Danija sieks 100 proc. reikalingos energijos pagaminti iš atsinaujinančių šaltinių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Analog 2012-05-30 13:50
Na ir kokios ten sumos? Dar informacijos šaltiniu jei pasidalintum būtų gerai.
Zergas 2012-05-30 14:25
o tau raktu nuo buto kur guli euru maisas nereikia?
Arthuras 2012-05-30 14:26
Kas tau ** sakė, kad atominė aprūpins visą LT poreikį? Daug šneki, bet mažai skaitai, tai geriau patylėtum. Immortallt, pats visur kiši, kad va atominė gali brangt, elektra kainuot brangiau, nei prognozuojama ir t.t. Bet tavo pačio skaičiai apie atsinaujinančią energetiką yra nuleisti nuo lubų. Absoliučiai. Vienas menkas netikslumas ir viskas apvirsta aukštyn kojom...
blizzard 2012-05-30 14:49
Įsiskaityk pats ką rašai, išleisime tokias lėšas ir nebūsime visiškai aprūpinti elektra? Tai kiek tada Lietuvoj tos elektros reikia? už tuos 15milijardų būtų galima aprūpinti visą Lt elektra iš atsinaujinančių šaltinių, galų gale būtų galima pastatyti elektros tiltą su švedais ir pirkti elektrą pigiau, kai tuo tarpu jūs suokiat kad AE už 15 milijardų labai ekonomiškas ir realus projektas, tuo tarpu pridėdami kad jis neaprūpins Lietuvos 100proc. elektra? tai kur ta išsvajota nepriklausomybė nuo kaimynų tada? kažkokios nesąmonės kuo toliau tuo labiau.. Tai kurią dalį Lietuvos energijos poreikių AE užtikrins tada?
Acme 2012-05-30 14:52
Pateik skaičius ir šaltinius ką už tuos 15 mlrd. galima padaryti kad Lietuva pasidarytų nepriklausoma nuo išorinių energijos tiekiejų?
kurmis 2012-05-30 15:00
Skiedi vėl. Jokio monopolio AE nebus. Viskas bus prekiaujama per birža. Per jungti su Švediją, jei bus tuomet pigiau nei kiti šaltiniai, galesime pirkti norvegiska elektrą, per pavasarinius potvinius is hidroelektrinių, kai jau kasmet perkame iš Latvijos vos nedykai elektrą, nes jie neturi kur jos kaupti. Todėl, kad subsidijuoti visada neapsimoka. Reiskia ji neatsipirkanti komerciskai, o tik del mados gaminama. Tai gamink elektra is vejo ar saules, kad nereiketu subsidijuoti, o konkuruotų rinkoje kartu su AE ir kitais. Ir sulyk mums vartotojams pigiau ir Lietuva nupirks is taves per birza. Tada apsimokes po tam tikro laiko. Bet artimiausi metu tas nesimato ir netolimoje ateityje. Kame problemos. Nori "žalieji" ant svetimos kupros į dangų nujoti. Neišdegs. P.S. Už branduolinę, iškastinę bei žaliąją energetiką. Prašom reišktis. Visiems vietos yra.
blizzard 2012-05-30 15:11
Kaži ką jūs veikėt kai buvo diskutuojama dar bent penkiose skirtingose temose šiais klausimais, ten buvo pateikti atitinkami skaičiai, neturiu noro ir ryžto tą patį kopint ir pastint, immortal buvo net atskirą temą sukūręs šiems klausimams bet kažkodėl ji nugrimzdo į nenusisekusių temų bedugnę. Jeigu tam tikri autoritetai kalbantys per televiziją jums kelia didesnį pasitikėjimo jausmą ar turi kažkokią ryškiai spinduliuojančią autoriteto aurą - prašom. Galiu pasakyt tik tiek Acme, kad šiuo metu tu pats negali pateikt jokių šaltinių kurie nurodytų tikslę elektros energijos kainą po atominės elektrinės statybų, neturi šaltinio kuris nurodytų tikslią (o ne numatomą) pastatymo datą, nežinai kiek tiksliai kainuos panaudoto kuro saugyklos statybos darbai, galėčiau tęsti ir tęsti apie tai ko tu nežinai, už tai 141 snukis sėdėdamas seime viską gerai žino, bėda tik ta kad kiekvienas iš jų irgi žino skirtingai. Už tai kol mes aiškinamės kas ką žino normalios šalys toliau tobulina savo technologijas ir nusigręžia nuo atgyvenusių dalykų prie kurių mes einame kaip prie kažkokios panacėjos.. Per tuos numatomus (numatomus..) 10 metų kuomet statys AE ji greičiausiai taps neekonomiška dėl tobulėjančių technologijų man įdomu kodėl yra taip tylima apie funkcinį tokio objekto nusidėvėjimą..
