Konkurencinė tarnyba: nebijokite SGD terminalo kainos - pagalvokite, kas būtų jei terminalo neturėtume

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

hamann 2015-10-23 10:51
Connect the dots, stupid. Jei 2012 mokėjome ~vidutinę kainą, tai 2015 mokame vieną žemiausių kainų. Čia nori pasakyt, kad nafta skirtingai pigo europoje? Kad terminalas nedavė naudos? Šaltinis https://ec.europa.eu/energy/en/statisti ... t-analysis
Audrius 2015-10-23 11:09
zinai, kad pvz Londonui tokio vieno LNG terminalo uztektu mazdaug dviem savaitem, o lietuvai kiek, kokiam pusmeciui speju. Jei BP stato saugykla, tai procentaliai skaiciuojant nuo UK ar Vokietijos BVP ten lasas juroj. LT tuo tarpu, tam skiriama neadekvaciai daug. Kaip ir kokia AE investiciju tas nepateisis. Taskas. Nepriklausomai, kaip ta laiva bepavadinsi ir kaip tu del to jausies, fizikos desniu/ekonomikos tas nekeicia. LT beveik puse duju suvartojama trasu gamybai ir Kauno sildymui. Tai pirkdama sita terminala, LT trasu gamybai ir kiauriems butams suteike nacionalinio prioriteto statusa. Visi asilai, tada issitrauke savo trispalves ir uzdainavo LT himna Taip sakant, mes sovietinese gamyklose is duju darom trasas, jas parduodam vakarams (nu dar ir pieno produktu), o norvegai ir korejieciai mums pastato high tech laivus, kad mes galetumem ir toliau gaminti trasas ir sildyti saltus butus..Vokieciai, tuo tarpu uz piena ir trasas mums parduoda high tech haubicas ir boxerius, kad mes nebijotumem vaiduokliu nakti... Toks ekonominis saliu bendradarbivimas dar vadinmas pirmo pasaulio salys ir banana republic (LT cia zinoma pirmo pasaulio salis) Kol lietuvele uz paskutinius perka saugykla, Danai tiek suinvestavo i atsinaujinancia energetika, kad ten jau ne naujiena, kai momentiskai yra sugeneruojama 100%+ energijos poreikiu is atsinaujinanciu saltiniu.. Bet jau supratau, kad negalima skleisti ereziju. Taip sakant rusas puola!
immortallt 2015-10-23 11:12
Mane stebina toks bukumas žmonių... Net normalesnių argumentų nerandi...
hamann 2015-10-23 11:14
Čia dar pridėsiu vieną lentelę, kad dar kvailesnis atrodytum, kalbėdamas jog dujos pigo dėl naftos kainų kritimo.
Audrius 2015-10-23 11:23
Gal nesupranti termino "Fizikos desniai", tai savo argumenta paaiskinsiu, kaip vaikui. Yra zymiai pigiau investuoti i salies ukio nasuma ir skatinti atsinaujinancius energijos saltinius, nei pirkti labai brangu laiva, tam, kad privati gamykla galetu gaminti trasas ir nebutu salta sudinuose butuose. Nesutinki? taip sakant rusas ir toliau puola
immortallt 2015-10-23 11:30
Pirma, čia ne fizikos dėsnis, vaikeli. Antra, negali atlikti renovacijos per 5 metus visoje šalyje. Geriausiu atveju per 30, o realiai per 50-60 metų, vaikeli. Trečia, niekas labai nesirūpina dėl trąšų, nes įmonė per akcininkus priklauso rusų koncernui, tai viena iš priežasčių kodėl dujas iš Rusijos ir gaudavo pigiau. Ketvirta, net atlikus 100% renovaciją ir atsisakius trąšų gamyklos, dujos vis tiek liks reikalingos, nes dėl 2-4 savaičių metuose niekas nestatys naujų katilų kūrenamų biokuru ar daug taršesniu mazutu. Taip pat elektros tinklus balansuoti reikalingos dujos, nes katilas įsijungia maždaug 4-12x greičiau, nei kitu kuru kūrenamos katilinės. Penkta, laikantis tokios tavo argumentacijos, net į pigiausią šiuo metu esančią vėjo energiją investuoti neapsimoka, nes importinė elektra šiuo metu pigesnė. Tad čia bebandydamas aiškinti apie fizikos dėsnius, kur jų nėra, gal nueik atsiversk kokios 7 klasės fizikos vadovėlį ir pasiaiškink, kas yra fizikos dėsniai.
hamann 2015-10-23 11:31
O tu bent žinai kas ta fizika ir jos dėsniai? Nes čia ką kalbi visiškai nesusiję su fizika (jau net nekalbant apie teiginių validumą). moron
immortallt 2015-10-23 11:49
Trolių fabrike to nemoko, nepakanka lėšų.
