Pajudėjo saulės elektrinės projektas Sacharoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2012-01-26 23:12
Visos branduolines technologijos turi tikimybe sukelti katastrofa. Visos branduolines technologijos palieka ypac pavojingas atliekas. Visos branduolines technologijos kainuoja brangiai.
pld 2012-01-26 23:41
taip taip sutinku aisku geriau utopines saules lenteles/vejo jegaines gaminamos ish dangishkos manos ir papje mashe ir nieko nekainuoja, jom nereikia laidu, jos nekenkia aplinkai bet puoshia ja, ir kas beko jos taipogi gamina nerealiai daug energijos.
technologas 2012-01-27 00:17
Matyt neapsimoka. Bet tai čia privati kompanija. O politikoje sukantis, kai rizikuoti galima svetimais pinigais ir netgi nepavykus neblogai uždirbti - kodėl gi ne
immortallt 2012-01-27 00:50
Nemanau, kad jau tokiam projektui nepaskaiciuota, kas kaip kur ir kada. Tikrai darko vaizda sacharoje... Beje, kaip ausinimo sistemoje gali dingti vanduo ? Gi sistema turetu but uzdara.
TLas 2012-01-27 11:23
Koks dar metimas i bala?!! Visu pirma tai investicija i atsinaujinancius energijos saltinius. Gal ir ne pats ekonomiskiausias budas (palygint su atomine ar aglies) bet uztai pats ekologiskiausias. Isivaizduoji kiek uodu dumu prireiktu tiek energijos pagamint kokias dujas deginant??? Nepamirsk ir tarsos leidimu kainu ir t.t. O ateiti ta tik aktualiau bus. Kitas dalykas, 15% nuo visos Europos yra didziulis skaicius. Europa skaiciuojant kartu yra didziausias pasaulio ekonomika, smarkiai lenkianti JAV, Japonija ar Kinija. Ir ja aprupinti reikia daugybes energijos. Tik geografiskai sis projektas bus siaures afrikoj ir artimuosiuose rytuose, reikia palaikyti gerus santykius, "ivesti" demokratija ten ir panasiai. Jog nesugalvotu koki sukileliai darbuotoju pagrobinet ir paciu elektriniu sprogdint:) p.s O ten zemelapi galima matyti planuojamu vejo jegainiu Lietuvoj??? Apie tai kazkaip 0 info...
blizzard 2012-01-27 12:40
Tlas, matyt ten dar ateityje bus iki tų 2050m. Beje jeigu pastebėjot, nes aš tik dabar pastebėjau, kad ten žemėlapyje yra dviejų rūšių saulės energijos elektrinės, yra tiesiog saulės baterijų laukai ir koncentruotos saulės energijos elektrinės. Būtent pastarosios ir bus statomos dykumoje, o saulės elementų laukai tik 6 vietose bus statomi. Tos elektrinės atrodo maždaug taip Čia veikimo principas su druska pagooglinkit jeigu įdomu. Kaip matot tokių jau yra N pristatyta ir veikia tokios elektrinės pakankamai gerai.
MANTASM 2012-02-24 11:51
Noriu įsijungti į diskusiją ir pateikti savo skaičiavimus. 1.Jeigu sutikti, kad elektrinės galingumas 2 GW, tai per metus nesustodama elektrinė pagamins 17,52 TkWh. Iš dalies galima sutikti, kad šios energijos užtektų 700 tukst. namų, bet tik buitinėms reikmėms, bet ne šildymui, nes į metus teks 2503 kWh vienam namui arba mėnesiui 208 kWh. 2. Pagaminta energija 17,52 TkWh kainuos skaičiuojant europoje vidutiniškai 0,25 euro už kWh (žinant, kad elektros energijos kaina kaip ir atlyginimas nuolat kyla) gauname elektrinės pajamas per metus ir tai sudarys 4,380 milijardų eurų. Sakykime pelnas 10% tai sudarys 438 milijonus eurų. Tuomet investicijos jeigu jos būtų teisingos: 400 milijardų eurų, tai atsipirktų per 913 metų. Manyčiau gera investicija atsipirks per 15 metų, todėl 2GW galingumo elektrinė turėtų kainuoti ne daugiau kaip 6,6 milijardų eurų įskaitant ir tiekimo kaštus. Tuomet už 400 milijardų eurų galima pastatyti bent 60 tokių elektrinių įskaitant ir tinklus, kitaip investicija kažin ar gera. Išvada: Minėtos investicijos 400 milijardų eurų tai didžiulio projekto kuris turėtų apimti bent 120 GW galingumo elektrinių apjungtą tinklą.