Acme 2012-05-30 15:15
Esmė čia aš nieko neteigiu, o tu teigi, o jei tu kažką teigi, tai turi pateikti įrodymus. Aš noriu skaičių iš kurių galėčiau kažką spręsti. Ir pateik skaičius šaltinius, nes tavo, teiginiai neturi pagrindo, be pagrindimo.
immortallt 2012-05-30 15:27
Moki palukanas paskaiciuoti ? Tai bus pirminis saltinis ir nereikia but mokslininku, kad tai suskaiciuoti. Pajamas paskaiciuoti irgi nereikia buti genijumi. Sulygink ir pasakyk, kas gaunas. Moksliniu straipsniu sia tema nebus. Kodel ? Todel kad tavo moksline karjera baigsis su tokiu straipsniu. Be to i apsimokejima ieina labai daug kas. O siaip Turkai nesenai pasistate atomine, jie moka atominei 32-33 lietuviskus centus uz kwh. Be to ekonomine nauda skaiciuojama labai subtiliai. Pvz Japonams atomine daug labiau apsimoka nei mums, nes jie patys vysto technologijas. Praktiskai kiek biudzetas isleidzia, apie puse turetu grizti dar atomines neijungus per mokesciu surinkima. Musu atveju, mes tik galesim plytas paveziot ir zemes pastumdyti. Itariu dar ir cementas kupolui musu netiks, nes kiek zinau yra spec misiniai. Arthurai, as tiek skaiciau visko ir maciau informacijos saltiniu, kuriu neturejau matyt bei kitu, kuriu informacijos negaliu sakyti, kad kai kas painiojasi, o prisiminti is kur gavau negaliu. Esme ta, kad vejas atpiges. Biokuras gaminti tik elektrai neapsimoka, apsimoka labai stipriai kai gaminama siluma+elektra. Nes kuro dedamoji tik 8ct/kwh dabartinemis kainomis. Jeigu neapsimoketu, tai ar privatus kapitalas i tai investuotu pinigus ? Tas pats Fortum Heat kazkurioj saly valdo ir atomine elektrine, bet kazkaip nestato/neinvestuoja atominiu kur tik yra poreikis, o dirba prie biokuro daugiausia.
Zergas 2012-05-30 15:30
to kurmis avily,o kur kisi AE pagaminta elektra jei ji bus brangesne nei importine ar alternatyvi?girdejai kiek duju tures supirkti LT vartotojai kad duju terminalas butu rentabilus?manai kad su elektra bus kitaip?kad nereikes moketi brangiau "uz nepriklausomybe"?
Acme 2012-05-30 15:39
didina šiltnamio efektą. Man reikia faktų ir šaltinių. Ir nereikia čia kurti sąmokslo teorijų, kurios pagrįstos nuomone. Jei butų efektyvu ir įvykdoma, būtų straipsnių daugybe. Nu bent vienas turėtų būti?
