Ilgiausias kelias pasaulyje. 30 000 km. Bet kas su juo negerai (Video)  ()

Neįtikėtinai ilgas greitkelis jungia Aliaską ir pietinį Argentinos galą – jis vadinamas ilgiausiu keliu pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panamerikos greitkelis, siekiantis 30 000 km ilgį, yra oficialus „ilgiausio pasaulio kelio“ titulo savininkas, bent jau pagal Gineso rekordų knygą. Šio neįtikėtinai ilgo greitkelio koncepciją 1923 metais pirmą kartą sukūrė JAV, rašo „IFLScience“.

Buvo manoma, kad projektas taps „priemone, kuria pavyks suvienyti tolimas šalis“, tačiau kai kurie mano, kad iš tikrųjų kelias tapo gudrybe, kuria buvo siekiama padidinti amerikietiškų automobilių pardavimą ir prekių eksportą į Lotynų Ameriką.

1924 m. JAV pareigūnai pakvietė 37 delegatus iš Lotynų Amerikos į Vašingtoną, ir po ilgus metus trukusių ginčų buvo pasiektas susitarimas.

Panamerikos greitkelio konvenciją 1937 m. pasirašė Argentina, Bolivija, Kanada, Čilė, Kolumbija, Kosta Rika, Salvadoras, Gvatemala, Hondūras, Meksika, Nikaragva, Panama, Peru ir JAV.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas pavasario darbams! Tik 52€ už akumuliatorinį 21V pjūklą ir sekatorių. Labai ribotas kiekis
4967

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tačiau statybos procesas buvo lėtas. Aštuntojo dešimtmečio pradžioje JAV prezidentas Niksonas gyrėsi, kad žemyną kertantis megagreitkelis tuoj bus baigtas, tačiau liko daug spragų ir aklakelių.

Tyrėjai taip pat pažymi, kad, nepaisant oficialaus pavadinimo, Panamerikos greitkelis jokiu būdu nėra visiškai sujungtas – deja, joks žmogus negalės jo nuvažiuoti nuo vieno galo iki kito. Viskas dėl vieno nenutiesto ruožo, vadinamo Darjeno tarpu* (Darien Gap) – tai siauras, tik apie 160 kilometrų ilgio džiunglių ruožas, jungiantis Panamą ir Kolumbiją.

*apie Darjeno tarpą jau esame rašę, pasiskaityti plačiau galite ČIA.

 

Darjeno tarpe vyrauja tankios džiunglės, čia skalauja sezoninės liūtys, čia neeina joks kelias. Be to, čia mirtinai pavojinga, nes per čia iš Pietų Amerikos keliauja narkotikai toliau į šiaurę ir JAV, todėl čia pilna narkotikų gaujų.

Dar aštuntajame dešimtmetyje buvo bandoma užbaigti šią kelio atkarpą, tačiau aplinkosaugininkai tam pasipriešino – manė, kad statybos taps katastrofa regiono biologinei įvairovei.

Nepaisant to, Panamerikos greitkelis pagal Gineso rekordų knygą laikomas „ilgiausiu greitkeliu Žemėje“. Bet iš tikrųjų taip nėra.

Konkurentu galėtų tapti 20 557 km ilgio Pirmasis Azijos greitkelis (Asian Highway 1, AH1), jungiantis Tokiją ir Turkijos-Bulgarijos sieną. Kelias, priklausantis Azijos greitkelių tinklui (Asian Highway Network), eina per abi Korėjas, Kiniją, Pietryčių Aziją, Bangladešą, Indiją, Pakistaną ir Iraną, tačiau jis taip pat nėra ištisinis.

 

Japoniją ir Pietų Korėją skiria daugiau nei 942 kilometrai jūros, be to, dauguma civilių negali kirsti demilitarizuotos zonos, skiriančios Pietų Korėją ir Šiaurės Korėją.

„Ilgiausias ištisinis kelias“ pagal Gineso rekordų knygą yra Australijos Pirmasis greitkelis (Highway 1), kuris išoriniu viso žemyno pakraščiu driekiasi apie 14 500 kilometrų.

Kitaip tariant, atsakymas į klausimą „Koks ilgiausias kelias pasaulyje? tikriausiai priklauso nuo to, ko klausiate – nes kiekvienas iš šių greitkelių turi savo niuansų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()