Audrius 2015-10-23 14:00
Zinai kuri salis pasaulyje daugiausia suvartoja LNG? Japonija (straipsnio fotke, beje irgi is Tokijaus elektrine). Japonija yra viena labiausiai issivysciusiu pasaulio ekonomiku. Jie importuoja zaliavas ir energija ir eksportuoja labai aukstos pridetines vertes produkcija. BET, net ir Japonai vel atidarineja savo atomines elektrines, nes vien LNG deginimas jiems labai brangus. Dabar Lietuveles didziausias eksportas yra trasos ir pieno produktai+ mazeikiu nafta. T.y. labai zemos pridetines vertes produkcija. Be trasu gamybos, neturim nieko kito, kam dujos butu nepakeiciamos. Yra, maziau nei 3 milai biednu gyventoju ir daug daug ploto. Tu aiskini, kad mums reik tureti LNG terminala ... Nezinau ka dar tau pasakyt... Maziau musu bufetininkes klausyk, bus lengviau gyvent.
immortallt 2015-10-23 14:19
Rusijos dujų kaina ir tiekimas nepaklūsta fizikos dėsniams, net rinkos dėsniams nepaklūsta, tik politikai. Nebent teigi, kad Rusija visada laisvos rinkos kaina parduoda dujas? Įsivaizduoji protingu, bet faktų nežiūri, gyveni hipoteitiniame pasaulyje. Pasižiūrėk kiek yra namų dabar Lietuvoje ir kiek per metus renovuoja. Dabartiniais tempais niekada net nespėsime. 3% atnaujinimo tempas ne mano suvalgotas. Natūralus yra ~1,7% irgi ne mano sugalvotas. Bet ką čia, svarbu padrabstyti purvais. Taip, laivą dėl rusų įmonės trąšų gamyklos tik statėm. Ar SGD galia didelė? Taip. Ar galėjome imti pvz 1,2mlrd kub. metrų per metus parūpinantį terminalą? Ne. Kodėl? Niekas neplauktų iki mūsų. Kodėl? O čia jau veikia ekonomikos dėsniai. Kefyro pakeliuose dujų niekas negabena. Net nežinai kas yra balansavimas ir rezervinės galios užtrikinimas, o jis kalba apie biokurą ir vėją Vėjo iš vis negali įjungti kada nori, o biokuro kogeneraciniai įrenginiai įsijungia per ~1-2h. Dujų esant kritinei situacijai per berods 5 minutes. Kol pakursi biokurą, jau Lietuva sedės tamsoje. LNG kainos žinoma yra didesnės ir negali būti savaime pirminis šaltinis, bet net japonai visad turėjo pakankamai daug importui infrastruktūros, kad LNG galėtų atsivežti užtikrinti SAUGUMUI! Už tai visad mokėjo, nors naudojo itin mažai. Žinai ką pasakyk? Kaip per 2 metus atlikti visoje Lietuvoje renovaciją, kuo pakeisti elektros rezervo užtikrinimą (kūrventi 2,100 MW katilinę kiaurą parą biokuru?), kuo pakeisti rezervinius šilumos katilus visoje Lietuvoje, kurių reikia iki 4 savaičių (biokuro katilai iki 10x brangesni nei dujų). Bufetava tu bufetava, tikrai procesų valdymo nesugebi suvokti. Kaip ir rinkos ekonomikos. Kaip veikia elektros/šilumos tinklai, ekonomikos. Idealiame pasaulyje taip, nereikėtų SGD terminalo, bet toks paprastas dalykas kaip psichopatiniai kaimynai, kurie tiekia vamzdžiu dujas viską pakeičia. O šiaip, jei nereikia SGD terminalo, tai kam mums ta Būtingė, gi drūžba yra, gal bent į šį klausimą atsakysi normaliai? Ar irgi kokį durną pavyzdį iškreipęs per savo prizmę duosi? SGD terminalas niekada nebuvo grynai ekonominis projektas, jis toks negali būti, nes taip, vamzdžiu dujos beveik visada pigesnės (priklausomai nuo vamzdžio ilgio), bet su Rusija niekada nebūna ekonomikos, tik politika.
