Sukurta mažiausia pasaulyje vaizdo kamera bus ir pigiausia?  (9)

Jums atrodo, kad jūsų kompiuterinė arba mobiliojo telefono vaizdo kamera yra pakankamai maža? Fraunhoferio instituto (Vokietija) inžinieriai sukonstravo nepalyginamai mažesnę – krislelio dydžio vaizdo kamerą, kuri gali pagelbėti ir chirurgams, ir automobilių mechanikams, ir elektronikos specialistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mažiausios pasaulyje vaizdo kameros išmatavimai – vienas kubinis milimetras (1x1x1 mm). Vienas didžiausių iššūkių kuriant miniatiūrinę, tačiau efektyvią vaizdo fiksavimo priemonę – gamybos procesas, kurio metu teko vaizdo jutiklį sumontuoti labai mažame tūryje. Maža to, šitoks jutiklis turi būti sujungtas su atskira didinimo linze.

Pirminė vokiečių išradimo paskirtis – medicininė (įvairiausios endoskopijos tiek chirurginių operacijų, tiek diagnostikos metu). Dabar medicinoje naudojami endoskopai yra gana brangūs, o po kiekvienos procedūros turi būti sterilizuojami. Anot miniatiūrinės kameros kūrėjų, jų išradimas kainuos tiek nedaug, jog galės būti naudojamas kaip vienkartinė priemonė, kurią panaudojus bus galima išmesti.

Maža to, gamintojai tikina, kad vaizdo kamera transliuojamo vaizdo kokybė bus „skustuvo aštrumo“ - ją garantuos 62 500 pikselių (vaizdo taškų) rezoliucija. Ar tokia gerokai pranoksta moderniausių mobiliųjų telefonų charakteristikas, paliekame spręsti skaitytojams :)

Miniatiūrinės vaizdo kameras bus galima naudoti ne tik medicinoje, bet ir remontuojant automobilius, kitas transporto priemones ar elektroniką. Gamintojai prognozuoja, kad ateityje jų vaizdo kameros pakeis šoninius galinio vaizdo veidrodėlius ir taip pagerins automobilio kėbulo aerodinamines ir energinio efektyvumo savybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (9)