immortallt 2012-02-24 14:48
Kazkokius visiskai vejus rasai. Elektra ir sildymas visiskai skirtingi dalykai. Didziojoje dalyje Europos sildymo net nera. Pasisildo elektra ir tiek. Tu supranti, kad saules jegaines yra intensyvios kapitalui ir didziaja dali kastu butent ir sudaro kapitalas, o ne kazkas kita, tad tavo skaiciavimai svelniai tariant, nelogiski. Be to, ta visa suma yra per 40 metu perioda, o ne siam vienam.
MANTASM 2012-02-27 13:41
immortallt rašo Kazkokius visiskai vejus rasai. Elektra ir sildymas visiskai skirtingi dalykai. Didziojoje dalyje Europos sildymo net nera. Pasisildo elektra ir tiek. Tu supranti, kad saules jegaines yra intensyvios kapitalui ir didziaja dali kastu butent ir sudaro kapitalas, o ne kazkas kita, tad tavo skaiciavimai svelniai tariant, nelogiski. Be to, ta visa suma yra per 40 metu perioda, o ne siam vienam. 1. Aš ir sakau, kad elektra naudojama tik buitinėms reikmėms išskyrus naudojimą šildymui nes per mažai kWh tenka vienam vartotojui, pasišildymas ir karšto vandens ruošimas sunaudotų kelis kart didesnį kiekį elektros energijos nei gaunasi skaičiavimais. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad vien karšto vandens paruošimui (4 narių šeima) sunaudoja per 300 kWh per mėnesį, tai jau daugiau nei iš viso 208 kWh per mėnesį pagal skaičiavimus. 2. Iš straipsnio: elektrinės galingumas 2 GW, investicijos 400 milijardų. Tai grubiai paskaičiavus ir išvada bus tokia kaip mano parašyta- Minėtos investicijos 400 milijardų eurų tai didžiulio projekto, kuris turėtų apimti bent 120 GW galingumo elektrinių apjungtą tinklą. Taigi 120 GW, bet ne 2 GW esant investicijoms 400 milijardų. Beto noriu pasakyti, kad kuo ilgesnį laiką naudosit investicijas ir negausit realios naudos (elektros energijos) tuo tik blogiau. Todėl kaip Jūs rašote , kad projektas tęsis net 40 metų. Todėl reikia sutikti su tuo, kad projektas būtinai turi būti suskaidytas į daugelį, bet ne į du etapus. Kas lauks 40 metų , kad sugrįžtų investicijos?
immortallt 2012-02-27 14:46
to MantasM, del 1) galbut nesusikalbejom. Siaip elektros gamyboje siluma daznai atlieka ir salyse, kur tiekiamas karstas vanduo, ne visai taip gautusi skaiciuoti. del 2 punkto, tai taip ir yra galingumas zymiai didesnis, tik dar nepamirsk ir elektros jungtims skiriamus pinigus, kurios sukuria pridetine verte, o jau pastatytos elektrines ir prades nesti graza is karto. Tai yra bus pajunginejamos elektrines +- tik pastacius. Tik cia jie neskaide visus darbus i koki 1000 etapu, nes tikrai niekam nebutu idomu.