Bus nauja revoliucija energetikoje? Mokslininkai sukūrė specialų skystį, kuris saulės energiją gali saugoti ilgiau nei dešimtmetį - atradimas susilaukė didelio investuotojų dėmesio

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

unytas 2018-11-09 15:30
gan geras dalikas. jeigu i elektromobili an stogo istatai saules elektrine palieki dienai kol dirbi ir gali eiti ta elektra i ta skisti ir kai bages baterija automobilo gali to skiscio energija islaisvint ir vazineti for free forever.
Biesiukas 2018-11-09 15:53
Bus RIP šildymui elektra, mediena ir dujomis.
HardAxe 2018-11-09 16:42
nuo to, kad pasikeis kolektoriaus/baterijos tipas saule neprigeneruos daugiau energijos ant automobilio stogo. O skaiciavimai rodo, kad masinos ploto nepakanka per diena surinkti energijos reiksmingam kilometrazui. Bet namai sildyti - super.
AAA000 2018-11-09 17:08
jei cia teisybe raso, centralizuotiems sildymo tinklams galima sakyt kapiec. aplamai daugumai dabartiniu sildymo sistemu irgi bus kapiec. cia tokia sistema labai smarkiai pakeis pasauli. ypac islos siaurines salys, kur sildymas butinumas. puikios zinios, jei cia ne koks fakenews gal pagaliau issivaduosim is silumininku apiplesinejimo elektromobiliams silumine energija nelabai tinka, bet greiciausiai kazka pritaikytu net jiems. cia nereali naujiena. verta bent po 5 nobelius kiekvienam isradejui iskart placiau reiktu info.
SaMaras 2018-11-09 17:23
Gavau tokį „rankų šilduką“, kur yra skaidrus maišelis su tokiu pusiau kietu geliu/kristalais, jį paverdi vandenyje ~5min, maišelio turinys pasidaro skaidrus.. ir atšalus rankas, paminkai maišelį (jo viduje is skardos kažkoks blynelis) ir prasideda reakcija ir visas tas reikalas pradeda šilti ir gali dėt į pirštinę ar pan.. spėju naudingumas jo nelabai didelis, bet greičiausiai veikia panašiu principu (nežinau, gal čia tik man buvo kažkokia naujiena)
AAA000 2018-11-09 20:21
taip, principas tas pats. zvake irgi panasiu principu veikia, aktyvuoja parafine sukaupta energija tiesiog deginant knata bet zvake vienkartine. o cia raso, kad prototipinis junginys energetiskai zenkliai talpesnis, greit neatreguoja (labai daug ciklu) ir dar ten sansu yra isplest temperaturines ribas (sukaupiama energetini talpuma). speju aktyvatoriu koki sudetinesnes formos padarys ar gal jungini dar tobulina. is to ka parase straipsny apie temperaturas - tai karsto vandens ruosime pilnai pakanka (reikia virs 55C). geriau aisku butu jei pakeltu iki kokiu 70C, bet 63C cia jau solidi temperaturine riba. o sildyme temperaturos net ir per daug (reikia virs 35C). cia atradimo esme paciam junginyje. is technines puses cia labai paprasta uzdaro ciklo sistema. ir visos dalys labai lengvai pagaminamos. eksplaciniu sistemu elementai aplamai senai yra rinkoje. paciu eksplotaciniu bedu irgi nematau. nu sakykim laikysi ta jungini backose, kur nors pusrusyje ar apsiltintoje techninej patalpoje su +20 ir tiek. pasildysi sakykim tenu per fotovoltines saules plokstes ir sukaupsi siluma junginyje (ikrovimo ciklas). net pumpuot i isore nereiks - kaip aprase straipsnyje. o nusiimsi issiskyrusia siluma pvz elementariais kolektoriais tiesiai is backos. ir kazkokia dozavimo sistema su pvz ikisamom aktyvatoriaus plokstem. arba aisku galima ir pumpuot ratu per aktyvatoriu - kaip ir siulo. visa silumos akumuliatorine sistema principe sukisama uzdaroj dezej. nematau jokiu technologiniu bedu tokia pagamint. galima net pati "ikrauta" jungini bakuose vasara veziotis - jei tikrai tokios temperaturines ribos. butu kaip kokios daugkartinio "deginimo" skystos regeneruojamos malkos, be jokiu "degimo" atlieku dar miglota man vieta - pats silumines energijos atpalaidavimo procesas. gal atpalaidavimo reakcijos aktyvatorius koks nors greit nusidevintis ir brangus... bet is aprasymo panasiau i grandinine savaimine reakcija. vnz - reikia daugiau informacijos kaip ten kas ir su kuo. ispudis kad nesunkiai atkartojama iranga ir nebus problemu nukopijuot net namudinem salygom.
