Mokslininkai sukūrė 15 kartų už popierių plonesnius saulės elementus, bet kam to reikia?  ()

Stenfordo universiteto mokslininkai sukūrė ypatingai ploną saulės elementą. Jis sukurtas naudojant pereinamojo metalo dikalkogenido monosluoksnius (TMD) ir turi potencialo sugerti daugiau energijos iš Saulės šviesos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis saulės elementas yra net 15 kartų plonesnis už įprastą popierių. Savaime aišku, kartu jis yra ir žymiai lengvesnis už silicio-pagrindo saulės elementus. Tik kuo įprastos saulės jėgainės prastos, kad joms ieškoma alternatyvų?

Na, dažniausiai saulės elementai gaminami iš silicio ir yra sunkūs. Tai - maža problema ant žemės ar ant pastatų. Tačiau norint iškelti saulės jėgaines ant orlaivių stogų ar apskritai į kosmosą tenka stipriai pasistengti. Be to, įprastos saulės jėgainės yra kietos ir standžios, todėl jas sunku integruoti į lanksčias formas. Ar norėtumėte striukės, kuri dar galėtų įkrauti jūsų ausines? O gal sodo skėčio, kuris įkrautų jūsų telefoną? Tokiems įrenginiams reikia lanksčių ir, svarbiausia, lengvų saulės elementų.

TMD saulės elementų storis - mažiau nei 6 mikronai. Tai reiškia, kad tokias jėgaines būtų galima lengvai klijuoti ant dronų sparnų, nekenkiant jų struktūriniam vientisumui ar aerodinamikai. Tiesa, naujieji saulės elementai yra pakankamai brangūs, bet tai - net nėra didžiausia jų problema.

 

Įprasti silicio saulės elementai pasiekia maždaug 30 % efektyvumą. Tuo tarpu TMD pagrindo jėgainių efektyvumas įprastai siekia 2 %. Dabar mokslininkams pavyko pasiekti 5,1 % efektyvumą, o skaičiavimai rodo, kad ir 27 % yra pasiekiami. Taigi, šie saulės elementai silicio jėgainių neišstums. Tai - tik alternatyva atvejams, kai svoris ir dydis yra labai svarbūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()