„Tikrai bus didelės problemos.“ To nepadarė daugiau nei pusė Lietuvos vairuotojų  ()

Nuo kitų metų vairuotojo pažymėjimas bus susietas su sveikatos pažyma: jeigu jos galiojimo laikas bus pasibaigęs, negalios ir teisė vairuoti. Šiuo metu Lietuvoje sveikatos vis dar nėra pasitikrinę daugiau nei pusė vairuotojų. Ekspertai sako, kad labiausiai susirūpinti reikėtų 30 ir 65 metų asmenims, kurių dalis yra didžiausia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas ragino vairuotojus pasinaudoti vasaros atostogomis ir nedelsti pasitikrinti sveikatos.

„Norėtųsi pasakyti tiems, kurie dar neprasitikrino sveikatos: raginame artėjančių atostogų metu suskubti tai padaryti, nes rudenį turėsime peršalimo ligų sezoną ir natūralu, kad eilės ilgės. Labai nesinorėtų, kad vairuotojai, nesuskubę to padaryti, netektų vairuotojo pažymėjimo“, – antradienį, gegužės 21 d., surengtoje spaudos konferencijoje teigė A.Pečkauskas.

„Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas taip pat priminė, kad vairuotojams atsiranda pareiga periodiškai pasitikrinti sveikatą, nes tai prisideda prie eismo saugumo. Pasak jo, dar daugiau nei pusė vairuotojų nėra pasitikrinę sveikatos.

„Galiu drąsiai teigti, kad projektas vyksta sklandžiai, nes tai patvirtina vairuotojų, kurie jau pasitikrino sveikatą, skaičiai. Per paskutinį pusmetį tą padarė daugiau nei 200 tūkst. vairuotojų. Reikia pripažinti, kad vairuotojų, kurie dar nepasitikrino sveikatos, yra daugiau nei 50 proc. arba 237 tūkst. asmenų. Labiausiai susirūpinti turėtų 30 ir 65 metų asmenys, nes jų dalis yra didžiausia“, – perspėjimą siuntė A.Dominauskas.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 162€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG D500“)
2930 1

Labai gera kaina + PayPal akcija

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tie, kurie dar nepasitikrino sveikatos gali apsilankyti „Regitros“ elektroninių paslaugų portale, ten palikti savo kontaktinius duomenis ir sulaukti priminimo apie besibaigiančią sveikatos pažymą.

Ilgiausiai užtrunka pas psichiatrą

Šeimos gydytoja Alma Astafjeva sakė, kad šiuo metu sumažėjęs sergamumas, todėl dabar vairuotojai pasitikrintini sveikatą gali lengviau.

„Dabar yra tinkamas laikas. Jeigu bus nukelta į lapkritį-sausį, tikrai bus didelės problemos“, – vairuotojus perspėjo A.Astafjeva.

Ji tikino, kad paprastai vairuotojų patikra atliekama vienos konsultacijos metu, nebent vairuotojas turi lėtinių ir patologinių ligų, pavyzdžiui, serga cukriniu diabetu, tuomet procesas gali užtrukti ir keletą mėnesių.

Pastebėta, kad vairuotojai reaguoja į gautus laiškus, kurie primena besibaigiančią sveikatos pažymą, ir suskumba kreiptis į šeimos gydytojus, tačiau ilgiausiai vairuotojai užtrunka pas psichiatrus.

 

„Norint praeiti sveikatos patikrą reikia apsilankyti pas psichiatrą. Čia būna eilių ir pacientai užtrunka“, – sakė šeimos gydytoja.

Jos teigimu, dažniausiai vairuotojams nustatoma regos patologija, kitai daliai – klausos sutrikimai (dažniausiai – vyresnio amžiaus vairuotojams, todėl jiems patikra užtrunka, nes kartais tenka sulaukti klausos aparatų, kad galėtų gauti pažymą).

Pareigūnai piktnaudžiavimo netoleruos

Tie vairuotojai, kurie nesuspės pasitikrinti sveikatos iki 2025–ųjų, vis tiek turės ją pasitikrinti ir gauti pažymą, tačiau V.Dominauskas tikino, kad papildomai į „Regitrą“ kreiptis nereikės, duomenys sistemoje atsinaujins automatiškai.

Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys teigė, kad pareigūnai netoleruos sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų ir skirs baudas.

„Galimas variantas, kad tokių vairuotojų, kurie nebus pasitikrinę sveikatos, bus nedaug, o tiems, kurie to neatliks, bus taikoma administracinė atsakomybė, tai yra, laukia bauda nuo 30–50 eurų“, – žinutę vairuotojams perdavė V.Grašys.

 

Anot jo, toks vairuotojas, sustabdytas eisme, negalės tęsti savo kelionės ir turės pasirūpinti, kad jo automobilis būtų patrauktas.

Be to, negaliojantį vairuotojo pažymėjimą fiksuos ir eismo kontrolės sistemos, tai yra, radarai, kurie fiksuoja greitį, techninę apžiūrą bei kitus pažeidimus.

Vairuotojų sveikatos tikrinimų skaičius šiuo metu viršija 40 tūkst. per mėnesį, todėl, sveikatos viceministro teigimu, sveikatos apsaugos sistema pajėgi aptarnauti visus norinčiuosius.

Priminsime, kad vairuotojams iki 65 metų sveikatą reikės tikrintis kas 10 metų, vairuotojams nuo 66-erių iki 79-erių – kartą per penkerius metus, o vyresniems nei 80-imt – kas dvejus metus.

Nuo 2025 m. sausio 1 d. vairuotojo pažymėjimas, neturint medicininės pažymos, negalios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Miglė Golubovaitė
(0)
(10)
(-10)

Komentarai ()