Pirmoji pasaulyje šaltosios sintezės technologija. Kelias į neribotą energiją  (1)

Ši technologija yra perspektyvi švarios termobranduolinės energijos gamybai.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Oak Ridge National Laboratory, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ITER_Tokamak_and_Plant_Systems_%282016%29_%2841783636452%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indijos kompanija HYLENR paskelbė, kad jai pavyko sukurti pirmąją pasaulyje šaltosios branduolių sintezės technologiją, leidžiančią sukurti švarią energiją.

Bendrovė taip pat gavo Indijos vyriausybės patentą dėl savo mažos energijos branduolinio reaktoriaus technologijos.

Demonstruojant technologiją mokslininkams pavyko pasiekti nuoseklų 1,5 karto energijos kiekio padidėjimą esant 100 W įėjimo galiai, rašo „Interesting Engineering“.

Remiantis HYLENR pareiškimu, jie naudojo mažos energijos reaktorių, kad sukurtų šaltos branduolių sintezės reakciją, naudodami nedidelį kiekį vandenilio ir elektros. Tokiu būdu branduolių sintezės pagalba vyko šilumos ir energijos gamyba.

[EU+Kuponai] Įspūdingi 3D spausdintuvai, arti 2 km šviečiantys monstriniai žibintuvėliai, JAV specialistų rekomenduojamos ergonomiškos kėdės, mini PC ir kt. (Video)
4127 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-12-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „ELEGOO Saturn 4“ - 3D spausdintuvas

2) „ELEGOO Saturn 4 UItra“ - 3D spausdintuvas

3) „Newtral MagicH002“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

4) „Astrolux EC01X“ - 6800lm, šviečia iki 1765 m, 26 d. laiko baterija

5) „BMAX B8 Plus“ - mini PC, 24GB RAM, 512GB SSD, Win 11 OS

6) „Violent Fan X3“ - portabilus, įkraunamas ventiliatorius

Išsamiau

Eksperimentas parodė, kad reaktorius gali pagaminti bent 1,5 karto daugiau šilumos ir energijos, nei buvo sunaudota sintezės reakcijai pradėti. Taigi ši technologija yra perspektyvi švarios termobranduolinės energijos gamybai. Indijos įmonėje energijos gamybą norima padidinti 2,5 karto, palyginti su energija, sunaudojama šaltai branduolių sintezei pradėti.

Kaip paaiškino mokslininkai, šaltoji branduolių sintezė vyksta dviejų vandenilio atomų sintezės metu, todėl susidaro nestabilus helis-3. Tada įvyksta susiliejimas su dar vienu vandenilio atomu ir susidaro stabilus helis-4. Vandenilio pertekliaus išsiskyrimas sukuria šilumą ir energiją.

 

Pasauliui ieškant švaresnių būdų savo energijos poreikiams patenkinti, sintezė laikoma geriausiu būdu neribotai energijai gaminti.

Verta paminėti, kad daugelį dešimtmečių šaltosios branduolių sintezės technologija sukėlė fizikų ginčus. Kai kurie iš jų mano, kad ši technologija negali būti veiksminga.

Faktas yra tas, kad termobranduolinės energijos pagrindas yra vandenilio sintezės reakcijos, vykstančios Saulės ir kitų žvaigždžių šerdyje, kur temperatūra yra maždaug 15 milijonų laipsnių Celsijaus. Tuo pačiu metu, kad įvyktų termobranduolinė sintezė, reikalingas didžiulis slėgis.

Tai, kad eksperimentiniuose termobranduoliniuose reaktoriuose neįmanoma sukurti visų Saulės sąlygų, lėmė tai, kad termobranduolinės sintezės pradžiai fizikai turi sunaudotii didžiulį energijos kiekį, o plazma tokiuose reaktoriuose įkaista iki 100 milijonų laipsnių Celsijaus. Tiesą sakant, tai yra skirtumas tarp karštos ir šaltos sintezės.

 

Tačiau fizikai iki šiol sugebėjo gauti tik nedidelį perteklinės energijos kiekį sintezės būdu. Tačiau eksperimentai šia kryptimi tęsiasi.

Ar Indijos kompanijos parodyta šaltosios branduolių sintezės technologija tikrai veiks taip, kaip turėtų, parodys laikas. Bet pradžia daug žadanti. Galbūt šios technologijos pagalba bus galima gauti didžiulį kiekį švarios termobranduolinės energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(4)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)