[Išsami tema] TelecomDaily analitikai: Rusija taip ir nepajėgė sukurti įrangos 5G, todėl nusprendė iš karto uždirbti iš 6G  (4)

Informacinės analitinės agentūros TelecomDaily specialistai papasakojo The Insider, kad Rostech nepajėgė sukurti įrangos 5G tinklams, todėl strategija pasikeitė, o iš šeštos kartos tyrimų kai kas uždirbti galės jau dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TelecomDaily generalinis direktorius Denisas Kuskovas

Kuskovas tvirtina, kad 5G kartos mobiliojo ryšio Rusijoje nėra, ir, veikiausiai, jau nebebus. Pagrindinė problema susijusi su tuo, kad Rusijos valdžia savo laiku nusprendė sukurti nuosavą mobiliojo tinklo įrangą, tačiau nieko nepavyko.

Jis priminė, kad Rostech 2021 metais pristatė įrangos prototipą, tačiau operatoriams jis netiko. Dabar įrangos esamam tinklui nėra, ir tai privertė Rostech pakeisti strategiją, kad būtų užbaigta jau pradėta 5G įranga ir gaminti ją 4G tinklui. Antra problema, pasak Kuskovo, yra dažniai:

„Pas mus pagrindiniai dažniai priklauso Gynybos ministerijai, ir ji dažnių, kurių reikėjo operatoriams vystyti penktosios kartos tinklą, neišdavė. Problema ta, kad proceso vystymas vyksta su kiekviena karta. Dabar stengiamės penktąją kartą, kuri diegiama visame pasaulyje, peršokti, ir iš karto imtis šeštos. Klausimai keli: ar pajėgsime sukurti šeštąją kartą, peršokdami penktą, ir kas mums trukdė įrenginį sukurti anksčiau?“

Rusija į 6G tyrimus investuoja 30 mlrd. rublių, tačiau ji pasaulyje atsirasti ne anksčiau, nei 2027–2028 metais, pažymi ekspertas. Dabar mobiliojo tinklo ryšių kokybė palengva prastėja, nes nėra įrangos, pridėjo Kuskovas. Jis abejoja, kad Rostech sukurs įrangą, kuri bus suderinta su Huawei, Ericsson ar Nokia. Be to, nediegdama penktosios kartos, Rusijai po 2–3 metų kils pakankamai problemų, susijusių su dabartinių technologijų teikimo kokybe, pridėjo Kuskovas. Jis padarė išvadą, kad būtina vystyti 5G, o 6G ryšys — tolesnė perspektyva.

TelecomDaily analitikas Ilja Šatilinas

5G tinklai dabar iš principo jau išvystyti ir standartizuoti, jų abonentinė įranga jau yra, tuo tarpu šeštosios kartos tinklai — ketvirtojo dešimtmečio perspektyva, mano Šatilinas. Norint juos įrengti, vystymą būtina pradėti jau dabar, nes 5G tinklai pradėti kurti antrojo dešimtmečio pradžioje, kad būtų komercializuoti trečiajame.

„Tai labai patogi istorija „nagi imkime vystyti kažką, kas bus aktualu dešimties metų perspektyvoje“, nes pinigus galima gauti jau dabar ir pradėti vystyti, o koks rezultatas bus po dešimties metų — niekas nežino. Tokiems ilgalaikiams projektams be abejonės galima gauti kaip nors ypatingai nekontroliuojamas investicijas. Kai kas tuo uždirba pinigus jau dabar“.

5G tinklai Rusijoje galėjo būti paleisti dar anksčiau, 2019–2020 metais, prideda Šatilinas. Jo žodžiais tariant, „su importo pakeitimo padažu“ jų paleisti neleido: penktosios kartos tinklus kurti leista tik iš rusiškos įrangos, kuri taip ir nebuvo išleista. Jis taip pat priminė Rostecho pažadus pradėti serijinę įrangos gamybą 2023 metais. Tačiau kol jos nėra, tinklų nebus. Ir ši situacija niekaip nesusijusi su karu Ukrainoje ir sankcijomis, pabrėžia analitikas, nes importo pakeitimas aktyviai vykdomas dar nuo 2014 metų.

