„Huawei“ iš tikrųjų grėsmė saugumui? Paaiškėjo, kad Čekijoje veikiantis „Huawei“ padalinys slapta rinko duomenis  ()

Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ padalinys Čekijoje slapta rinko klientų, pareigūnų ir verslo partnerių asmeninius duomenis, pranešė Čekijos valstybinis radijas, šiuo pranešimu sustiprindamas nuogąstavimus dėl su kinų bendrove siejamų grėsmių saugumui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-07-27 „Huawei“ iš tikrųjų grėsmė saugumui? Paaiškėjo, kad Čekijoje veikiantis „Huawei“ padalinys slapta rinko duomenis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du buvę „Huawei“ vadybininkai, nesutikę, kad būtų atskleistos jų asmens tapatybės, radijui pranešė, jog „Huawei“ reikalavo įvesti duomenis į kompiuterines sistemas, kurios gali būti pasiekiamos iš Kinijos.

„Ne vienerius metus bendrovėje dirbę vadybininkai mūsų žurnalistams pranešė, kad jie buvo verčiami įvesti žmonių duomenis į sistemą, kuri buvo atskirta nuo komercinių duomenų sistemų“, – sakoma pranešime.

Dominanti informacija apėmė tokius duomenis kaip vaikų skaičius, pomėgiai ir finansinė padėtis.

„Prieigą prie informacijos, įvestos į Ryšių su klientais valdymo sistemą, valdo tik „Huawei“ būstinė Kinijoje“, – čekų radijui pareiškė vienas iš buvusių vadybininkų.

Atsakydamas į pranešimą, „Huawei“ Čekijos padalinys pareiškė, jog laikosi Europos Sąjungos (ES) bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) taisyklių, skirtų apsaugoti ES piliečių privatumą.

Čekijos nacionalinė kibernetinio ir informacijos saugumo agentūra 2018 metų gruodžio mėnesį pareiškė, kad „Huawei“ programinė įranga ir aparatūra kelia grėsmę valstybės saugumui.

„Kinijos įstatymai reikalauja, kad privačios įmonės, kurių pagrindinė būstinė yra Kinijoje, bendradarbiautų su žvalgybos tarnybomis“, – tuo metu įspėjo Čekijos agentūra.

Jungtinės Valstijos uždraudė vyriausybinėms agentūroms pirkti įrangą iš „Huawei“ nerimaudamos, kad Pekinas gali šnipinėti ryšių srityje ir gauti prieigą prie ypatingos svarbos infrastruktūros, jei Kinijos bendrovei būtų leista užsienio valstybėse diegti 5G tinklus, užtikrinančius momentinį mobiliųjų duomenų perdavimą.

Europiečiai šiuo klausimu yra susiskaldę, nes Vokietija iš esmės yra sutikusi su „Huawei“ dalyvavimu diegiant 5G tinklus.

Išplitus šiai naujienai, komenatrą pateikė ir „Huawei“.

„Pranešime pateikti kaltinimai „Huawei“ atžvilgiu yra visiškai neteisingi ir nepagrįsti. „Huawei“ niekada nedirbo su jokiomis žvalgybos duomenų rinkimo operacijomis, nesvarbu, ar tai būtų Kinijos ambasada, ar kita organizacija. Tai, kaip „Huawei“ tvarko naudotojų duomenis Čekijoje, visiškai atitinka visus Čekijoje ir Europos Sąjungoje taikomus teisės aktus. Todėl mes labai kritiškai vertiname tokius neatsakingus ir nepagrįstus kaltinimus ir pasiliekame teisę imtis teisinių veiksmų savo reputacijai apsaugoti“, – rašoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()