Automobilis važiuojant vibruoja? Būtinai patikrinkite šiuos dalykus  ()

Vibracija automobilyje vairuojant yra problema, kurios priežastys gali būti įvairios. Ją gali būti sunku nustatyti neatlikus išsamios diagnostikos. Nepriklausomai nuo to, ar vibracijos yra vos juntamos, ar net trukdo patogiai vairuoti, visada verta jomis pasidomėti atidžiau, nes jos gali signalizuoti apie technines problemas, kurios ilgainiui gali privesti prie rimtesnių automobilio pažeidimų.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Dan Gold (Unsplash License) | https://unsplash.com/photos/man-driving-vehicle-with-gps-system-turned-on-kARZuSYMfrA

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena dažniausių vibracijos priežasčių vairuojant yra padangų problemos. Netolygiai susidėvėjusios padangos, netinkamas balansas ar mechaniniai pažeidimai, pvz., iškilimai, gali sukelti vibraciją, kurią vairuotojas gali jausti tiek ant vairo, tiek visame automobilyje.

Šis reiškinys gali būti ypač pastebimas važiuojant didesniu greičiu, kai padangas veikiančios jėgos yra daug didesnės. Taip pat verta atkreipti dėmesį į padangų slėgį – per žemas arba per didelis slėgis gali sukelti vibraciją. Dėl netolygiai pripūstos padangos vibracija gali persikelti ir į saloną, todėl rekomenduojama jas tikrinti bent kartą per mėnesį.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos belaidis dulkių siurblys (Video, „Proscenic P13“)
3216

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

Kita dažna vibracijos priežastis – ratlankio pažeidimas. Netgi mažas pažeidimas, pvz., stuktelėjus į duobę kelyje. Kartais ši žala yra tokia nedidelė, kad ją gali būti sunku pastebėti plika akimi.

Jei pakabos komponentai, tokie kaip amortizatoriai, spyruoklės arba lankstas, yra susidėvėję arba pažeisti, jie gali tinkamai neveikti, todėl vibracija gali būti perduodama kėbului.

Ypač dažnai automobilio vibraciją, daugiausia įveikiant nelygumus, sukelia susidėvėję amortizatoriai, kurie nesugeba slopinti nelygių paviršių, sukelia ne tik vibracijas, bet ir būdingą automobilio atšokimą per nelygumus.

 

Vibracijos problema taip pat gali kilti dėl pavaros sistemos gedimo. Pažeistos pavaros jungtys, velenai arba jų guoliai gali sukelti vibraciją, ypač greitėjimo metu. Pavaros jungtys perduoda galią iš variklio į ratus, o jų susidėvėjimas ar pažeidimas lemia netinkamą visos sistemos veikimą, dėl ko atsiranda vibracijos.

Taip pat svarbios problemos, susijusios su stabdžių sistema. Jei stabdant atsiranda vibracijos, tai dažniausiai susiję su stabdžių diskais. Laikui bėgant diskai gali perkaisti arba deformuotis, o tai reiškia, kad jų paviršius nėra idealiai lygus. Kai stabdžių kaladėlės liečiasi su tokiu disku, gali atsirasti vibracija, kuri persiduoda į vairą. Taip pat verta patikrinti stabdžių kaladėlių  būklę, nes netolygus susidėvėjimas taip pat gali lemti netinkamas stabdymo charakteristikas.

 

Kitas veiksnys, galintis sukelti vibraciją automobilyje, yra variklio dalių, ypač variklio laikiklių, pažeidimai arba disbalansas. Šios pagalvėlės skirtos slopinti veikiančio variklio sukeliamas vibracijas, tačiau dėl jų susidėvėjimo ar pažeidimo šios vibracijos persikelia į kėbulą. Šio tipo vibracija dažniausiai jaučiama stovint arba važiuojant mažu greičiu, tačiau gali sustiprėti greitėjant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()