 

 

„Viena yra pakeisti kokio nors sūrio importą, o visai kas kita — infrastruktūrinę įrangą, kas itin svarbu saugumo aspektu. Jeigu infrastruktūra bus kuriama iš užsienio tiekėjų įrangos, tada matysime tai, ką matome dabar, kai tinklai iš principo veikia, tačiau juos aptarnauti ir plėsti – sudėtinga“.

Šatilinas pripažino ir dažnių problemas, pažymėdamas, kad operatoriams buvo pasiūlyti 4,8–4,99 GHz dažniai. Pasak jo, toks diapazonas naudojamas labai nedaugelyje šalių ir įranga jam kainuoja dvigubai brangiau, nei 3,4–3,6 GHz diapazonui, kuriuo 5G tinklai veikia Europoje ir daugumoje pasaulio šalių. Diapazonas, kuriam tinka daug išmaniųjų telefonų ir kuriame 5G tinklus kurti daug pigiau, nebuvo paskirtas, nes jį užima kariškiai. Šio diapazono atlaisvinti nesirengiama, nes Gynybos ministerijai jis reikalingesnis, pasisakė ekspertas.

2021 metų duomenimis, Rusijoje pirmą kartą per dešimt metų sumažėjo duomenų perdavimo 4G tinkluose sparta, nes srautas auga, o diapazoną plėsti galima nebent 5G sąskaita pastebi specialistas. 4G galima sutankinti ir naudoti daugiau bazinių stočių, tačiau ekonominiu požiūriu tai nebetikslinga pažymi Šatilinas. Išeitimi galėtų tapti 5G, tačiau jo nėra, todėl greitis mažėja, o operatoriai kaip susitarę masiškai panaikino neriboto mobiliojo interneto tarifus ir stengiasi „išstumti“ abonentus iš senų tarifų.

 

 

Dabar įrangos dideliais kiekiais nėra, be to, kiekviename regione ir pas kiekvieną operatorių naudojama skirtingų gamintojų įranga. Pavyzdžiui, Beeline naudoja Ericsson įrangą Maskvoje, o Peterburge — Nokia. Norint šį tinklą išplėsti, ten kur stovi Nokia, reikia naudoti Nokia, o kur Ericsson — statyti Ericsson. „Negalima rusiškos įrangos tiesiog paimti ir pridėti, nes tinklai – vieno pardavėjo. Esamų tinklų plėsti nelabai yra kuo, dėl sankcijų ir įrangos netiekimo“, — paaiškino Šatilinas.

Mobile Research Group vyr. analitikas Eldaras Murtazinas

Murtazinas pritarė, kad praleisti 5G ir iš karto sukurti 6G, 7G ir taip toliau, neįmanoma, iš pradžių Rusijoje turi atsirasti 5G. Pasak jo, pinigų reikia kurti naujos kartos standartą, nes 5G jau de facto sukurtas ir vyksta jo komercinis diegimas ir eksploatacija.

„Dabar kalbame apie tai, kad visame pasaulyje prasideda 6G kūrimas, tai darbo grupės ir jose būtina dalyvauti, taip buvo ir su 5G. Dabar mes, kaip šalis, dirbame su 6G, ir tai visų pirma, ne technika ir ne geležis, o juridiniai dokumentai, jurisprudencijos harmonizavimas, tyrimas, kokia įranga veikia šiais dažniais, kaip tai kertasi su esama jurisprudencija, ryšio licencijomis, kaip veikia roumingas ir taip toliau“.
 

 

Ekspertas mano, kad tai truks 6–7 metus ar daugiau. Jokio peršokimo, aplenkiant 5G, nebus, pažymi Murtazinas. 5G, pasak jo, Rusijoje bus po 2–3 metų, kai tik atsiras ekonomikos modelis, kuris pateisintų 5G diegimą, ir kurio dabar nėra „nei Kinijoje, nei Amerikoje, nei kur nors kitur“. Problemų su 5G įranga nebus, užtikrino Murtazinas. Jis apibendrino, kad kokybė nekris, jei iki gruodžio normalizuosis tiekimo situacija.


theins.ru




(3)
(3)
(0)

Komentarai (4)