Stebėtojas 2018-11-09 23:33
O tai kam googlas yra ir wikipedia? https://en.wikipedia.org/wiki/Norbornadiene Mane labiau domina pats junginio stabilumas ir į ką jis skyla. Ir ar pats junginys ar jo skilimo produktai nėra toksiški ar kancerogeniški. Internete rašo, kad "Contact may irritate skin, eyes and mucous membranes. May be toxic by ingestion, inhalation and skin absorption. When heated will polymerize and at decomposition emits acrid smoke and irritating fumes." Taigi, kai sistema prakiurs, bus smagu.
immortallt 2018-11-10 00:49
Šiaip yra elektromobilis, eksperimentinis, bet važiuojantis realiomis gatvėmis, kuriam saulė per dieną įkrauna vidutiniškai 30km nuvažiuot atstumą. Vokietijoje berods. Tai yra grubiai 10,000 kilometrų per metus, ko užtenka patenkinti kiek daugiau nei 70% vidutinių poreikių antrojo automobilio. Parduotuvėje būnant per 20min 2x savaitėje pasikrauni likusį poreikį.
GNU 2018-11-10 02:38
Kad čia kalbama tik apie šilumos saugojimą, o jos į elektrą nepaversi (bent jau kol nepasieksi 100C). Taigi šitas kuras bus tik šildymui tinkamas.
AAA000 2018-11-10 10:22
100C nebutinas. elektra lengvai gaminasi is temperaturinio skirtumo. svarbu tik kad tas skirtumas butu kuo didesnis - tada tuo lengviau gaminasi. 20-30 laipsniu skirtumas jau duos bent 2-3% elektros gamybos naudinguma. 50-60 laipsniu skirtumas jau duotu kokius 10% naudinguma. jei temperaturine saugykla kompaktiska ir energetiskai talpi, tu elektros poreiki padengsi tiesiog siluminio akumuliatoriaus dydziu. ir tau elektros viskam pakaks net su nedideliu naudingumu. ir dar nenuvertink sildymo islaidu. cia sukasi pinigu srautai kazkur apie penktadalis ar net ketvirtadalis Lietuvos biudzeto... cia net labai aktualu. neapsimokes tik jei bus per brangi medziaga...
immortallt 2018-11-10 12:12
2-3%? Net jei skystis nemokamas ir kainuos tik "talpa", su tokiu naudingumu niekada neatsipirks.
AAA000 2018-11-10 15:55
tu matau jau visiskai nebesigaudai realybeje... su ufonautais gal bendrauji? sakykim as turiu su ESO sudares neriboto elektros tiekimo plana. man elektra jie tiekia visiskai dykai, bet reikia nupirkt skaitliuka ir pajungimo kabeli uz 2000 euru, nors realiai pakaktu galbut viskam ir 50 euru (2-3%). na ir vartoju sau elektra. ir man labai giliai pofig, kad tas kabelis ir skaitliukas niekada neatsipirks net ir per tukstanti metu cia identiska situacija. nors buhalteriams matyt neduota suprast...