immortallt 2012-05-30 16:03
Zinai, rankiojau as nuorodas, norejau padaryti viska graziai excel lenteleje. Ten ieskojau jums tu nuorodu, galvojau kaip skaicius pateikti graziai ir pan. Sukisau kokias 3h savo savaitgalio. Niekam buvo neidomu. Tad pradek kazka pats daryti ir GALVOTI. Kiek kainuos atomine ? Oficialiai buvo pasakyta 20mlrd su reikalinga infrastruktura (nutiesti kelius, kad atvezti reaktoriu ir pan). LT mokes berods 9mlrd. kiek gaunas palukanu nuo 9mlrd jei prafinansuoja uz 7% tikiuos moki paskaiciuoti ? Uz 7% skolinasi valstybe, o atomines projektas vertinamas rizikingiau. Tai dar reiktu palukanas pradet skaiciuoti nuo pat pirmuju metu kol nevykdo veiklos, bet paprastumo delei sita ismeskim (nors jau cia gan daug nutylim islaidu). Kiek kwh pagal optimistini 90% efektyvuma pagamins ? Is ju mums priklausys trecdalis. Padalink ir turesi. Tau reikia sitokiam paskaiciavimui oficialaus saltinio ? O gal daugybos lentelei irgi surasti moksliniu straipsniu pagrista paaiskinima ? Sitas skaicius kuri gavai - optimistinis. Jei palukanas pavyktu gauti mazesnes nei valstybei - tai jau subsidijavimas is vienos ar kitos puses. Jei valstybe skiria pinigus is biudzeto ir nepraso palukanu, bent tiek, kiek paciai kainuoja - subsidijavimas. Apie CO2 ir biokura, net aiskint nera noro. Paskaityk apie tai, kas ieina i tarsos kvotas ir ne. Atomine deja naudoja, biokuras nenaudoja. Apie turkus - susirask. Buvau numetes kazkada. Kiekviena karta del kiekvieno neieskosiu. Nenorejot padaryt viska graziai excel - nereikia. O tu dabar man tada jau pateik kur pasaulyje naujai pastatytoje elektrineje mokama 15 lietuvisku centu uz kwh ? O kur statybos kastai nepabrango ? O kur pastate laiku ? Aklai tiki ka kalba ir raso kiti, nemoki paprastos daugybos atlikti ir paziureti ar tiesa ka kalba. Bandziau ieskoti pas save klaidu, nes pasirode neitikima man. Deja pasirodo teisingai viska darau. Jei sumazini kapitalo kastus atominei, ta pati gali padaryti vejo jegainems ar biokurui ir taps tiek pat patrauklu.
Acme 2012-05-30 16:58
, kai turi tokius saulė energijos išteklius? Aš esu logiškas žmogus, bet tu nesugebėjai pateikti skaičių ir informacijos šaltinių, kurie įrodytų, kad ką tu teigi yra teisinga. Aš neturiu išankstinių nuostatų ir tik pasitikiu faktais. Susimąstyk ar tavo įsitikinimas yra teisingas, kai negali įrodyti kitam žmogui ką pats galvoji?
immortallt 2012-05-30 17:38
Paskola atominei siaip planuojama 20 metu. Vejo jegainei su dabartinem salygom 12. Eksploatacijos islaidos, pagal oficialius LT planuoja 7-10ct/kwh, pagal pasaulio vidurkius 8-12ct/kwh. Bet tu suskaiciuok vien tik finansavimo islaidas ir pasakyk, kad telpama i 15ct/kwh. Tu supranti is kur atsiranda CO2 biokure ? Tai sugeria tie patys augalai! Pasodinus biokura pirma jis sugeria CO2, tik po to isleidzia. Vienintelis trukumas - kol kas transportas naudoja iskastini kura. Bet ilgainiui ir cia susitvarkys. O atomine energetika labai stipriai didina CO2. Skaiciuojam pastatytmo CO2 pedsaka. Ko klausi trecia karta ? Urano pagal dabartines technologijas ir kokia statyt planuoja LT yra tik 100-ui metu. Atsinaujinancios potencialas - iki tol, kol zeme taps negyvenama del saules radiacijos, sprogusios zvaigzdes, meteoro, kuris istaskys zeme ar praskriejancios Nibiru, kurios gravitacinis laukas sudraskys planeta i gabalus. Turkai turi didziuli energijos trukuma. Be to saules energetika dar ne tiek istobulinta, kiek biokuras ar vejas, kuo jie nelabai gali pasigirti. Be to saule jie naudoja placiai karstam vandeniui. O del atomines Turkijoje - ieskok. Tikrai buvo viesas straipsnis. Negaliu irodyti. Atsiversk mano daryta excel'i forume. Ten visi paskaiciavimai yra tik FINANSAVIMO puses. Nespekuliuoju as net kiek pabrangs atomines statybos (o jos visad brangsta). Kai perskaitysi tiek, kiek skaiciau as, tada gal suprasi. Be to palukanu skaiciavimo vis dar neatlikai ? Tai mokyklinuku uzdavinys ir tik palukanas skaiciuok. Net grazinimo neskaiciuok, nes tai jau mandresne formule, kurios net nepamenu dabar supaprastintos. Gali nebent excelyje daryt, bet irgi teks naudot funkcija, nes per daug kintamuju, kad padarytum mintinai.
