Vienodos mobiliojo ryšio paslaugų kainos keliaujant po EU? Panašu, jog Lietuvai tai galios tik iš dalies  (1)

Europos Komisijos siekis, kad keliaudami po Europos Sąjungą (ES) vartotojai už ryšį mokėtų tiek pat, kiek gimtinėje, vartotojams Lietuvoje neišsipildys. Visi didieji mūsų šalies operatoriai prašo leidimo taikyti papildomas priemokas, o Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) svarsto, ar jų prašymus tenkinti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-27 Vienodos mobiliojo ryšio paslaugų kainos keliaujant po EU? Panašu, jog Lietuvai tai galios tik iš dalies  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal naujas taisykles, kurios įsigalios birželio 15 dieną, didmeninės kainos ES šalyse negalės viršyti 3,2 cento už minutę pokalbio ir 1 cento už SMS žinutę (be PVM). 1 GB duomenų iš pradžių galės būti įkainotas iki 7,7 euro, o vėliau ši kaina bus nuolat mažinama, kol 2022 m. sausio 1 d. pasieks 2,5 euro. Galima palyginti: šiuo metu didmeninė minutės kaina siekia 5 centus, SMS – 2 centus, o 1 GB – net 50 Eur. 

Taigi kainos pastebimai sumažės. Vis dėlto reguliavimo, kuris vadinamas „Roam Like Home“ (liet. naudokis ryšiu kaip namie), tikslas, bent jau Lietuvos vartotojams, realybe nevirs – išvykus į kitą ES šalį vartotojai turimų minučių, SMS ir gigabaitų naudoti už tą pačią kainą negalės. 

RRT direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pūras patvirtino, kad tarnyba sulaukė visų trijų didžiųjų Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovių prašymų taikyti išimtis. Jas patvirtinus, nuo birželio 15 dienos operatoriai gautų teisę taikyti papildomus užmokesčius už tarptinklinio ryšio paslaugas ES. 

G.Pūras svarstė, kad papildomos priemokos už prakalbėtas minutes, išsiųstas SMS žinutes ar persiųstus duomenis turėtų būti taikomos panašia tvarka, kokia galioja ir šiuo metu. 

„Nuo birželio 15 dienos bet kokiu atveju tos priemokos mažės, nes mažėja ir didmeniniai tarifai atsiskaitant tarp operatorių. Tačiau kokio dydžio jos galės būti – sprendimas priklauso nuo pačių operatorių. Mūsų funkcija yra patikrinti, kad tos priemokos būtų tik tokio dydžio, koks yra reikalingas nuostoliams padengti. O toliau jau pats operatorius turės spręsti, kokio dydžio, kaip taikyti ir apskritai ar taikyti priemokas“, – sakė RRT direktoriaus pavaduotojas. 

RRT analizuoja mobiliojo ryšio bendrovių pateiktus duomenis, o sprendimus dėl šių priemokų dydžio tikisi priimti per artimiausias dvi savaites. 

Spėlioti, kokia priemokų tvarka ir jų dydžiai bus pasirinkti, G.Pūras nebuvo linkęs: „Viskas priklauso nuo operatorių, kokią strategiją jie pasirinks. Mes tikime, kad jie konkuruoja tarpusavyje ir kainos bus palankios mūsų vartotojams.“

Lietuvos operatoriai laukia

Pačių mobiliojo ryšio operatorių atstovai kol kas vengia atskleisti, kokių priemokų lietuviai gali tikėtis, aiškindami, jog patys laukia RRT išaiškinimų. Aišku viena: neribotus duomenis suteikiantys planai užsienyje neriboto naršymo nesuteiks. 

„Telia“ pastebi, kad kai kuriose šalyse operatoriai jau pristatė naujus planus ir juose nurodo, kiek duomenų vartotojai galės persiųsti būdami kitose ES šalyse. 

„Vienas dalykas, ką reikia suvokti pagal tą pačią direktyvą, kas susiję su visais neribotais duomenimis, tai jie ES bus ribojami. Yra nustatyta, kaip apskaičiuojama, kiek kiekvienas operatorius privalo suteikti duomenų (užsienyje) ir tai priklauso nuo kliento mokamos kainos už duomenis. Jei taip visai komplikuotai pasakyti, tai formulė yra, kad eurai, mokami už duomenis (be PVM), dalinami iš 7,7 ir dauginami iš dviejų. Šitos formulės rezultatas ir yra, kiek gigabaitų ES turės tie klientai, kurie turi neribotus planus, – teigė „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba. – Tokių dalykų, kad vartotojai gautų neribotus duomenis visoje Europoje už 20 eurų , nebus.“

Jis pridūrė, kad „Telia“ ketina ir toliau Skandinavijos bei Baltijos šalyse vartotojams leisti paslaugomis naudotis tomis pačiomis sąlygomis kaip Lietuvoje. 

„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas anksčiau taip pat yra sakęs, kad „Tele2“ klientams už paslaugas ES šalyse po birželio 15 dienos teks mokėti papildomai, tik kol kas neaišku, kiek. 

„Mes, kaip operatorius, atsiduriame tarsi krokodilo nasruose, kai apatiniu žandikauliu tampa didmeninė gigabaito duomenų kaina Lietuvoje, siekianti apie vieną eurą, o viršutiniu žandikauliu – Europos gigabaito duomenų vidurkis, siekiantis apie 7,5 euro“, – vaizdžiai problemą dėstė A.Baranauskas. 

Metodika – ydinga

„Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys ES patvirtintą skaičiavimo metodiką, pagal kurią apskaičiuojama, kokią priemoką operatorius galėtų taikyti, vadino ydinga. 

„Metodika numato, kad operatoriai privalo dalį mėnesinio mokesčio klientams priskirti prie roamingo pajamų. Taip pat ir dalį veiklos kaštų, tačiau proporcijos smarkiai skiriasi. Tokiu būdu buhalteriškai sumažinamas roamingo paslaugos nuostolis, subsidijuojant jį pajamomis iš vietinio mokėjimo plano. Teiginys, kad mėnesio mokesčiai apima ir mokesčius už roamingo paslaugą, nėra teisingas, nes kol kas už šias paslaugas klientai moka atskirai. Taigi mėnesio mokestis yra už vietines paslaugas. Tokiu būdu metodika sako „nuostolingą roamingo paslaugą kompensuokite iš vietinių paslaugų“, kurių kainos ir taip mažiausios Europoje!“ – teigė P.Kuisys. 

Anot jo, galimos priemokos už tarptinklinį ryšį operatoriams bus mažesnės nei tinklų sujungimo kaštai, ir net nepadengs tiesioginių kaštų. 

Kitas metodikos trūkumas – joje nenumatoma priemoka už įeinančius skambučius ES, nors vienos minutės kaštai sieks 0,01 Eur (be PVM). 

„Mūsų įsitikinimu, priemoka turi būti ne mažesnė, nei tokia, kuri leistų operatoriams padengti tiesioginius tarptinklinio ryšio kaštus, tai yra, didmenines tinklų sujungimo kainas ES“, – teigė „Bitės“ vadovas.

P.Kuisys pridūrė, kad pernai liepą pristatyti nauji „Bitės“ planai atitiks ES reguliavimą po 2017 m. birželio 15 dienos – juos užsisakę klientai galės naudotis tarptinkliniu ryšiu pagal „Roam like at Home“ numatytas sąlygas. Kiti klientai galės pasirinkti šiuos planus, arba pasirinkti alternatyvius tarifus, ką taip pat numato reguliavimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(7)
(-6)

Komentarai (1)