Atominių elektrinių saugumas: aktyvistas be kliūčių ant AE stogo numetė dūminį užtaisą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gRysed 2012-05-03 14:54
Jau bunant man mazam, kildavo klausimas, kaip galima nesaugot tokiu irenginiu...
immortallt 2012-05-03 14:56
Nu kad teoriskai saugomas... Ir oro erdve neva saugoma... Bet kazkaip keista, kad tai dar nelabai buvo teroristu taikinys iki siol... Momentaliai visi reaktoriai butu isjungti.
DP 2012-05-03 15:12
Gerai, uždrauskim atominę energiją, pristatykim anglies/mazuto deginimo jėgainių ir galės džiaugtis žalieji. Arba pristatykim vėjo malūnų, kurie paukščius masiškai žudo (įpač pajūryje aktualu, kur migravimo keliai veda ir vėjas geriausias). Užtvenkim upes - tegu žuvys dvesia. O saulės baterijų neužteks, ypač žiemą. Toks vaizdas, kad žalieji aklai puola atomines, nepagalvodami, kas būtų jų normas išsipildžius.
Xdmin 2012-05-03 15:20
Ne viskas taip blogai, taip jie protestuoja, bet siuo atveju gerai kad protestantas "zalietis" nutupe o ne koks teroristas. Bus (tikiuosi) atkreiptas demesys i sauguma.
SG 2012-05-03 15:22
Sutinku. Kalbų daug, o realių alternatyvų nematyti.
Shinigami 2012-05-03 15:28
Nes kol kas alternatyvų nėra. O šiaip kad ir ką apsauga butu bedariusi, ji vis tiek butu likusi kalta. Nes matant, kad kažkas atskrenda nėra galimybės jo nutupdyti, tad vienintelė galimybė yra nušauti. Bet jei apsauga ji butu nušovusi kartu su ta duminuške, butu net dar didesnis skandalas kilęs.
immortallt 2012-05-03 15:30
Na siaip alternatyvu yra. Ta pacia atomine energetika butu galima padaryti daug saugesne - pirmas dalykas, tai kur apsauga ? Jeigu ten butu buves ne duminis paketas o teroristo numesta bomba ? Antra, pati technologija atgyvenus jau. Be to ir apmokestinimas tarsos turetu but tokiu paciu principu kaip kitiem energijos gavybos saltiniams. Lietuvoje, kol kas jokiu problemu nera manau, o kaip su JAV ? Prancuzija ? Dar sakyciau net Baltarusija ir Ukraina.
Rukis 2012-05-03 15:30
galima būtų bandyti įgyvendint kosmoso jėgainių projektą, bet kaštai būtų milžiniški, o ir sėkmė nėra garantuota, bet jei pavyktų - energiją galėtumėme gaminti kosmose, kur jokia radiacija, sprogimai ar dar koks vajus nebūtų toks baisus.
Arthuras 2012-05-03 15:43
Man keista, ar jis savižudis, ar šiaip kažkaip susitarė, kad padaryti tokį šou. Realiai, būtų užtekę vieno snaiperio, kad jį nušautų. Juolab, jei jį pasitiko iškart nusileidusį, vadinasi matė, ką daro. Labai jau įdomi akcija... Arba jis žinojo, kad nebus nušautas kažkokiu būdu, arba yra psichiškai nesveikas.
kestutisz 2012-05-03 15:49
Iš parasparnio numesta bomba? Kokio dydžio parasparnis turėtų būti pakelti rimtam kroviniui arba kokio plonumo reaktoriaus sienos? O dūminę "šaškę", kad ir su RC lėktuvėliu nors šiandien iš stovyklavietės kitoj ežero pusėj ant IAE stogo užmesti gali, na ir kas?
Windas 2012-05-03 15:49
tai nera karine zona.. uz ka ji turetu nushauti?
Juodulys 2012-05-03 15:53
Jei ten būtų buvęs teroristas, tai jis su parasparniu atsivežtų na.. tarkim 50kg bombą. Ir tarkim numestų ją ant stogo. Ir ką? Na apgadintų stogą, gal net sugriautų. Ir?.. Reaktorius kaip dirbo, taip ir būtų dirbęs. Na gal išjungtų. Dėl viso pikto. Kas verčia manyti, kad apsauga nematė jo atskrendančio? Juk sulaikė vos tik nusleido? Ir prieš tai buvo geras komentaras: o tai ką turėjo daryti, kai matė jį atskrendantį? Nušauti? Ar tikrai reikia, jei jis nekelia tiesioginio pavojaus reaktoriui? Teritorija virš elektrinių yra neskraidymo zona. Tai kai didelis lėktuvas (kuris gali kelt pavojų reaktoriui) skristų link elektrinės, va tada gal ir būtų galvojama apie numušimą. Lietuvoje kažkur netoli elektrinės yra dislokuotas zenitinis (ar raketinis? ar tokį turim?) dalinys, kuris saugo oro erdvę virš atominės.