shift 2012-05-30 19:33
O problemos tame, kad biokurui užauginti reikia išdeginti daug dyzelino, juk su arkliu tų laukų neišdirbsi. Traktorius aria, sėja, kerta, veža. Smulkinimui elektra taip pat naudojama. Biomasė nėra tokia žaliava kurią gautum už dyką, jos kaina tampriai surišta su dyzelino kaina. Todėl ar deginti dujas iškart katilinėj ar deginti kurą traktoriuje dar alinant dirvožemį, kelius? Kol kas biokuras apsimoka, bet tik tol kol dyzelinas nepasiekė tam tikros kainos. Va jums ir nepriklausomybė nuo iškastinio kuro.
immortallt 2012-05-30 19:52
Nusikalbi totaliai. Dyzelino reikia pakankamai mazai ir kuro kaina biokuro kainoje sudaro maza dali ~20%. Zinoma yra daug kintamuju. Toliau, manau ateityje kura pakeis kazkas kita. O kaip manai, kaip sodrinamas uranas ? Dazniausiai buna salia kokios dvi anglimi kurenamos elektrines, kurios aprupina sodrinimo gamykla elektra. Zeme alinama labiau auginant javus. Beje, o ka siam pasaulyje gauni uz dyka ? Nieko. Tad nekabink makaronu. Tuo labiau, anksciau ar veliau transportas irgi gaus pereiti ant kazko kito. Jau dabar po truputi kure didinamas skysto biokuro kiekis. Ateityje, galbut bus ir elektra, kuria jei gaminsim is atsinaujinanciu, bus svari.
Vytax 2012-05-30 20:13
Žemė alinama tada, kai iš jos imama ir niekas neduodama. T.y. kai niekuo netręšiama. Be to karklai dar, dar. Bet biokurui dar siūlomos auginti drebulės. Taigi po tokios plantacijos užveisimo, melioracijos sistemoms „kapiec“. Ir dar trečia. Žemės vertė po tokios plantacijos užveisimo gali kristi. Karklus užveisti labai paprasta ir greita. O štai nurauti ir vėl žemę paversti vėl tinkamą auginti kitoms kultūroms yra sunkus ir daug investicijų reikalaujantis procesas. O šiaip tai mano nuomone tai niekas tų plantacijų ir neaugins. Viskas eis iš miškų. O kai ten mediena pasibaigs, tada prasidės įdomūs dalykai biokuro rinkoje.
kurmis 2012-05-30 20:52
Perkama bus tiek kiek poreikis bus rinkos. Kaupti dujoms bus statoma sava požeminė dujų saugykla Klaipėdoje. Vėliau galbūt bus jungiama dujotakiu su Latvijos saugykla.
Acme 2012-05-30 21:42
; kur a paskolos suma, b palūkanos, o c kiek metų imama paskola.
Analog 2012-05-30 21:44
Nu matau neturi ką atsakyt, tai reiškia čia tėra niekuo neparemti tavo išvedžiojimai, niekiniai.