Ar oro sąlygos turi įtakos mobiliojo ryšio signalui? Paaiškino, ką daro šaltis ir sniegas  ()

Nors dabar galima grožėtis balta ir snieguota žiema, visiems žinoma, kad Lietuvoje šis metų laikas – kaprizingas. Temperatūrų svyravimai, sniegas, ledas ir drėgmė iššūkių kelia ne tik įvairių mechanizmų, bet ir išmanių įrenginių veikimui. Fizikos mokslų daktaras Evaldas Stankevičius, „Tele2“ tinklo planavimo ir strategijos vadovas, atsakė į klausimą, kaip tokios sąlygos veikia mobiliojo ryšio bangas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stichijoms ruošiasi iš anksto

„Lietuviškos žiemos orai pasižymi dinamiškomis ir greitai besikeičiančiomis sąlygomis – pasitaiko ir sniego audrų, pūgų, staigių temperatūros pokyčių, lietaus. Dėl šių svyravimų judriojo ryšio tinklams gali būti sudėtinga greitai prisitaikyti, todėl skirtingose vietovėse signalas gali būti nevienodas. Taip pat gali atsirasti ir tinklo perkrovos, nes vartotojai per sudėtingus orų reiškinius labiau pasikliauja mobiliuoju ryšiu“, – sako dr. Evaldas Stankevičius, „Tele2“ tinklo planavimo ir strategijos vadovas.

Jis pabrėžia, kad mobiliojo ryšio operatoriai visoms gamtos stichijoms ruošiasi iš anksto, greitai reaguoja į iškilusius gedimus, atlieka prevencinius veiksmus, tad vartotojai dažniausiai jokios klimato pokyčių įtakos ryšiui nepajaučia. Rimtesni ryšio sutrikimai galimi nebent įsismarkavus gamtos stichijoms, kai elektros energijos tiekimas sutrinka dėl ant elektros linijų užgriuvusių medžių ar kitų priežasčių.

Dr. E. Stankevičius priduria, kad žiemos sezonu įtaką mobiliojo ryšio signalui gali daryti ir ant mobiliojo ryšio bokštų antenų susikaupęs sniegas bei ledas, todėl signalas gali suprastėti. Prireikus, ryšio bokštų priežiūros komandos reaguoja ir susikaupusį sniegą bei ledą pašalina.

„Įtakos turi ir tai, kad patys mobilieji įrenginiai yra jautrūs temperatūros pokyčiams, o žiemos šaltis gali pakenkti akumuliatoriaus ar kitų elektroninių dalių veikimui. Žemoje temperatūroje baterijos tampa mažiau efektyvios, todėl mobiliesiems telefonams gali būti sudėtinga užtikrinti visus mobiliojo telefono funkcionalumus. Taigi šaltame ore greičiau išsikrauna telefono baterija ar įsijungia energijos taupymo režimas“, – teigia dr. E. Stankevičius.

Svarbu pasirūpinti ir savo įrenginiu

 

Laikantis žemai minusinei temperatūrai, naudotojams patariama papildomai pasirūpinti savo įrenginių saugumu ir užtikrinti sklandų naudojimąsi išmaniuoju įrenginiu. Siekiant maksimalios apsaugos derėtų pasirūpinti ne tik drėgmei atsparia apsauga, bet ir rinktis stambų, tvirtą, izoliuotą arba terminį dėklą.

Dauguma telefonų gamintojų nurodo, kad saugi temperatūra naudotis išmaniuoju yra nuo 0 iki 35 laipsnių Celsijaus. Vyraujant minusinei temperatūrai, išmanųjį telefoną reikėtų laikyti arčiau kūno. Geriausiai būtų jį įsidėti į vidinę striukės ar palto kišenę ir lauke naudoti tik esant būtinybei.

 

Be to, šalta temperatūra gali smarkiai paveikti akumuliatoriaus veikimą – išeikvoti akumuliatoriaus energiją ir net priversti telefoną netikėtai išsijungti. Perėjimas iš šildomos patalpos į šaltą lauką ir atvirkščiai gali lemti kondensaciją išmaniojo telefono viduje. Susidaręs kondensatas gali pakenkti vidiniams įrenginio komponentams. Kad taip nenutiktų, reikėtų leisti išmaniajam telefonui palaipsniui prisitaikyti prie temperatūros pokyčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()