Audrius 2015-10-23 14:42
cia vienintelis siek tiek mesos turintis sakinys.. nors cia zinoma, tik kaimynas kaltas, o mes nukenteje.. visa kita nesupratimo ir religijos kratinys.. Pamirsau kaip vadinasi atvejis, kai zmogus viskam randa pasiteisinima-zodziu, turi ta atveji. Kas per naturalus 1.7% renovacijos tempai? Naturalus? Ta prasme cia gamtoj tokie tempai ir ju pakeist neisiena? Gal tada dirbtini renovacijos tempa reiktu naudot? Nemanai? Zinai, LT jau 20 metu vadovaujasi tokiais "naturialiais" vystymosi tempais, tai dar vis neturim energetiniu jungciu su vakarais. Speju cia irgi nieko pakeist negalim. Paziurek kiek paskutinais metais yra investuojama i atsinaujinancius saltinius ir i iskastinius-gal koki trenda pamatysi. Pasidomek, kodel taip vyksta.. Zodziu, sekmes tau naturaliu tempo evolucionuoti. Neidomu su religingais apie dieva gincytis..
immortallt 2015-10-23 15:05
1.7% vidutinis renovacijos tempas, kai nėra valstybės reguliavimų, subsidijų ir panašių briedų. Pakeisti žinoma galima viską, klausimas, kiek tai kainuos. Statybininkų dabar sunku surasti, tad jei padidinti nori renovacijos tempus 20x, iš kur trauksi patyrusių vadovų, darbininkų, įrangos ir kas tau tvirtins projektus? Žinoma, ir 20x gali per prievartą padidinti, tik naudos nebus daug- kainos išaugs iki kosmoso, kokybė bus šūdina ir viskas baigsis krize. Neturim? Na faktiškai taip, praktiškai baigiamieji darbai ir būsime geriausiai integruota šalis Europoje. Nuo 100% priklausomybės nuo Rusijos pereinam nuo visiškos nepriklausomybės. Jo, man siūlai pasidomėti apie atsinaujinančius Beveik tikras, kad visais atžvilgiais šia tema žinau daugiau už tave Nuo to, kad pasakysi, jog kažkas turi atsitikti - neatsitiks. Net jei liepsi kažką daryti, kad ir protingai, bet strimgalviais - sukursi krizę. Viskas vyksta ciklais, o ne žaibiškai, ypač tokie dalykai, kaip renovacija. O terminalas pirktas protingai, su nuoma. Kai susitvarkysim savo visą infrastruktūrą, galėsim arba tiesiog atsisakyti, jei nebus rinkoje paklausos, arba išsipirkti ir perparduoti brangiau, nei patys mokėsime. Jei bus poreikis - pasilikti savo rinkoje. Tai gali tapti rimtu arkliuku uosto veikloje, nes vis daugiau naujų laivų krovininių statoma su dujų katilais. Jie dažniau rinksis tą uostą, kur kuro gali užsipilti iškart, nesitampant didelių kiekių per žemynus. Taip pat pvz Suomija atsisakė didelio terminalo, nes panašu susitarė, kad dujas bunkeriuos per Lietuvą mažesniais laivais, kurie šiaip iki mūsų nebūtų plaukę, nes neypač kas siūlo bunkeriavimo paslaugas. Taip pat keletas įmonių Klaipėdos LEZ'e domisi įsikurti, kurios būtent pirktų SGD. Aišku, kai reikia užstumti, tai visad gali sulyginti DABARTINES SGD ir dujų kainas iš Rusijos, bet žiūrėk į situaciją giliau, atsižvelk į politines rizikas ir neneik jų. Nebent sakai, kad drūžba ir toliau veikia iki Mažeikių?
Kadras 2015-10-23 16:22
Audriau, Tai gal nors tu sugebesi atsakyti, kada gi bus sutvarkytas Druzba naftotiekis?
Atavar 2015-10-23 18:54
Perskaiciau diskusija. Trolio neimanoma nugaleti jokiomis diskusijomis. Jus tik maitinant jy, leisdamiesi i visiskai bevaises diskusijas. Negi nematot, kad bet kokie jusu argumentais tiesiog ignoruojami, o jis ir toliau blevyzgoja visiskas nesamones?
bmk1245 2015-10-23 20:19
Ruskiai planuoja 200$/1000m Tiesa, kol kas, tik paskalų lygyje.
Kirtiklis 2015-10-23 21:32
Tai sugebėsi atsakyt šiuos klausimus: 1. Kada druzba bus sutvarkyta? 2. Atsakyk į pateiktą lentute, kur apie dujų kainas. Tą kur hamann pateikė. Sudėtinga? Nepatogu? Ar tik ignoras kur nesigaudai ir dar nusišneki.