mobilunkas 2018-11-10 19:43
gamta sukurus angli ir nafta, kurie saules energija islaiko milijonus metu, ir energijos tankis didelis. O koks gali but energijos skirtumas tarp 2 tos pat molekules izomeru? siaip ideja yra gera, bet nemanau kad paplis masiskai, nes ekonomiskam A su nezinia kiek pliusiuku namui apsildyt neapsimokes tokia sistema statyt ir eksploatuot. O jei namas neekonomiskas ir tarkim suvartoja 4 tonas angliu sildymui i metus, tai kur padet to chemikalo kokias 15-20 tonu ir dar plius 20 temperaturoj? Kiti neturedami galimybes sandeliuot tokius kiekius angliu stato dujinius pecius, tai kas tures tiek vietos laikyt nezinia kiek kartu daugiau vistiek nepigaus skyscio? o dar iskaiciuokim saules peciu kuris tures ikrovinet toki kieki skyscio. Tai cia tik kaime galesi pasistatyt. Jei raso kad skystis ikaista iki 63 laipsniu, vadinasi litras skyscio gali litra vandens susildyt iki 63 laipsniu, tad reikia vien tik keliu kubu skyscio menesiniam karsto vandens poreikiui patenkint seimai, jau nekalbant apie sildyma, kuris bus kaip minimum 10 kart didesnis, tad speciau kad mano seimai reiketu 150 -250 kubu tokio skyscio, bet kur man toki ezera laikyt?
HardAxe 2018-11-20 11:01
Jei gautum 3% efektyvumo saules bateriju beveik dykai (nors cia niekas nekalba pie dykai), kiek tau jos prigamintu energijos? O cia yra kalba apie sugeriama saules silumine energija (su nuostolais aisku), tada buda ja patalpinti ir veliau su 3% n.k. konvertavima i elektra. Jei neturesi hektaro sugeriancio siluma tavo planas niekam vertas.
AAA000 2018-11-20 22:02
saules energijos seimos is 4 asmenu poreikiams pakanka mazdaug 5-8 aru ploto. ta prasme isgaut pati energijos kieki. problema yra ne energijos gamyboje, o kaupime. ir ne bet kokiam kaupime - o pigiom eksplotacinem sanaudom. dydis kaupimo irenginiu nesvarbus. nk irgi nesvarbus. kaupimo backas gali kast i gyli, kad ir sakykim i kokias sulinio tipo standartines sachtas sakykim metro kvadraturos. 20 metru ikask ir turesi 20 kubu erdve, palaikancia neuzsalima. jei viska standartizuot - su technika dirbt, o ne kastuvais - ten per savaite sukastu uz kelis tukstantelius euriuku... nk nesvarbus, nes losi tiesiog ant pigumo-paprastumo ir tedidini pati kieki. energetini nk skaiciuot irgi ziuriu nelabai mokat nekonvertuota i elektra energija niekur nedingsta. ji kazkur sklaidosi silumos pavidalu. sukasus tokia sistema - visas sklypas zaliuos amzinus metus, vaiksciosi takeliais su tapkutem, plaukiosi visa ziema neuzsalanciuose baseinuose. kai kaimynai sniego pusnis su kastuvai stumdys ir seiles varvins is pavydo sededami savo apsalusiuose A++++++ energetines izoliacines klases namuose su paltais ----------- PS - tokia energetiniu konvertavimu sistema beja egzistuoja gamtoje. ja naudoja medziai. tik jie riboja energijos gavyba vasara, o ziema pereina i neeikvojimo rezima. technologiskai tokius apribojimus galima ismest ir naudot sukaupta energija pagal poreiki. kada tik prireikia. tiesiog didinant pacia sistema. medziai to negali - nes jiem truksta resursu augimui. zmogui tokio apribojimo is esmes ner (isskyrus finansinius isteklius aisku).
HardAxe 2018-11-25 17:54
tai kaip tamsta sakėt 2% naudingumas yra pofik, tereikėtų 250-400 arų šeimai. šiaip jeigu junginys būtų toks pigus ir lengvai gaunamas kaip vanduo... kaži ar apsimokėtų.