Mano, jog dabar prasidės masinis elektromobilių pirkimas: jų kiekis kai kur padidės dramatiškai  (10)

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) žiniasklaidos kanalas „Bloomberg“ paskelbė įdomią studiją, kada yra tas taškas, nuo kurio kritinė masė pirkėjų priima vienokią ar kitokią naujovę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bloomberg“ teigia, kad diegiant naujovę kritinis taškas yra penki procentai rinkos. Nuo to laiko naujiena, kokia ji bebūtų, yra priimama visuomenės ir tampa masiniu reiškiniu, pasakojama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“.

Kaip šio reiškinio pavyzdį jie pateikia mikrobangų krosneles. Pavyzdžiui, JAV mikrobangų krosnelės gyvavo dvidešimt metų, kad įsitvirtintų amerikiečių namuose, tačiau tik apie 1980-uosius, kai rinkos dalis pasiekė kritinį tašką, jos tapo masiniu reiškiniu ir nuo to laiko kone kiekvienuose amerikiečių namuose tapo būtinu atributu.

Anot „Bloomberg“, šiuo metu kaip tik tai išgyvena elektromobiliai. Šiuo metu pasaulyje jau yra 23 šalys, kuriose elektra varomos mašinos užima penkis ir daugiau proc. visų naujų automobilių rinkos. Tai, anot specialistų, yra tas taškas, nuo kurio prasideda masinis vartojimas.

Prieš metus tokių šalių buvo dar devyniolika. Naujausios šalys – Kanada, Ispanija, Australija ir Vengrija.

Tarp tokių šalių jau yra dauguma vakarų Europos, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Kinija, taigi – visos didžiausios naujų automobilių rinkos.

Manoma, kad dabar prasidės tikras masinis elektromobilių vartojimas ir pirkimas. Prognozuojama, kad šalyse, kur elektromobiliai peržengę penkis procentus rinkos, per artimiausius ketverius metus jų rinkos dalis padidės dramatiškai – iki 25 proc.

Todėl, kad tokia pati tendencija vyko ir su kitomis technologijomis, taip pat populiarėjo televizoriai, mobilieji telefonai, LED lemputės.

Pavyzdžiui, amerikiečiams prognozuojama lėtesnė elektromobilių populiarėjimo sparta, nes jie tiesiog daug daugiau laiko praleidžia automobiliuose ir jais nuvažiuoja didelius atstumus.

Dėl to jie sąlyginai vėlai atsigręžė į elektromobilius, nes trūko infrastruktūros krovimui ir buvo pernelyg mažas nuvažiuojamas atstumas.

 

Be to, amerikiečių meilė didžiuliams visureigiams ir pikapams yra svarbus faktorius. Tik dabar rinkoje atsiranda jų poreikius tenkinantys modeliai, varomi elektra.

Tačiau lūžis įvyko prieš dvejus metus ir dabar kiekvieną ketvirtį elektromobilių populiarumas Amerikoje didėja po 40 ir daugiau proc.

Prognozuojamas dar didesnis elektromobilių sprogimas kitais metais, kai savo elektrines versijas turės didieji pikapų gamintojai ir rinkoje debiutuos „Tesla Cybertruck“. Prognozuojamas didelis elektromobilių rinkos sprogimas ir Indijoje, trečioje pagal dydį rinkoje pasaulyje po Kinijos ir Amerikos.

Ten elektromobiliai užima tris proc. rinkos, bet per pirmą šių metų pusmetį jų populiarumas padvigubėjo ir toliau auga.

Manoma, kad rinkose, kurios pasiekė penkis procentus, elektromobilių populiarumas per metus augs maždaug po 50 proc, tačiau kai kurios rinkos jų jau ir prisisotino.

Pavyzdžiui, pirmoji ir didžiausia elektromobilių rinka yra Norvegija, joje elektromobilių rinkos dalis siekia jau net 80 proc. ir natūralu, kad rinka stabilizavosi.

 

Kai kurios šalys prie elektromobilių priskyrė ir „Plug-in“ hibridus, todėl elektromobilių populiarumas buvo pristabdytas, nes „Plug-in“ yra mobilesni ir jiems nereikia išvystytos infrastruktūros.

Tarp tokių šalių priskiriamos dauguma vakarų Europos valstybių, tuo tarpu Kinija ir Amerika ėjo tiesiai.

Ar elektromobilių evoliucija neišvengiama? Panašu, kad taip. 90 proc. visų elektromobilių pardavimų vyksta Europoje, Kinijoje ir Jungtinėse Valstijose, bet dar liko labai daug šalių, kur jie nėra itin populiarūs.

Bet 2017 metais pasaulyje buvo parduota daugiausiai automobilių su vidaus degimo varikliais. Kol kas jų paklausa beveik nemažėja.

Nors pasaulinės automobilių gamybos apimtys didėja, jos didėja elektromobilių dėka, tačiau vidaus degimo variklių populiarumas nesumažėjo.

Nors specialistai teigia, kad tai – tik laiko klausimas ir turbūt net ne metų, bet mėnesių, kada kritinis taškas bus pasiektas ir procesas pajudės negrįžtamai elektrifikacijos link.

 

Yra tik vienas klausimas – vertingieji metalai. Jie būtini elektromobilių gamybai, jau dabar kasybos pramonė nespėja patenkinti jų paklausos ir ši problema tik gilėja.

„Bloomberg“ prognozuoja, kad per du – tris dešimtmečius išsivysčiusiose rinkose automobiliai su vidaus degimo varikliais dominuos nebent muziejuose, o šio dešimtmečio antroje pusėje matysime procesą, kuris nutiko mikrobangų krosnelėms devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Tiesa, yra ir išimčių, pavyzdžiui, Italijoje penkis proc. naujų automobilių rinkos elektromobiliai jau užėmė prieš dvejus metus, bet praėjusiais ir šiais metais jų rinkos dalis sumažėjo. Specialistai nesiryžta teigti, kodėl taip atsitiko, taigi – laukia įdomūs metai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(3)
(2)
(1)

Komentarai (10)