Tai fenomenalu, ką padarė Lietuva su 5G. Skelbiamas naujas standartas visame pasaulyje  ()

„Telia“, kartu su savo strateginiu partneriu „Ericsson“, 5G ryšiu padengė 99 proc. Lietuvos teritorijos. Šis pasiekimas ne tik įtvirtino Lietuvos pozicijas pasaulinėje 5G erdvėje, bet ir atvers neribotas galimybes įvairioms šalies pramonės šakoms, prisidės prie ekonomikos augimo bei Lietuvos patrauklumo investuotojų ir technologijų kūrėjų akyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Puikiai suprantame, koks reikalingas yra perėjimas prie pažangesnio tinklo, kuris atitiktų didėjančio duomenų srauto, abonentų skaičiaus augimo ir diegimo reikalavimus. Pritaikę pažangiausius „Ericsson“ sprendimus, ne tik padidinome tinklo pajėgumus, bet ir galime pasiūlyti fiksuotos belaidės prieigos galimybę. Tikime, kad mūsų įsipareigojimas modernizuoti tinklą taps geru pavyzdžiu kitiems rinkos dalyviams ir prisidės prie Lietuvos kaip pasaulinės 5G inovacijų lyderės pozicionavimo“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Lietuvoje Andrius Šemeškevičius.

2021-2023 m. laikotarpiu „Telia Lietuva“ sėkmingai užbaigė savo tinklo modernizavimą, naudodama pažangiausią „Ericsson“ radijo prieigos tinklo (RAN) įrangą. Tai suteikė „Telia“ galimybę sukurti pažangų 5G tinklą 3,5 GHz ir 700 MHz dažniais, užtikrinantį didelės spartos duomenų prieinamumą visoje Lietuvoje. Šis visapusiškas tinklo atnaujinimas apima itin spartaus ryšio bazinių stočių įdiegimą esamose vietose, atveriant kelią tolesnei plėtrai ir inovacijoms.

Prie šio pasiekimo prisidėjo „Ericsson“ 5G „Massive MIMO“ radijo ryšio technologija. Antenoje integruotas radijo (AIR) sprendimas, konkrečiai AIR 3268, pasižymintis mažesniu ir lengvesniu dizainu, užtikrina didesnį dažnių juostos plotį ir didesnę talpą, todėl „Telia“ gali užtikrinti žaibišką ir patikimą 5G ryšį visoje šalyje. Ši technologija prisideda ir prie bendrovės keliamų tvarumo tikslų iki 2030 m. pasiekti nulinę CO2 emisiją savo veikloje.

„Mūsų „Massive MIMO“ technologija ryšio paslaugų teikėjams siūlo didesnį vidutinės juostos dažnių plotį, kad būtų galima užtikrinti galingą 5G ryšį visoje šalyje. Tai – įdomios kelionės pradžia, kurios tikslas yra sukurti pažangias 5G galimybes, naudingas visiems žmonėms, net ir atokiausiose šalies vietovėse. Negana to, tai padės patenkinti augančius šalies įmonių poreikius ir leis joms veikti bet kurioje Lietuvos vietoje. 5G ryšio plėtra atkreips investuotojų ir technologijų kūrėjų dėmesį į Lietuvą, o tai užtikrins ekonomikos augimą. Kartu esame pasirengę kurti ateitį, kurioje galėtume naudotis neribotomis 5G ryšio galimybėmis“, – teigia laikinasis „Ericsson“ Šiaurės ir Vidurio Europos klientų padalinio vadovas Daniel Ode.

 

Per rekordiškai trumpą laiką pasiekusi aprėptį visoje šalyje, Lietuva nustatė naują 5G ryšio diegimo standartą visame pasaulyje ir sustiprino savo poziciją pasaulinėje arenoje. Modernizuotas tinklas tapo maždaug 10 kartų energetiškai efektyvesnis nei ankstesnės kartos mobiliosios technologijos – šis įvykis prisidės prie tvaresnės skaitmeninės ekonomikos kūrimo.

 

Lietuvos 5G plėtrą galima pavadinti sėkmės istorija. Po derybų dėl 5G dažnių, Lietuva buvo paskutinė Europos šalis, prisijungusi prie 5G bangos, o šalies valdžios institucijos žalią šviesą oficialiam startui uždegė tik praėjusių metų rudenį. Nepaisant visų iššūkių, „Telia“ kartu su „Ericsson“ projektą užbaigė anksčiau nei buvo planuota ir be jokių paslaugų teikimo sutrikimų.

Tikimasi, kad 5G ryšys, sudarydamas sąlygas įvairioms taikomosioms programoms, įskaitant fiksuotą belaidę prieigą, patobulintas darbo vietas, įtraukiančią realybės patirtį ir autonominio pristatymo galimybes, pritrauks investuotojus ir atitinkamai prisidės prie spartesnio Lietuvos ekonomikos augimo. Daugiausiai pridėtinės vertės 5G ryšys turėtų sukurti transporto, sveikatos priežiūros, žemės ūkio ir gamybos sektoriams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(9)
(5)

Komentarai ()