Varnagas 2012-05-03 15:55
O kodėl vardan saugumo ir t.t. nebūtų galima atominių elektrinių statyti po žeme? Iškasti duobę gal ir yra ką veikti, bet paieškojus rasti galima ir jau iškastų duobių. Žinoma reikalingas seismiškai ramus regionas, bet jis reikalingas ir ant viršaus esančioms elektrinėms. Pakasus visą darbinį reaktorių po žeme avarijos metu ne tik kad lengviau užkonservuoti ir lokalizuoti avariją, bet ir išorinis poveikis (šiuo atveju tik iš viršaus) daug lengviau atlaikomas. Tvarkingai ir protingai padaryta struktūra tiek eksploatacijai, tiek priežiūrai, remontui, tiek gynybai nuo grėsmių. Keliasdešimties metrų žemės, grunto ar net miško sluoksnis ir nuo dūmų šaškės, ir nuo rimtos bombos saugos kaip reikiant. Vienintelė apsauga tai įėjimams į objektą kažkur iš viršaus ir kritiniais atvejais užsidarymas iš vidaus jeigu ant apsaugos būdelės nukrenta daugiau nei šaškė. Pagalvojus panašiai tai trečioje knygoje Hunger Games. Ten principas irgi panašus aprašytas, nebijantis poveikio iš paviršiaus, viskas po žeme, netgi gan giliai. Jei neklystu atominės naudoja daug vandens aušinimui. Dideli kiekiai praeinančio vandens, kurį dar ir pumpuoti reiktų, po žeme turbūt pavojinga. Priėjimas į telkinius vandens taip pat turbūt silpnoji grandis reikalo. Visgi ne urvuose gyvenam, tikrai galima rasti būtų efektyviai aušinti reaktorių be išorinio vandens, visiškai autonomiškai. Dar geresnių šiluminio laidumo savybių alyva? Skystintas vandenilis? Pačios žemės vėsa? Arba kas tik nori.
Shinigami 2012-05-03 15:58
O tai kaip supranti AE apsaugą. Lauks kol numes bomba ir nutups? Nėra kito budo kaip nušauti, bet kadangi tai nekarinė zona tai greičiausiai pagal įstatymus net negali šaudyti. O tai kaip tada apsaugoti nuo oru skrendančio teroristo? Be to galimas daiktas, kad ji gerai apžiūrėjo pro žiūronus ir matė, kad neturi sprogmenų (ar reikiamo jų kiekio).
vyteniss 2012-05-03 16:09
Prancūzijoje tokio dalyko, kaip apsauga iš oro atominei elektrinei išvis neegzistuoja. Pagal juos tai nėra grėsmė. Greenpeace jau ne kartą kreipėsi į valdžią dėlto tačiau visad buvo ignoruojami.
azotas 2012-05-03 16:16
Manau Lietuvoi irgi butu imanoma taip paskraidyt virs atomines ir nelabai tikiu, kad tave kas nusautu..
Juodulys 2012-05-03 16:28
Gal Prancūzijos valdžia žino tai, ko nežinom mes? Gal pvz reaktorių aktyvioji zona yra duobėje ir lėktuvas nušluotų tik pastatą, bet pats reaktorius liktų uždaras? Nukristų valdymo strypai ir užgesintų reakciją? O dėl teiginio, kad buvo ignoruojami.. Na visų pirma, tai nežinom ar tikrai buvo ignoruojami. Taip pat, nemanau, kad su tokia skandalistų organizacija norėtų pasidalinti simuliacijų rezultatais, kuriose matosi kiek sprogmenų ar degalų reikia pakraut į lėktuvą, kad sugriautų ir pačio reaktoriaus apsauginį gaubtą. O tai paskui dar ir paviešins rezultatus, ir teroristai žinos kaip sprogdint
vyteniss 2012-05-03 16:30
Europos komisija irgi užsisėdo ant prancūzų, nes atliekant dabar visoj europoj streso testus atominėms prancūzai nesutiko atlikti testus dėl atakų iš oro. Tai nebent jie tiek žino,kad net su EK nesidalina informacija.
immortallt 2012-05-03 17:08
Kiek reiktu C4 sukelti rimtai zalai ? Beje, kai parasparniai yra ir dvivieciai, tai manau ir 80kg bombike pakeltu. Kalbat taip, lyg po sprogimo ar smugio negali sutrikti sistemu veikla, pvz reaktoriaus ausinimas ? Arba vidinio ausinimo skystis (kuris tampa radioaktyvus po ilgo naudojimo) isislieti ? Arba dar velniai zino kas nutikti ? Tiesiog kaip ir nelinkes su fejerverkais zaisti, taip ir nelinkes su atomine zaisti. Del po zeme kisimo, cia reikia inzinieriu klausti, bet ausinti uzdaram cikle, pats pagalvok kaip. Su kondicionierium ? Tada elektros butu nepagaminama praktiskai nieko.
Ignasnn 2012-05-03 17:40
už grėsmę Strategiškai svarbiam objektui?... o šiaip kas trukdo ant parlamento iš parasparnio numesti bombą? ar kokio kito objekto? niekas..žvlagybos ne šiaip sau dirba, vis tiek gauna duomenų apie perkamus sprogmenis ir pnš..