiu?
bahuriux 2024-07-12 20:30
Taip ir yra. Bet net nebūtinai turi būti sinchronizuota su kaimyninėm šalim, pvz su Švedija yra nuolatinės srovės kabelis, bet mandri keitikliai šiais laikais daro "stebuklus". Reiškia dideliam norui esant galima prekiauti su kaimynais net jei tinklai nėra sinchronizuoti, tik papildoma nepigi įranga reikalinga. Jei klystu pataisykit, bet dabar iš to nuolatinės srovės kabelio iš Švedijos mes galim tik pirkti, bet ne parduoti. Bet įdiegus papildomą įrangą būtu galima ir parduoti. Na dar sinchronizuoti reikia savo tinklą, kad dažnis nenuplauktu belekur, kai yra tiek daug gamintojų didelių ir mažų ir nepastovių, turi būti arti 120 laipsnių tarp fazių ir 50Hz +/- kelios šimtosios.
immortallt 2024-07-12 23:12
Lietuvoje sinchronizaciją ir pirminį rezervą šiuo metu užtikrins akumuliatoriai, jei staiga atjungtų mus nuo Brell. Sinchronizacija su didesnėmis šalimis aktuali paprastinant prekybą, lengviau užtikrinti nepertraukiamą veikimą. Swedlink bent jau šių metų gegužės 11 d. padavėme elektros ir atgal į SE4. Po to iki šiandien buvo tik importas. Ankstesnių datų nemokamai neleidžia pažiūrėti, bet panašu, kad galime atgal paduoti jiems elektrą. O šiaip taip, Lietuva gali veikti izoliuotos salos rėžimu, o bet tačiau, kainelė elektros primintų 2022 pikus.